Analiştii ne sfătuiesc să economisim în lei

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 ianuarie 2008

Analiştii ne sfătuiesc să economisim în lei

Estimările privind revenirea cursului valutar pe trend descendent, alături de aşteptările privind majorarea dobânzilor pentru depozitele în lei îi determină pe cei mai mulţi dintre analişti să recomande plasamentele în lei, în detrimentul celor în euro.

În prezent, cea mai mare dobândă bancară este 8% pentru depozite în lei constituite de clienţi persoane fizice, în timp ce dobânda maximă pentru un depozit în euro este 5,25%.

BNR a majorat dobânda de politică monetară, ceea ce indică posibilitatea unor creşteri ale dobânzilor acordate de băncile comerciale pentru plasamente în lei. Totodată, Banca Centrală Europeană a menţinut nivelul dobânzii de politică monetară în perioada următoare, fapt ce arată că sunt puţine şanse ca dobânzile depozitelor în euro să mai crească. Ba chiar, Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, consideră că "Este o perioadă tulbure pentru economia Uniunii Europene\" şi că BCE poate diminua dobânda în următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie.

"Diferenţa dintre un plasament în lei şi unul în valută se referă la gradul de risc pe care eşti dispus să ţi-l asumi", consideră Rozalia Pal, economist şef al UniCredit Ţiriac Bank. Domnia sa este de părere că, în cazul în care un client al unei bănci doreşte o investiţie din care să obţină o sumă fixă de bani, opţiunea ar trebui să fie pentru un depozit în lei. Un plasament în valută poate avea un randament mai mare în viitor, dar nu oferă foarte multe garanţii în prezent, a mai adăugat doamna Pal.

Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, este de părere că, în acest moment, iniţierea unei investiţii în euro ar fi foarte scumpă datorită nivelului ridicat al cursului de schimb. Domnia sa nu crede că leul se poate deprecia mult mai mult faţă de nivelul din prezent, şi astfel consideră că opţiunea cea mai bună ar fi pentru moneda naţională.

Lucian Anghel, economist şef al BCR, prevede o întărire a leului în perioada următoare până la un curs de 3,4 lei pentru un euro către finele acestui an. Astfel, nivelul mai ridicat al dobânzilor pentru plasamentele în lei alături de anticipaţiile privind noi creşteri ale dobânzilor conduc către o mai bună rentabilitate pentru lei.

Cea mai prudentă opţiune ar fi totuşi un plasament format din depozite în lei cât şi în valută, apreciază Lucian Anghel şi Dragoş Cabat.

În prima parte a anului trecut depozitele în lei la termen de 12 luni ,constituite de persoane fizice, au fost mult mai profitabile decât plasamentele de acelaşi fel în euro, beneficiind atât de o dobândă mai mare (8,5%), faţă de cea pentru depozitele în valută (4,75%), cât şi de un leu puternic (leul s-a apreciat cu circa 8%). Prin urmare, plasamentele în lei au câştigat atât din aprecierea leului, cât şi din dobândă.

Lucrurile s-au schimbat după sfârşitul lunii iunie, când cursul s-a înscris pe o traiectorie ascendentă, moneda europeană apreciindu-se cu până la 15% până la finele anului. Aşadar plasamentele în euro au câştigat şi din deprecierea leului şi din dobândă, randamentul lor fiind de circa 12%, în timp ce al celor în lei a fost de numai 4%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb