Analiştii: Este puţin probabil să avem atentate în România, dar trebuie să fim pregătiţi pentru orice

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 18 octombrie 2023

Aurel Cazacu, analist militar şi Nicu Fălcoi, vicepreşedintele Adunării Parlamentare a NATO

Aurel Cazacu, analist militar şi Nicu Fălcoi, vicepreşedintele Adunării Parlamentare a NATO

English Version

Aurel Cazacu: "Toate aceste acţiuni teroriste sunt comandate de Rusia" Nicu Fălcoi: "Mi-e teamă că astfel de atentate vor mai avea loc, la nivel european"

Este puţin probabil ca în România să aibă loc atentate de genul celui din Bruxelles, consideră analiştii din domeniu, care afirmă că nici în trecut nu am fost ţinte principale ale unor astfel de evenimente. România este considerată de mulţi o ţară cu islamofobie zero şi, deci, nu suntem pe radarul statelor problemă. Totuşi, trebuie să fim vigilenţi, pentru că se poate întâmpla ceva similar fără să vrem să ne intersectăm cu problematica, opinează specialiştii. Subliniind că, în ţara noastră, există un comitet care coordonează situaţia şi are şedinţe permanente şi că instituţiile sunt atente la riscurile de acest gen, analiştii citaţi ne-au precizat că, încă de la început, toata lumea s-a gândit că vor fi probleme din nou în Europa, odată cu izbucnirea războiului din Israel. "S-a cam terminat vacanţa, au venit vremuri rele. Trebuie să sperăm în mai bine, dar trebuie să fim şi pregătiţi, din toate punctele de vedere, pentru ce este mai rău, întrucât toate sunt legate", au conchis sursele citate.

În opinia lui Aurel Cazacu, analist militar, toate aceste acţiuni teroriste sunt comandate de cineva: "Este o comandă a Rusiei, ei îşi doresc să mute atenţia din Ucraina - a apărut războiul din Israel şi acum vrea să arate că nici Europa nu este atât de sigură precum susţine, că pot exista probleme de insecuritate. Aceste acţiuni par singulare, ca nişte lupi singuratici, dar ele sunt comandate. Acei arabi nu au armament ei, cineva le dă armament, îi plăteşte şi le spun ce să facă. Sunt atentate teroriste de tip clasic, în care cei ce le execută nu mereu sunt conştienţi de ceea ce fac. Ei pot fi drogaţi şi, pe fond de sărăcie, pentru că primesc bani, fac ceea ce li se spune. Fondul acestor probleme este ca ele să creeze dezodine, griji, teamă, ceea ce are repercusiuni negative asupra factorilor politici, dar şi în plan economic - în domeniul turismului, al aprovizionării, al celor care fac naveta, apar suspiciuni asupra celor care au anumite aluri ale feţei. Aşadar, cei care provoacă aceste atentate au interes să mute atenţia - de războiul din Ucraina nu mai zice nimic de o săptămână".

Aurel Cazacu este de părere că, în România, avem autorităţi bine pregătite, bine conduse şi că sunt instituţii care ţin de factorul profesional al unor acţiuni de prevenire a situaţiilor de acest gen. Serviciile, Poliţia, Armata, Ministerul de Interne au conducători, au oameni profesionişti şi nu trebuie să facem niciun compromis, evidenţiază specialistul, apreciind că, atunci când previi, nu laşi nimic să intervină: "Cu cât se iau măsuri mai din timp, cu cât aceste situaţii sunt controlate şi nu se admit compromisuri, cu atât mai repede problemele pot fi preîntâmpinate, astfel încât să nu aibă nimeni curaj să acţioneze. În centrul oraşului şi în anumite zone ale ţării poliţia trebuie să-şi intensifice patrulările".

În mod normal, Serviciul Român de Informaţii (SRI) ar trebui să fie deja în alertă, pe fondul războiului din Israel şi având în vedere atentatele care au avut loc zilele acestea în Europa, consideră Nicu Fălcoi, vicepreşedintele Adunării Parlamentare a NATO. În opinia sa, este puţin probabil ca în România să se întâmple aşa ceva, dar SRI trebuie să fie în alertă. Nicu Fălcoi ne-a spus: "La nivel european, mi-e teamă că astfel de atentate vor mai avea loc, sper însă ca serviciile de securitate să fie cât se poate de prezente şi să limiteze la maxim orice astfel de eveniment. Până în acest moment cred că evenimentele au fost singulare, însă nu este exlcus să urmeze să fim martorii unor manifestări coordonate. Sper că în România deja s-au luat măsurile necesare de prevenţie, pentru că, deşi la noi riscul este mai redus, totuşi nu este redus complet".

Ca urmare a atentatelor care au avut loc în ultima săptămână în Europa, unele ţări, precum Franţa, au decis să ridice alerta de securitate la cel mai înalt nivel.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Mai bine ați fi atenți la cutremur. Iminent, cert și care poate veni în orice clipă cu efecte apocaliptice pentru București. Nici teroriștii și nici chiar Puțin nu pot să omoare deodată atâți cât o va face cutremurul. Ați uitat total de cutremure după Turcia. Consolidări, nimic!

    1. Decat sa fii atent la cutremure, mai bine ai fi atent la alimentele cu cod genetic modificat. Nici nu-ti imaginezi cat coboara ele speranta de viata, mai mult ca Putin, Hamas, Israel si toti teroristii la un loc.

      Asta, desigur, daca este sa ne luam la intrecere in imbecilitati. 

      Articolul are un subiect bine ales, semnificativ in perioada aceasta - nu este vorba despre ce fel de moarte ne pandeste.

      Si ce poti face daca esti atent la cutremure?Le poti spune sa nu mai vina?

    ...

    cu cat corceala etnica si culturala creste intr-un stat cu atat cresc riscuri conflictuale.

    cu cat contul curent al unui stat e liberaizat si incrucisat cu alte state cu atat creste riscul. 

    ce vedemin prezent in piata din ro?! 

    corciala etnica in crestere “la japca” de politici “ue”… scaderea nataitatii (la romani / nu romi). 

    s c c r e t 

    Legile care mai restrictioneaza populația sunt deja pregătite! Doar scuza e așteptată. Probabil se va enerva vreunul că aici e prea ignorat.

    Daca se mai duce vreun demnitar oportunisit prin Israel s-ar puea sa nu se stie...

    Atentate avem zi de zi prin inflatie guvernul si bnr saracesc romanii. si nici macar nu-ti dai seama ca esti saracit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb