Analiză Deloitte: România îşi consolidează poziţia secundă în rândul pieţelor de fuziuni şi achiziţii din Europa Centrală şi de Est

M.P.
Miscellanea / 25 februarie

Analiză Deloitte: România îşi consolidează poziţia secundă în rândul pieţelor de fuziuni şi achiziţii din Europa Centrală şi de Est

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (mergers and acquisitions - M&A) din România a înregistrat în 2024 unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii cinci ani, conform unei analize efectuate de Deloitte România, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Cu 151 de tranzacţii de peste 5 milioane de euro, a căror valoare totală estimată este între 5,7 şi 6,1 miliarde de euro şi de 5,2 miliarde de euro, fără mega-tranzacţia prin care PPC a preluat de la Evryo Group portofoliul de energie regenerabilă, piaţa locală de profil s-a apropiat anul trecut de nivelul record din 2022, când s-au înregistrat 155 de tranzacţii cu o valoare totală estimată de aproximativ 5,2 miliarde de euro (excluzând cele două mega-tranzacţii din 2022, care au totalizat 1,7 miliarde de euro).

Acest nivel de activitate consolidează poziţia secundă a României în topul celor mai active pieţe de M&A din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), arată datele Mergermarket analizate de Deloitte România. Ponderea ţării noastre în numărul total de tranzacţii înregistrate în regiune a crescut de la 15% (în 2023) la 17%, fiind depăşită doar de Polonia (41%, în coborâre de la 44%, în 2023) şi urmată de Cehia (13%) şi de Ungaria (9%). Faţă de 2023, numărul de tranzacţii din România a avut cea mai mare rată de creştere anuală din regiune, de 27%. Spre comparaţie, creşterea medie anuală în ECE a fost de 9% în 2024.

"Ritmul susţinut de creştere a activităţii de M&A din România în 2024 consolidează poziţia ţării noastre în regiune, micşorând diferenţa faţă de lider, Polonia. De asemenea, este de remarcat tendinţa de maturizare a pieţei locale de profil, vizibilă în creşterea numărului de tranzacţii cu valoare mare, a valorii medii a tranzacţiilor, precum şi a ponderii investitorilor locali în totalul tranzacţiilor. Pentru 2025, ne aşteptăm la o evoluţie în aceeaşi direcţie a maturizării pieţei şi la una-două mega-tranzacţii", a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Advisory, Deloitte România.

Excluzând mega-tranzacţiile (tranzacţii de peste 500 de milioane de euro), valoarea medie a unei tranzacţii a fost de 34 de milioane de euro în 2024, faţă de 25 de milioane, în 2023, se precizează în comunicat.

Sectorul în care s-au înregistrat cele mai multe tranzacţii în 2024 în România rămâne cel imobiliar şi de construcţii (28%). Acesta este urmat de energie (18%), produse de consum (13%), produse şi servicii industriale (10%) şi tehnologie (7%). Din punctul de vedere al valorii, sectorul energetic conduce, cu 34% din totalul pieţei, urmat de imobiliare şi construcţii (22%), produse de consum (14%), servicii bancare şi valori mobiliare şi produse şi servicii industriale (câte 8%).

Investitorii strategici au continuat să domine piaţa în 2024, ponderea lor crescând uşor de la 87% (în 2023) la 89% din numărul total de tranzacţii. Dintre aceştia, 44% au fost români, o creştere semnificativă faţă de anul anterior (29%), iar tranzacţiile în care au fost implicaţi reprezintă 32% din valoarea pieţei, din nou, un avans considerabil faţă de 9%, în anul anterior.

"Este remarcabil că investitorii strategici români implicaţi în procese de fuziuni şi achiziţii în 2024 reprezintă aproape jumătate din numărul total şi aproape o treime din valoarea totală a tranzacţiilor cu investitori strategici, ceea ce indică o tendinţă de maturizare a businessurilor antreprenoriale locale, care acum îşi consolidează poziţia de piaţă prin achiziţii", a adăugat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Advisory, Deloitte România.

Dintre investitorii strategici străini, cei care provin din Grecia au investit cele mai mari sume (13% din valoarea pieţei locale din 2024), urmaţi de britanici (5%), cehi (5%) şi elveţieni (4%). În funcţie de numărul de tranzacţii în care au fost implicaţi, se remarcă şi investitorii din SUA (7% din volumul pieţei), din Germania (5%) şi din UK (4%).

Deloitte România coordonează o practică M&A multidisciplinară, cu o abordare holistică, ce include linii de business precum Strategie de M&A, Corporate Finance, Due Diligence, Integrare post-fuziune, Consultanţă Fiscală şi Consultanţă Juridică. Astfel, echipele de profesionişti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzacţii, se mai menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7536
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3029
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0007
Gram de aur (XAU)Gram de aur449.0238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb