Analiştii cred că profitul BRD ar putea creşte cu maxim 10% în 2010

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 februarie 2010

Analiştii cred că profitul BRD ar putea creşte cu maxim 10% în 2010

Analiştii sunt destul de reticienţi cu privire la reluarea creditării în 2010, dar spun că profitul BRD ar putea creşte pe seama reducerii uşoare a costului riscului, estimând o creştere de maxim 10% anul acesta, comparativ cu 2009.

"Nu mă aştept la o creştere mai mare de 5% a creditelor acordate în 2010, iar, în privinţa profitului, creşterea va fi de maxim 10%", a declarat, pentru ziarul Bursa, Adriana Marin, şefa departamentului de analiză al CA-IB Securities.

Referitor la aşteptările sale privind rezultatele din al patrulea trimes-tru din 2009, ce urmează a fi publicate astăzi, Adriana Marin estimează o scădere a profitului BRD cu circa 40% faţă de cel din T3, până la 143 milioane de lei, şi o creştere a nivelului provizioanelor cu 27%, la 365 de milioane de lei.

Aşteptări mai optimiste în ceea ce priveşte nivelul profitului au analiştii EFG Eurobank Securities, care estimează un profit uşor mai mare decât cel din al treilea trimestru, res-pectiv de 249 milioane de lei, şi un nivel al provizioanelor de 267 milioane de lei.

BRD a obţinut un profit net de aproape 235 milioane lei (55,5 milioa-ne euro) în trimestrul al treilea al anului trecut, după ce în primele trei luni din 2009 înregistrase 210 milioane lei, iar în al doilea trimestru a avut un câştig net de 215 milioane lei.

Unii analişti avertizează însă că ritmul de creştere al provizioanelor ar putea fi destul de mare în 2010, putând ajunge chiar să depăşească 100% într-o ipoteza pesimistă.

"Dată fiind situaţia economică actuală din România şi reticenţa pe care o manifestă atât mediul bancar, cât şi cel de business, când vine vorba de şansele de reluare a creditării către sectorul privat, ne aşteptăm ca anul 2010 să fie unul caracterizat de scăderea volumului de credite acordate de bănci, inclusiv de BRD", ne-a spus Marius Pandele, şeful departamentului de cercetare al "SSIF Tradeville", subliniind că, în cazul în care băncile vor alege să adopte o atitudine mai dură decât până acum şi să execute o parte din creditele neperformante, este foarte probabil să vedem inclusiv o scădere a soldului creditelor către persoanele fizice şi juridice.

"În aceste condiţii, şi ţinând cont şi de faptul că pentru provizioanele constituite până acum există şanse destul de reduse de scădere, creşterea în continuare a provizioanelor este iminentă", a mai adăugat domnul Pandele.

Analiştii exclud o recapitalizare a băncii în 2010

O eventuală recapitalizare a BRD este privită cu scepticism de analiştii contactaţi de ziarul BURSA, aceştia argumentând că banca are o solvabilitate bună în clipa de faţă.

"Necesitatea unei recapitalizari a BRD este o varianta cu o probabilitate apropiată de zero în acest an", ne-a explicat Marius Pandele.

În opinia analiştilor, indicatorii de solvabilitate sunt buni în momentul de faţă, iar abordarea destul de prudentă a băncii din ultimii ani în ceea ce priveşte extinderea face puţin probabilă apariţia unor surprize neplacute, de tipul creşterii alarmante a creditelor neperformante.

Nici Adriana Marin, de la CA-IB Securities, nu se aşteaptă la vreo recapitalizare în acest an, subilniind că oficialii băncii au dat până acum de înţeles că nu vor recurge la astfel de măsuri.

"Nu este exclus ca banca să acorde dividende mai mici în acest an, tocmai pentru a-şi asigura o capitalizare confortabilă, dar este aproape exclus sa vedem o majorare de capital", a mai completat domnul Pan-dele.

Titlurile "BRD-Groupe Société Générale" se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti din 15 ianuarie 2001, sub simbolul BRD. Societatea bancară are un capital social de 696,90 milioane de lei, divizat în acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu.

Acţiunile BRD au avut o evoluţie spectaculoasă în ultimul an, triplându-şi preţul în numai opt luni de zile. În prezent, titlurile BRD se tranzacţionează la preţul de 14,8 lei/unitate, cotaţie ce conferă companiei o capitalizare bursieră de 10,24 miliarde de lei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb