Analiştii: Banca Elveţiei va menţine dobânda-cheie

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 iunie 2015

Analiştii: Banca Elveţiei va menţine dobânda-cheie

UBS: "Dobânzile negative se vor păstra până în 2016"

Claudiu Cazacu, XTB România: "Şanse bune ca, pe termen mediu, SNB să ia noi măsuri vizând limitarea aprecierii francului"

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) ar putea să păstreze dobânda de politică monetară la -0,75%, în cadrul şedinţei programate pentru astăzi, se aşteaptă analiştii, care, pe termen mediu, văd posibilitatea ca instituţia să ia măsuri vizând limitarea aprecierii francului.

Recent, Guvernul Elveţiei a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei în 2015 şi 2016, în condiţiile în care aprecierea francului a afectat exporturile, şi a avertizat asupra efectelor negative asupra francului în cazul în care Grecia nu ajunge la un acord cu creditorii.

Economia elveţiană se confruntă cu o scădere bruscă a preţurilor la mărfurile de consum şi o contracţie, cauzată de abandonarea cursului de schimb fix al francului elveţian, a relatat Bloomberg.

"SNB se întâlneşte (n.r. astăzi), având pe agendă păstrarea dobânzii de referinţă la -0,75%", ne-a spus Claudiu Cazacu, analist-şef XTB România, continuând: "Într-un mediu incert, în care BCE poate să fie forţată să intervină pentru a proteja pieţele de efectele unui eventual default al Atenei, SNB ar fi probabil îndreptăţită să aştepte, şi aceasta e varianta principală de lucru în viziunea noastră. Ipoteza alternativă ar fi să decidă preventiv o nouă tăiere de dobândă, care ar avea efect de depreciere temporară a francului elveţian. Şansele sunt bune însă ca, pe termen mediu, SNB să ia noi măsuri vizând limitarea aprecierii francului".

Estimările băncii elveţiene UBS sunt că dobânzile negative se vor menţine în următoarele trimestre, până în 2016.

Economistul UBS Dominik Studer notează: "Elveţia este la mare distanţă de o nouă creştere a dobânzii". Pentru o economie integrată ca aceea a Elveţiei, cursul de schimb are o importanţă majoră.

Studer explică: "Politica monetară nu afectează doar cererea şi preţirile, prin rata dobânzii, ci este şi un rezultat al valorii externe a monedei".

Creşterea abruptă a indicelui Monetary Conditions Index (MCI) ilustrează schimbarea dramatică ce a urmat eliminării pragului de 1,20 franci pentru un euro, la începutul anului, potrivit UBS, care mai notează: "Acest lucru explică de ce SNB a intervenit, recent, pe piaţa forex, ca să prevină o apreciere suplimentară a francului elveţian, aşteptându-se astfel la mai multă lichiditate".

Studer este de părere că numai după ce BCE va încheia achiziţiile de obligaţiuni şi presiunea de pe franc se va ridica, SNB va folosi oportunitatea să relaxeze dobânzile negative,

Acesta se aşteaptă la o creştere a dobânzii de la -0,75%, la 0,5%, cel mai devreme în septembrie 2016.

Saxo Bank: SNB devine stingherită de aprecierea francului

Banca Centrală a Elveţiei devine stingherită de aprecierea francului şi de efectele acestei evoluţii asupra economiei, după eliminarea plafonului franc-euro, apreciază John Hardy, Head of FX Strategy Saxo Bank, care se aşteaptă ca SNB să facă mai mult "zgomot" la şedinţa de politică monetară de astăzi, faţă de cea din martie.

Întrebarea este ce tip de politică poate urma SNB după abandonarea plafonului franc-euro, potrivit analistului Saxo Bank, care notează: "Relaxarea cantitativă pare nepotrivită, într-o ţară cu o datorie mică şi în care dobânziile sunt deja foarte reduse, sub 0% pe 8 ani. Stimulentele fiscale au nevoie de implicarea guvernului şi nu pot fi făcute doar de SNB. Reducerile de dobândă nu sunt atrăgătoare, deoarece rata este deja negativă (-0,75%) şi înseamnă că a ţine banii cash oferă randamente mai bune decât să îi ţii la bancă, iar o reducere suplimentară ar dăuna băncilor. Controlul capitalului este distrugător.

Singurul răspuns probabil ar putea fi intervenţia asupra monedei, deşi ar trebui făcută fără o ţintă sau un prag precis, întrucât SNB nu ar dori să creeze nici o urmă de risc similar lui 15 ianuarie (n.r. eliminarea pragului euro-franc)".

Saxo Bank apreciază că ar fi bine ca SNB să-şi intensifice retorica, dar să aştepte ca situaţia din Grecia să se clarifice, înainte să anunţe mişcări de politică monetară. În opinia analistului, acestea ar fi mai eficiente fără ca situaţia din Grecia să planeze ca un nor negru deasupra Europei şi să încurajeze investitorii să caute refugiu în francii elveţieni.

"Fără situaţia din Grecia, francul ar fi la un nivel considerabil mai redus, chiar şi în acest moment", apreciază John Hardy.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, ritmul de creştere a economiei Elveţiei va încetini în acest an la 0,75%, din cauza evoluţiilor nefavorabile ale cursului de schimb.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb