Analiştii "Raiffeisen" văd potenţial de apreciere pentru SIF-uri

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 octombrie 2010

Analiştii "Raiffeisen Capital & Investment" menţin recomandarea de "cumpără" pentru acţiunile celor cinci SIF-uri şi au fixat preţuri ţintă pentru aceste titluri cu minim 37% şi, respectiv, de cel mult două ori mai mari decât cele mai recente cotaţii de la bursă, potrivit Mediafax.

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au cel mai mare potenţial de creştere, în opinia analiştilor RCI, potrivit unui raport de analiză al companiei de brokeraj.

Pe următorele două locuri în funcţie de potenţialul de creştere sunt titlurile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Banat-Crişana (SIF1).

Scenarii de evaluare a BCR

Analiştii iau în calcul preţurile curente ale acţiunilor listate şi, menţionează, că au revizuit evaluarea BCR, bazându-se pe multiplii de tranzacţionare recenţi ai acţiunilor unor bănci similare listate pe bursele din regiune, dar şi pe estimările privind profitul BCR. Cele cinci SIF-uri deţin câte 6% din acţiunile BCR.

Pentru societăţile listate ale căror acţiuni nu au fost tranzacţionate în ultimele 90 de zile, analiştii au aplicat un discount de 50% la preţul celor mai recente transferuri. Majoritatea acţiunilor nelistate din portofoliile SIF-urilor sunt contabilizate în activul net în funcţie de valorile raportate de SIF-uri.

Analiştii au realizat patru scenarii în ceea ce priveşte impactul evaluării BCR în portofoliile SIF-urilor.

Primul scenariu şi cel optimist pleacă de la raportul de schimb al acţiunilor BCR cu cele emise de Erste propus în 2006 angajaţilor băncii din România. Atunci, raportul de schimb era 6 acţiuni BCR pentru un titlu Erste.

În această situaţie, analiştii RCI au abordat o rată mai consevatoare, de 7,2 acţiuni pentru un titlu Erste. Astfel, bazat pe ultimul preţ al acţiunilor Erste din data de vineri, de 31,3 euro (113,6 lei), ar rezultat o cotaţie de 18,55 lei (4,35 euro) pentru o acţiune BCR.

Pentru al doilea scenariu, analiştii au luat în calcul multiplii la care sunt tranzacţionate acţiunile unor bănci din regiune asemănătoare cu BCR şi estimările privind profitul până în 2012. Totodată, acesta este scenariul de bază pentru calcularea activului net al SIF-urilor.

Pentru acest an, analiştii Raiffeisen cred că BCR va înregistra un profit net, conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS), de 880 milioane lei, apropiat de cel din 2009, însă estimează că profitul va creşte din 2011 ca urmare a scăderii costurilor cu provizioanele. Astfel, în 2011 BCR ar urma să obţină un câştig net de 1,189 miliarde lei, iar în 2012 profitul va ajunge la 1,426 miliarde lei.

"După ce nu au acordat dividende pentru un an, ne aşteptăm ca BCR să revină din 2010 la politica de acordare de dividende în valoare de 40% din profitul net. Capitalurile proprii ar urma să ajungă la finalul anului 2010 la 7,455 miliarde lei şi la sfârşitul anului 2011 la 8,291 miliarde lei, în timp ce pentru 2012 proiecţia noastră este de 9,361 miliarde lei (...) Astfel, am stabilit un preţ de 14,54 lei pentru acţiunile BCR", se spune în raportul de analiză.

Al treilea scenariu este bazat pe cea mai recentă ofertă pe care Erste a făcut-o angajaţilor BCR, în care preţul unei acţiuni a băncii locale a fost de 14,03 lei (3,28 euro).

Totuşi, analiştii Raiffeisen cred că SIF-urile ar putea obţine un preţ mai mare.

Cel mai pesimist scenariu luat în calcul de analişti este cel pe baza actualizării fluxului de dividende, iar preţul care rezultă este de 9,05 lei pentru o acţiune BCR.

În opinia analiştilor Raiffeisen majorarea pragului la SIF-uri ar putea fi decisă în Camera Deputaţilor în al doilea trimestru al anului viitor, odată cu detensionarea tensiunilor politice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb