ANALIŞTII "Discursul radical schimbat al lui Trump dă un sentiment pozitiv pieţelor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 noiembrie 2016

"Discursul radical schimbat al lui Trump dă un sentiment pozitiv pieţelor"

Dolarul a crescut constant, în ultimele zile, atât pe plan internaţional, cât şi pe piaţa noastră

Discursul lui Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii (SUA), radical schimbat faţă de cel din campania electorală, dă un sentiment pozitiv pieţelor, sunt de părere analiştii economici.

Afirmaţiile economiştilor vin în contextul în care, în ultimele zile, dolarul a crescut, atât pe piaţa internaţională, cât şi la noi, fiind înregistrate scăderi ale evoluţiei monedei americane doar în prima zi după ce au fost anunţate rezultatele alegerilor.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), ne-a precizat că legătura leului cu dolarul nu este directă, ci se face "printr-un calcul încrucişat", pentru că moneda de referinţă de la noi este euro.

Domnia sa ne-a precizat: "Întrucât nu există o legătură directă între ele, nu pot face o analiză a raportului leu/dolar. Pe piaţa internaţională, însă, evoluţia dolarului a fost una de scădere, după şocul alegerii lui Trump ca preşedinte al Americii, însă, foarte repede, toate lucrurile au intrat în normal.

După ce a trecut şocul momentului din noaptea alegerilor, au început întrebările, analizele şi trecerea la realitate. Dacă, înainte de un scrutin electoral, un candidat este un simplu candidat, care nu are răspundere pentru monedă, pentru economia, pentru societatea şi steagul din ţara respectivă, şi vorbeşte orice astfel încât să impresioneze alegătorii, după ce acel candidat este ales preşedinte, lucrurile se schimbă. Este şi situaţia lui Donald Trump, care a declarat tot felul de lucruri înainte de alegeri, dar care acum şi-a schimbat radical discursul, pentru că are o responsabilitate. De exemplu, înainte de alegeri, a spus că după ce va fi preşedinte, o va aresta pe Hillary Clinton, iar acum, ca preşedinte ales, spune că un preşedinte american nu arestează şi că nu ar avea nimic cu familia doamnei Clinton, care este una cumsecade. Acest aspect schimbă sentimentul din pieţe, care se întreabă ce se va întâmpla în continuare.

Nimeni nu ştie cum va fi după ianuarie 2017, când Trump va lua fotoliul de preşedinte - nimeni nu va şti, nici măcar Trump". Potrivit domnului Vasilescu, leul se mişcă în acelaşi mod cu cele emergente, iar euro se întăreşte faţă de leu, pe aceleaşi considerente: "Acum se vede că în campanie s-a spus ceva, iar acum se spune altceva şi, în aceste condiţii, şi euro creşte faţă de monedele emergente. Poate fi o răzbunare a monedei europene".

De aceeaşi părere este şi Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, care ne-a spus că, în ultimele zile, au fost mişcări destul de ample pe pieţele financiare - inclusiv creşteri de dobânzi, atât în SUA, cât şi în Europa.

Domnia sa ne-a precizat: "Reacţia iniţială a pieţelor financiare - din prima jumătate a zilei în care a fost publicat rezultatul alegerilor din SUA - a fost negativă. Până la sfârşitul acelei zile, însă, pieţele şi-au revenit. Contra aşteptărilor, discursul echilibrat al noului preşedinte, total diferit faţă de cel din campanie, a dat un sentiment pozitiv". Monedele europene s-au depreciat pe acelaşi fond, potrivit domnului Dumitru, care ne-a explicat că, probabil, au fost ieşiri de capital din pieţele emergente, în special din piaţa titlurilor de stat, care au pus presiune pe acestea şi au condus la actuala evoluţie a cursului de schimb.

În opinia analistului economic Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Groupe Societe Generale, asistăm la un refugiu din pieţele emergente - un fenomen care are loc în toate aceste ţări, respectiv "capitalul se îndreaptă către ţările puternice". Mişcarea este determinată de dorinţa ca măsurile pe care le va lua Donald Trump în programele de guvernare să crească economia SUA, potrivit lui Aurelian Dochia, care ne-a spus că, peste tot, capitalul se uită la pieţele puternice. "De asemenea, unii cred că în sfârşit inflaţia ar putea creşte, atât în SUA, cât şi în alte ţări, şi oamenii îşi fac curaj", ne-a mai spus domnia sa, concluzionând: "Aproximativ în toate ţările puternice monedele sunt mai atractive decât cele din ţările emergente sau în curs de dezvoltare, unde, până acum, speranţele nu s-au realizat. Capitalul se duce unde orizontul este mai luminos".

Dolarul american a ajuns, ieri, la 4,1957 lei, de la 4,1469 lei - cursul de schimb anunţat de BNR vineri. Cu o zi înainte, cursul dolar/leu a fost de 4,1283, în creştere faţă de cel din data de 9 noiembrie, de 4,0643.

Dolarul american a înregistrat o valoare mai mare decât cea de ieri în urmă cu zece luni, respectiv în 6 ianuarie 2016.

BNR a anunţat, ieri, o valoare a monedei europene de 4,5158 lei, de la 4,5125 lei - valoarea cursului euro/leu de vineri.

Şi francul elveţian a crescut, în ultima perioadă, ajungând, ieri, la 4,2139 lei, de la 4,2041 lei vineri, 4,1824 lei joi, respectiv 4,1732 lei miercuri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Întrucât nu există o legătură directă între ele, nu pot face o analiză a raportului leu/dolar."

    Pleci de la premisa că leu euro este un curs de schimb fixat de BNR și analizezi raportul euro dolar.

    Te lepezi de cei 60 de ani de comunism, împrumuți un neuron, ajungând astfel la doi, și vezi legătura directă. 

    Cred ca pozitivismul pietelor a existat datorita (culmea) manifestatiilor anti-trump. De ce? Printre sustinatorii lui Trump sunt cele mai mari fonduri de hedge din lume. In mod normal piata trebuia sa scada puternic asa cum incepuse marti noaptea insa din cauza manifestatiilor fara precedent recent impotriva unui presedinte american ales, mai marii "manitu" ai acestei societati au decis sa amane "macelul". S-ar putea sa inceapa azi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb