• Cotaţia ţintă pe termen lung: 2.300 dolari/uncie
Aurul a înregistrat performanţe mai bune decât majoritatea investiţiilor în 2009, preţul metalului preţios urcând cu 7% anul acesta, arată o analiză a "Erste Group". Potrivit acesteia, mulţi jucători de pe piaţă s-au aşteptat la un preţ exploziv al aurului, din cauza evenimentelor perturbatoare de anul trecut, ce au dus la instalarea panicii, pentru ca în cele din urmă să fie dezamăgiţi de performanţe.
Dar aurul a stabilit un nou maxim absolut în euro, în lire sterline, în dolari canadieni, în ranzi sud-africani, în ruble ruseşti, în rupii indiene şi în multe alte monede.
Analiza "Erste" notează că trendul ascendent va rămâne neschimbat: pragul de 1.000 de dolari pentru uncia de aur va fi depăşit în a doua jumătate a anului curent. Conform studiului, "politica monetară puternic expansivă adoptată de băncile centrale şi crearea de monedă aferentă, la niveluri istorice, precum şi expansiunea masivă a datoriei publice la nivel mondial ar putea transforma efectiv inflaţia în cea mai mare problemă a anilor următori. Corelate cu politica de dobândă zero, aplicată aproape în întreaga lume, şi cu criticile tot mai vehemente privind constituirea dolarului american în moneda de rezervă la nivel global, aceste situaţii furnizează premisele perfecte pentru viitoare creşteri ale preţului aurului".
Ronald Stöferle, analist în cadrul "Erste", declară: "Constatăm în continuare un profil risc/randament remarcabil pentru investiţiile în aur".
Considerăm că actuala consolidare reprezintă o bună oportunitate de cumpărare şi prognozăm preţuri mai mari pentru aur pe termen mediu şi lung. Legendarul prag de 1.000 de dolari pe uncie ar trebui să fie clar depăşit din nou în 2009 - 1.300 dolari fiind prima noastră ţintă".
Studiul "Erste" mai precizează că aurul este, încă, în fazele incipiente ale pieţei în creştere, preţul ţintă pe termen lung fiind de 2.300 dolari/uncie.
"Considerăm că, mai mult ca niciodată, preţul aurului se află pe o pantă ascendentă seculară şi credem că până acum am văzut abia jumătate din evoluţia sa completă: încă nu s-a înregistrat faza cea mai impulsivă. Ciclurile mărfurilor şi ale metalelor preţioase tind să aibă o durată deosebit de lungă, de cel puţin 15-20 de ani. Întrucât cea mai recentă creştere activă de piaţă a început abia în 2001, am parcurs doar jumătate din ciclu până acum", afirmă analistul "Erste Group", subliniind că preţul ţintă de 2.300 dolari/uncie, la sfârşitul ciclului, pare mai realist ca niciodată.