România are, vineri, o producţie record în sistemul energetic naţional, de 8000MW, care îi permite să acopere consumul şi să exporte 180MW, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.
'Excelentă producţie astăzi în sistemul energetic naţional. A bătut bine vântul încă de azi-noapte, iar acum avem o producţie record de aproape 8000MW. Acoperim consumul şi exportăm 180MW. Pe parcursul zilei, am fost constant net exportatori, şi cu peste 1000MW', a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, mixul de producţie este echilibrat, cu peste 31% energie eoliană, respectiv aproape 2500MW. Producţia hidro ajunge la aproape 2000MW, urmează nuclearul, cu 1300MW, şi gazul cu 1100MW. Tot energie în bandă vine de la termocentralele pe cărbune, peste 800MW. Apoi biomasă, 76MW, şi apare tot mai mult stocarea în baterii (acum 36MW), a precizat Burduja.
'Aici avem cu adevărat o revoluţie în desfăşurare: la început de 2024, aveam doar 14MWh, iar acum avem deja aproape 400MWh, o creştere incredibilă. Nu degeaba am pus la bătaie aproape 400 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru proiecte de investiţii pentru stocarea în baterii, care se adaugă la investiţiile susţinute integral din fonduri private. Doar în primele trei luni din 2025 au fost puse în funcţiune capacităţi de 132MWh, o performanţă excelentă. Vrem să ţinem ritmul investiţiilor în acest an. Dacă ne ies toate, vom avea peste 2500MW noi pentru sistemul energetic, inclusiv celebra termocentrală de la Iernut, pentru care facem eforturi supraomeneşti în fiecare zi. Echipa Romgaz a reuşit chiar astăzi să încheie convenţii tripartite cu Duro Felguera şi General Electric, ceea ce va asigura un ritm mai bun de implementare pentru restul de executat (aproximativ 3%)', a subliniat ministrul Energiei.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, noi avertizări Cod portocaliu şi galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabile în jumătate din ţară până sâmbătă la prânz, precum şi o informare de vreme instabilă pentru cea mai mare parte a teritorului, conform Agerpres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2025, 20:58)
Toata energia electrica eoliana ieftina si nepoluanta e exportata in Bulgaria (singura linie electrica de 700kV) iar Vestul tarii importa energie scumpa si poluanta din hungaristan, Slovacia si Ucraina:-). Si uite asa, la ora asta cand eolianul produce 2GW, romanul plateste 166 euro pe MW ca exportatorii maximizeaza profitul in timp ce pretul ridicat al importurilor e pasat consumatorului casnic
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 06:00)
Doar 7 zile din 28 am avut export net in martie. Importul net total a fost de 159,4 GWh. In primele 28 de zile din martie 2024 am avut export net cumulat de 156,8 GWh.
Burduja se lauda degeaba. Mai grav este ca nu vrea sa vada ce se intimpla sau nu stie sau asa a primit ordin.