Cursul de schimb va ajunge la 3,95 lei pentru un euro, la finalul acestui an, după ce leul se va aprecia treptat pe parcursul următoarelor trimestre, potrivit estimărilor analiştilor Citi.
În trimestrul al doilea din acest an, cursul ar putea ajunge la aproximativ 4,1 lei/ euro, iar în al treilea trimestru un euro ar urma să fie cotat cu 4 lei.
Analiştii grupului financiar Citi susţin că încheierea acordului de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană şi implementarea credibilă a programului de finanţare externă conferă o poziţie puternică ţării noastre în vederea pregătirii pentru aderarea la zona euro.
Aprecierea leului va fi o urmare a sprijinului financiar de la FMI şi UE şi a ajustării peste aşteptări a deficitului extern, în cazul în care nu apare o deteriorare semnificativă a apetitului global pentru risc, mai specifică analiştii grupului.
Totuşi, eventuale devieri substanţiale de la ţintele fiscale din programul economic şi mediul politic de dinaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie ar putea submina încrederea investitorilor şi, astfel, ar afecta moneda românească, subliniază analiştii Citi.
• BNR va reduce dobânda de politică monetară până la 7,25%
Citi estimează că Banca Naţională a României va opera reduceri ale dobânzii de politică monetară mai agresive decât în trecut, astfel încât nivelul dobânzii-cheie va ajunge la 7,25% la finalul acestui an.
Deşi prognoza economiştilor grupului pentru cursul de schimb este optimistă, ei atrag atenţia că dorinţa BNR de a reduce mai agresiv dobânda cheie în acest an ar putea influenţa şi cursul leului.
Dobânda de politică monetară, stabilită de Banca Naţională a României, a fost redusă, la începutul acestei luni, cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5% pe an. Decizia ar urma să conducă, treptat, la reducerea dobânzilor la credite, stimulând creditarea şi economia, însă, cu preţul punerii în pericol a cursului de schimb, în sensul deprecierii leului.