ANALIŞTII BASARABENI ARATĂ CĂ BĂSESCU SE ÎNŞALĂ: Moldova - între seceră, ciocan şi nicovală

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Politică / 7 aprilie 2008

Oleg Serebrian: "Dacă pentru Ucraina şi Georgia, summitul NATO a constituit un pas spre democratizare, pentru Republica Moldova a fost unul înapoi!"

Deşi statele membre NATO au anunţat, în declaraţia finală a summitului de la Bucureşti, că vor sprijini integritatea teritorială, independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, analiştii politici basarabeni se arată sceptici.

Şi asta, în contextul în care, preşedintele Traian Băsescu declara recent că o decizie favorabilă a NATO referitor la Republica Moldova va reprezenta o consecinţă a campaniei de sus­ţinere dusă de România.

"NATO nu va putea asigura integritatea teritorială a Republicii Moldova", susţine Oazu Nantoi, director de program în managementul conflictelor din cadrul Institutului de Politici Publice din Chişinău.

"Republica Moldova nu este pe lista priorităţilor NATO, UE sau SUA", ne-a declarat domnia sa, în contextul în care, la summitul NATO de la Bucureşti, s-a hotărât asigurarea respectării premiselor unui stat de drept pentru vecinul nostru de la est.

Astfel, neutralitatea şi securitatea acestei ţări depind, în continuare, de rezolvarea conflictului îngheţat din Transnis­tria, iar actorii acestuia nu sunt doar "populaţia rusă de peste Nistru, ci şi Rusia, care nu va semna niciun pact de neutralitate", ne-a explicat Oazu Nantoi.

Totodată, Oleg Serebrian, analist politic şi preşedinte al Partidului Social Liberal din Republica Moldova, ne-a declarat că "este încrezător în promisiunea NATO, dar înfăptuirea acesteia, depinde şi de atitudinea oficialilor din Republica Moldova, care ar trebui să răspundă pozitiv sem­nalelor Alianţei".

În contextul în care Ucraina şi Georgia au obţinut "un succes parţial" la Summitul NATO de la Bucureşti, în sensul că invitaţia de aderare nu le-a fost refuzată, ci doar amânată, "Republica Moldova va trebui să-şi revizuiască în totalitate agenda", a subliniat Oleg Serebrian.

Referitor la conflictul trans­nistrean, Oazu Nantoi este de părere că încercările de rezolvare a problemei s-au sortat, până în prezent, doar cu eşecuri, "Pachetul de negociere" al preşedintelui Vladimir Voronin dovedindu-se o "stângăcie".

Proiectul presupune ca Rusia să garanteze restabilirea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în schimbul refuzului Chişinăului de a adera vreodată la NATO.

Totuşi, pentru ratificarea tratatului, SUA şi UE - cu drept de vot - nu se grăbesc să o facă, adaugă Oazu Nantoi.

La rândul său, Oleg Serebrian consideră că un asemenea proiect ar fi dezavantajos pentru Moldova.

Nantoi ne-a spus că o iniţiativă asemănătoare a fost lansată şi în iunie 2004, sub numele "Pact de Stabilitate", dar a eşuat.

"În prezent, nu există condiţii prielnice pentru o atitudine pro-europeană din partea oficialilor de la Guvern, căci Republica Moldova este ", atrage atenţia Oazu Nantoi.

Totuşi, după alegerile din 2009,"există toate premisele pentru europenizare", declară optimist Serebrian.

Preşedintele social-liberalilor de peste Prut, ne-a mai declarat că, "dacă pentru Ucraina şi Georgia, summitul NATO a constituit un pas spre democratizare, pentru Republica Moldova a fost unul înapoi!".

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei moldovene, Vladimir Voronin avea prevăzute întâlniri, la summitul de la Bucureşti, cu omologii săi din Letonia, Valdis Zatlers, şi Lituania, Valdas Adamkus. Voronin a părăsit Bucureştiul după cinci ore de dezbateri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb