Analiştii: Scăderea francului, temporară

Simona Adam
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 iulie 2011

Scăderea francului elveţian, în ultima lună (n.r. cu 2,2% faţă de maximul de anul acesta, 3,5598 lei, înregistrat pe 27 iunie), a reprezentat o gură de oxigen pentru creditaţii în această monedă, sufocaţi de ratele în continuă creştere în ultimii ani.

Aceştia nu au însă prea multe motive de bucurie, spun analiştii, care estimează o revenire pe creştere a monedei elveţiene.

Cursul de referinţă CHF a scăzut, vineri, la 3,4792 lei, fiind mai mic cu circa 0,37% faţă de ziua precedentă. Francul elveţian a înregistrat pierderi, în ultima lună, şi faţă de moneda europeană şi de dolar.

Cristian Cochinţu, analist financiar la "Admiral Markets", este de părere că deprecierea francului este temporară şi poate fi explicată de o corecţie "naturală şi absolut normală", având în vedere că de la jumătatea lunii aprilie, cursul francului elveţian a înregistrat o creştere de la 3,12 la 3,56 lei. Domnia sa ne-a mai declarat că deprecierea francului faţă de majoritatea valutelor, din 27 iunie, s-a mai datorat şi marcării profiturilor de către speculatori şi a îmbunătăţirii apetitului faţă de risc al acestora la nivel global, indicii bursieri apreciindu-se cu aproape 10%.

Potrivit domnului Cochinţu, francul este cumpărat de investitori datorită combinaţiei dobândă mică - inflaţie în alte regiuni.

În ciuda aprecierii de scurtă durată, Lucian Anghel, economistul şef al "BCR", estimează că tendinţa francului elveţian este de întărire (n.r. pe termen mediu).

Ruxandra Andrei, director adjunct al portalului de comparaţie a creditelor "Finzoom.ro", recomandă celor care au credite în franci să urmărească indicele de piaţă Libor pentru CHF pe termen scurt (n.r. o săptămână, o lună). Ruxandra Andrei a adăugat că dacă volumul de tranzacţii în franci elveţieni creşte, atunci şi Libor (n.r. pentru CHF) va creşte.

Domnul Cochinţu opinează că "cel mai optimist nivel (n.r. al cursului leu-franc) este de 3,3 lei pentru anul acesta, (...) deprecierea francului depinzând de sentimentul faţă de risc pe plan internaţional şi de politica monetară a băncilor centrale, în special de cea americană".

Domnia sa explică impactul major al politicilor monetare adoptate de banca americană asupra francului elveţian astfel: "Dacă randamentul oferit de dolar va fi în creştere, francul va avea de suferit". Domnul Cochinţu a adăugat că este important ca francul să nu mai fie văzut drept cea mai bună opţiune de refugiu. Potrivit domniei sale, doar dolarul poate sa-i ia locul temporar.

Potrivit Ruxandrei Andrei, francii elveţieni au fost utilizaţi cu precădere pentru creditele ipotecare (întrucât ofereau cea mai mică dobândă). Astfel, domnia sa estimea­ză că circa 15% din creditele ipotecare pentru retail sunt emise în franci elveţieni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb