Analiză: BlackRock îşi lichidează ETF-ul axat pe Pieţele de Frontieră din cauza dificultăţilor de lichiditate, generând un impact de 40 milioane dolari pe BVB

F.D.
Piaţa de Capital / 13 august

Divo Pulitika, Fund Manager, InterCapital Asset Management

Divo Pulitika, Fund Manager, InterCapital Asset Management

La jumătatea lunii iunie 2024, BlackRock a anunţat că va lichida câteva dintre ETF-urile sale, inclusiv ETF-urile de pe Pieţele de Frontieră, invocând lichiditatea insuficientă pentru a urmări indicele cu active semnificative în mod adecvat. iShares Frontier al BlackRock a fost singurul ETF de frontieră semnificativ care a urmărit efectiv indicele Morgan Stanley Capital International (MSCI) Frontier Market, ceea ce înseamnă că a cumpărat acţiuni şi a avut expunere directă la emitenţii incluşi în indici în loc să utilizeze strategii sintetice precum swap, spune Divo Pulitika, Fund Manager, InterCapital Asset Management.

Potrivit sursei citate, la momentul anunţului, BlackRock avea active totale investite direct în Pieţele de Frontieră de aproximativ 420 de milioane de dolari. Din această sumă, aproximativ 40 de milioane de dolari erau investiţi direct în emitenţi ai Bursei de Valori Bucureşti. Acţiunile româneşti, care sunt în general mai lichide decât alţi emitenţi incluşi în indice, au fost afectate în mod colateral de situaţia din restul pieţelor de frontieră. Ca urmare, 11 companii româneşti au pierdut accesul la acest flux pasiv. ETF-ul a vândut, începând cu jumătatea lunii iunie 2024, acţiuni în valoare de 11 milioane de dolari de la Banca Transilvania, 10 milioane de dolari de la Hidroelectrica, 8 milioane de dolari de la OMV Petrom şi alte opt companii blue-chips româneşti cheie care erau incluse în indicii MSCI Romania. În ciuda vânzării agresive, Bursa de Valori Bucureşti a asigurat o lichiditate bună şi o cerere puternică, indicele cheie al BVB, BET, continuând să crească în această perioadă.

"Aşadar, ce urmează? România face parte din sfera MSCI Frontier de ceva timp; cu toate acestea, obiectivul real este promovarea de către MSCI la statutul de Piaţă Emergentă. Din septembrie 2020, România a fost considerată o piaţă emergentă de către un alt furnizor de indici, FTSE Russell. România a început cu 2 companii incluse în FTSE Emerging Market - Banca Transilvania şi Nuclearelectrica. În prezent, după cea mai recentă includere a AROBS Transilvania Software şi Electrica în indice începând cu martie 2024, România are 15 companii în indicii FTSE dedicaţi pieţelor emergente", precizează reprezentantul InterCapital Asset Management.

Cu toate acestea, promovarea de către MSCI poate avea un impact chiar mai mare decât promovarea de către FTSE, deoarece clasificarea MSCI are o pondere considerabilă datorită faptului că este urmărit pe scară largă de către investitorii instituţionali globali. Conform datelor Bloomberg, indicii MSCI Emerging sunt urmăriţi de fonduri cu active în administrare în valoare de 64 de miliarde de dolari. Această valoare subliniază creşterea substanţială a fluxului de capital care poate fi direcţionat către piaţa de capital românească odată cu reclasificarea acesteia ca emergentă. Conform estimărilor InterCapital, cu doar trei companii incluse în indicele MSCI Emerging, piaţa românească ar putea înregistra un aflux de capital de 210 milioane de dolari.

"Există, fără îndoială, o cerere mai mare de acţiuni emergente, ceea ce duce în mod natural la creşterea preţurilor pe aceste pieţe. În prezent, investitorii plătesc de 15,6 ori câştigurile (P/E) pentru acţiunile din Pieţele Emergente (MSCI Emerging Index), un preţ cu o treime mai mare decât cel din Pieţele de Frontieră (MSCI Frontier Index, P/E 11,5x).

România este în aşteptarea reclasificării MSCI, mai ales că îndeplineşte deja cele mai stricte criterii. Dintre cele trei minime, cinci companii româneşti îndeplinesc deja criteriul de mărime. Criteriul rămas este lichiditatea, pe care doar Hidroelectrica îl îndeplineşte. Cu toate acestea, OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG) au nevoie ca volumul lor mediu zilnic de tranzacţionare să crească cu "doar" aproximativ 15% pentru a îndeplini pragul minim. Acest lucru este posibil, mai ales având în vedere interesul din ce în ce mai ridicat al românilor înşişi, care investesc direct sau prin ETF-uri locale, inclusiv al InterCapital, precum şi al investitorilor străini, dintre care unii iau deja poziţii în aşteptarea deciziei MSCI. Banca Transilvania nu este departe - are nevoie de o creştere de 23% - în timp ce BRD este încă la aproximativ 40% distanţă de pragul minim", menţionează Divo Pulitika.

Statutul de piaţă emergentă ar putea oferi României un nou flux pasiv semnificativ şi noi investitori activi. Din punct de vedere istoric, ţările reclasificate de MSCI la statutul de Piaţă Emergentă au înregistrat efecte pozitive semnificative asupra pieţei de capital, în special în anul care a precedat anunţul. Această tendinţă, excluzând situaţia unică a Argentinei, subliniază sentimentul pozitiv al pieţei şi încrederea investitorilor care preced astfel de reclasificări. Printre exemple se numără Qatar, Emiratele Arabe Unite, Pakistan, Arabia Saudită şi Kuweit, care au înregistrat o creştere substanţială a randamentelor acţiunilor lor până la anunţul reclasificării de către MSCI, arată sursa citată.

"Evoluţia pieţelor după reclasificarea lor de către MSCI de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă oferă o bună perspectivă asupra traiectoriei potenţiale a României după reclasificare. Fiecare ţară care a trecut prin această tranziţie a cunoscut evoluţii de piaţă unice, dar în general pozitive, subliniind impactul divers al reclasificării. Qatar a fost reclasificată pe 11 iunie 2013 şi a înregistrat un randament al acţiunilor de +14% în ultimele 12 luni până la acea dată. Emiratele Arabe Unite (EAU), reclasificate alături de Qatar, au înregistrat un randament remarcabil al acţiunilor de +60%. Evoluţia pieţei Emiratelor Arabe Unite după reclasificare a fost marcată de un interes crescut din partea investitorilor globali, contribuind la maturizarea pieţei sale de capital şi la diversificarea mediului său investiţional.

Reclasificarea Pakistanului la 15 mai 2017 a condus la un randament al acţiunilor de +45%. Piaţa de capital a ţării a înregistrat o îmbunătăţire a eficienţei pieţei şi a percepţiei investitorilor, deşi s-a confruntat cu provocări legate de stabilitatea economică şi coerenţa politicilor publice. Arabia Saudită, reclasificată la 21 iunie 2018, a înregistrat un randament al acţiunilor de +13%. Reclasificarea a reprezentat o parte esenţială a planului mai amplu de reformă economică al Arabiei Saudite, atrăgând capital străin şi sporind amploarea şi eficienţa pieţei sale de capital. Piaţa din Kuweit, reclasificată la 18 decembrie 2019, a înregistrat un randament al acţiunilor de +31%. Reclasificarea Kuweitului a sporit încrederea investitorilor şi anticipa integrarea în continuare a pieţei sale în sistemul financiar global, promovând lichiditatea şi diversitatea investiţiilor", precizează acesta.

Singura ţară care nu a înregistrat o evoluţie pozitivă înainte de anunţ a fost Argentina, care a înregistrat un declin de -18% până la reclasificarea sa la 21 iunie 2018, în principal din cauza problemelor economice specifice ţării. Acest lucru evidenţiază importanţa stabilităţii macroeconomice în maximizarea beneficiilor statutului de piaţă emergentă.

Anticiparea şi eventuala confirmare de către MSCI a reclasificării României la statutul de Piaţă Emergentă ar putea declanşa un val de investiţii străine, reflectând creşterile înregistrate pe alte pieţe înaintea anunţului. Această perspectivă este deosebit de atractivă pentru investitorii care caută oportunităţi de creştere pe pieţele emergente.

Divo Pulitika mai precizează: "În acest context, piaţa se poate aştepta la apariţia unor noi Exchange-Traded Funds (ETF-uri) şi la creşterea alocărilor de active către România, depăşind în mod semnificativ ceea ce a investit BlackRock, marcând astfel o nouă eră pentru piaţa de capital locală. ETF-urile sunt esenţiale pentru pieţele de capital deoarece oferă expunere diversificată la o gamă largă de active, industrii sau regiuni geografice în cadrul unei singure investiţii. Ele contribuie la creşterea lichidităţii, la asigurarea transparenţei şi la facilitarea accesului investitorilor la piaţă".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. si cartoful … de la 0,8 lei -1 leu la 3-4-5 lei… in 3 1/2 ani… randament peste 100% anual!

    s c c r e t 

    1. ma da si costurile pt a produce cartoful ala au crescut.

      da… PPIul e cu 100% in sus… iar cartoful cu mult mai mult…

      e adevarat ca la PPI tre sa adaugam si cost Dobanda si Cost etc si rezulta plus minus… cost total la fel ca la “cartof”… 

      s c c r e t 

    amprenta Blackrock (exprimata preponderent in iunie si iulie 2024 si atat) asupra BVB a fost minima si a fost "stinsa" de lichiditatea locala a cumparatorilor - piata romaneasca e prea mica pentru incadrarea la pietele de frontiera MSCI

    Ban.Cher.Vali 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb