ANALIŞTII: "Diversificarea portofoliului de investiţii - o abordare înţeleaptă în actualul context din pieţe"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie 2021

"Diversificarea portofoliului de investiţii - o abordare înţeleaptă în actualul context din pieţe"

Aurelian Dochia: "Fondurile de investiţii au resurse mari, astfel încât pot să realizeze o diversificare adecvată a portofoliului" Adrian Codirlaşu, CFA România: "Proporţiile diferitelor intrumente într-un portofoliu diversificat se ajustează în funcţie de atitudinea faţă de risc a fiecăruia"

Diversificarea mai mare a portofoliului de titluri financiare reprezintă o abordare înţeleaptă în actualul context din pieţe, caracterizat prin preţuri ale acţiunilor care merg din maxime în maxime istorice şi dobânzi real negative pentru depozite sau alte instrumente cu venit fix, sunt de părere analiştii consultaţi de Ziarul BURSA.

Practic, după şocul Covid-19 din februarie-martie anul trecut, indicii principalelor burse internaţionale, dar şi ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB), au dezvoltat trenduri ascendente clare, cu volatilitate redusă, ce-i drept într-un mediu monetar şi fiscal special, ce a contribuit şi mai mult la erodarea randamentelor titlurilor cu venit fix. Este o situaţie în care activele riscante, acţiunile, se tranzacţionează la preţuri sau evaluări ridicate după mai multe criterii, ceea ce teoretic creşte probabilitatea apariţiei unor scăderi, în timp ce inflaţia şi dobânzile relativ reduse fac ca instrumentele cu venit fix să aibă randamente reale negative.

Dochia: "Destul de mulţi analişti atrag atenţia că există riscul să ne confruntăm cu o scădere serioasă a burselor"

"Diversificarea portofoliului de investiţii - o abordare înţeleaptă în actualul context din pieţe"

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a declarat: "În primul rând trebuie spus că nu există o soluţie unică de abordare a investiţiilor, în primul rând ca urmare a situaţiei individuale a fiecărui investitor.

O persoană în vârstă are nevoie în primul rând de siguranţă şi nu vrea să rişte, iar o persoană mai tânără care are resurse suficiente probabil va fi mai înclinată să rişte, în speranţa unui câştig mai mare. Sunt foarte mulţi factori care fac ca profilul de risc al investitorilor să difere, motiv pentru care se găsesc doritori pentru pentru tot felul de plasamente".

Domnia sa a adăugat: "În ultima perioadă, piaţa acţiunilor a avut o evoluţie uimitoare, iar dacă ne uităm la câţiva indicatori ce reflectă valoarea acţiunilor în funcţie de fundamentele companiilor, observăm că evaluările sunt crescute. S-ar putea spune că unele companii sau sectoare sunt supraevaluate şi, din acest motiv, destul de mulţi analişti atrag atenţia că există riscul să ne confruntăm cu o scădere serioasă a burselor. Este un avertisment care apare de ceva timp, nu s-a produs până acum, dar asta nu înseamnă că nu se poate produce".

Afirmaţia analistului economic vine în condiţiile în care, în primul rând în Statele Unite, cu excepţia unei sincope din primăvara anului trecut, indicele S&P500 se află într-un trend ascendent de circa doisprezece ani, iar multiplii de evaluare se află cu mult peste mediile istorice. De pildă, conform site-ului multpl.com, nivelul raportului Price to Earnings Ratio pentru S&P500 era la finele săptămânii trecute de 34,75, cu mult peste media istorică de 15,5 sau mediana de 14,9.

"Există riscul unei scăderi serioase a burselor, iar una dintre metodele prin care poate fi abordată această situaţie este diversificarea. În opinia mea, pentru un investitor individual obişnuit, mai ales în România, cea mai înţeleaptă soluţie este prin fondurile de investiţii. Aceasta în primul rând pentru că, fiind fonduri de investiţii, au resurse mari de bani, astfel încât pot să realizeze o diversificare adecvată a portofoliului", a spus Aurelian Dochia, adăugând: "Iar la noi există fonduri pentru toate gusturile, inclusiv fonduri care investesc în instrumente financiare din străinătate etc. Important pentru un investitor este să studieze oferta şi să găsească ce i se potriveşte cel mai bine".

Codirlaşu: "În cazul unei crize majore, majoritatea activelor se corelează între ele, astfel încât până şi un portofoliu diversificat va avea pierderi"

"Diversificarea portofoliului de investiţii - o abordare înţeleaptă în actualul context din pieţe"

Şi Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, crede că cea mai bună cale de a aborda situaţia actuală din pieţe este printr-o diversificare mai mare a portofoliului.

Analistul financiar ne-a spus: "Pe de o parte aş vedea o diversificare pe valute care, ţinând cont de inflaţie, oferă protecţie mai mare. Apoi, într-un portofoliu diversificat trebuie să existe mai multe tipuri de instrumente - acţiuni, instrumente cu venit fix dar şi depozite. De asemenea, cred că este importantă diversificarea pe ţări sau regiuni. Ţările ies diferit din criză ceea ce favorizează obţinerea unor randamente mari în unele cazuri, cum sunt Statele Unite sau unele ţări din Asia".

Bineînţeles că proporţiile diferitelor intrumente într-un portofoliu diversificat se ajustează în funcţie de atitudinea faţă de risc a fiecăruia, a completat analistul CFA, care a conchis: "Practic, prin diversificare se reduce riscul expunerii doar pe anumite active, sectoare sau ţări care pot fi supraevaluate. Sigur că, în cazul unei crize majore, majoritatea activelor se corelează între ele, astfel încât până şi un portofoliu diversificat va avea pierderi".

Notă: Pentru calcularea raportului Price to Earnings Ratio, site-ului multpl.com foloseşte rezultatele financiare ale companiilor pentru ultimele douăsprezece luni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu înțeleg de ce sa investesc la un fond și nu direct sa cumpăr acțiuni sau depozite la bănci?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb