ANALIŞTII BCR: "Cheltuielile rigide raportate la încasările din venituri fiscale şi contribuţii sociale - la un nou record"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 august 2020

"Cheltuielile rigide raportate la încasările din venituri fiscale şi contribuţii sociale - la un nou record"

Ponderea cheltuielilor de personal şi asistenţă socială (salarii bugetari + pensii) în totalul veniturilor fiscale şi a contribuţiilor sociale au atins nivelul record de 96,3% în primele şapte luni ale anului, faţă de 81% la finele lui 2019, arată analiştii BCR, într-un raport de analiză.

Evoluţia vine pe fondul contracţiei veniturilor bugetare din cauza dinamicii negative din economie, dar şi pe fondul creşterii uşoare a cheltuielilor cu salariile din sectorul public (majorare de la circa 51 miliarde lei în S1 2019 până la 53,3 miliarde de de lei în S1 2020, +4,5%). În lipsa redresării economiei, România ar putea să ajungă în ipostaza de a tăia salarii sau de a majora unele taxe, măsuri care ar acţiona ca o frână în economie. Însă continuarea politicii de împrumuturi şi deci lipsa unor măsuri de consolidare fiscală ar atrage majorarea dobânzilor percepute de creditori.

Unii economişti prognozează deja că guvernul va majora TVA în 2021.

Analiştii BCR notează: "Cheltuielile rigide reprezentate de salarii în sectorul public + pensii raportate la încasări bugetare dependente de poziţia ciclică a economiei (venituri fiscale + contribuţii sociale) au atins 96,3% în primele şapte luni din 2020 faţă de 81% la finalul anului 2019. Profilul execuţiei bugetare în termeni cumulaţi de la începutul anului până în prezent arată un deficit mai mare faţă de criza precedentă din 2009. Deficitul bugetar a atins un nivel nesustenabil iar corectarea sa depinde de capacitatea economiei de a se redresa şi de promptitudinea şi eficienţa cu care viitoarele decizii privind finanţele publice se vor concretiza".

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 175,15 miliarde de lei în primele şapte luni ale anului 2020, în timp ce cheltuielile de personal au fost în sumă de 63,2 miliarde de lei, iar cele cu asistenţa socială au fost de 79,99 miliarde de lei (total de 143,1 miliarde de lei).

În criza precedentă, ponderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor şi cu plata pensiilor a ajuns, conform analiştilor BCR (vezi grafic), la 82% din venituri fiscale + CAS la final de 2009 şi la 83,7% la final de 2010. În 2010 salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25% iar taxa pe valoare adăugată a fost majorată de la 19% la 24%, astfel că ponderea a scăzut la finalul anului 2011 la 70,2%, conform datelor BCR. Deciziile au afectat puternic economia care a evoluat sub potenţial pentru încă câţiva ani prelungind durerea economică şi asistenţa FMI.

Amintim că, aşa cum scria recent cursdeguvernare.ro, cheltuielile cu salariile bugetarilor aproape s-au dublat în ultimii cinci ani, potrivit datelor oficiale furnizate de ministerul Finanţelor: de la circa 52 miliarde de lei în anul 2015 s-a ajuns anul trecut la depăşirea semnificativă a pragului de 100 de miliarde de lei. Totodată, ponderea în PIB a sumelor destinate angajaţilor statului a urcat de la 7,3% la 9,8% din PIB. Avansul de la an la an s-a amplificat de la circa 5 miliarde de lei în plus acordaţi în 2016 faţă de 2015, la peste 12 miliarde de lei în 2017 şi câte 16 miliarde de lei suplimentar în 2018 şi 2019.

Analiştii BCR mai punctează: "Moţiunea de cenzură se votează pe 31 august. Pieţele financiare se află în expectativă în prezent, iar tensionarea scenei politice s-a văzut deja în săptămânile anterioare în creşterea randamentelor pe termen lung la obligaţiunile guvernamentale în lei şi într-o slăbire a cererii la unele licitaţii".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb