ANALIZĂ ADMIRAL MARKETS: Cum a ratat Leul climatul internaţional favorabil începând cu 2009?

F. A.
Macroeconomie / 19 iulie 2012

Euro stabileşte record după record faţă de Leu în condţiile în care valutele emergente din regiune sunt mai performante în 2012: zlotul s-a apreciat 6%, forintul 8.5%, în timp ce leul a pierdut aproape 6%, potrivit unei analize Admiral Markets.

Moneda naţională a beneficiat de un context internaţional favorabil începând cu Martie 2009, când bursele internaţionale au depăşit criză financiară, precizează analiştii Admiral Markets. Indicele american Standard&Poor 500, barometrul riscului în pieţele financiare, a recuperat în mare parte declinul violent din 2007-2008, iar valutele regionale au fost corelate cu sentimentul pieţei la nivel global: au fost mai performante decât euro când investitorii au arătat apetit pentru risc şi s-au depreciat în momente de panică, unele mai mult, altele mai puţin, în funcţie de contextul economic şi politic intern. Leul nu a profitat de interesul investitorilor pentru valute cu randament superior şi economii emergente în perioada Mai - Octombrie 2009, Noiembrie 2010, Decembrie 2011-Martie 2012, respectiv perioada din Iunie şi până în prezent. Un factor incurajator este că leul a recuperat ulterior terenul pierdut, însă în condiţii de optimism la nivel global . Spre deosebire de leu, forintul şi zlotul au avut o corelaţie inversă aproape perfectă, cu un singur derapaj, în perioada 15 august 2011 - decembrie 2012. Astfel, forintul a înregistrat un avans de peste 7% în ultimii trei ani, în timp ce zlotul a devansat euro cu peste 10% în aceeaşi perioadă. Diferenţa majoră dintre leu şi forint sau zlot s-a făcut în 2012, când moneda naţională a evoluat în cea mai mare parte contrar trendului regional şi internaţional, ca urmare a perspectivelor negative de creştere economică, amplificate de factorii politici.

Analiştii mai precizează: "Pe plan internaţional perspectivele sunt mai degrabă pesimiste, fiind probabil un declin de 10% a indicelui bursier SP500 în următoarele luni, un climat negativ pentru leu, în care EurRon în cel mai fericit caz şi-ar tempera declinul sau ar consolida la nivelul maxim 4,7 în condiţii de stabilitate internă, iar ulterior s-ar aprecia la următorul val de optimism la nivel global, prognozat pentru finalul anului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb