Călătoriile cu avionul s-au redresat anul trecut după un 2020 dificil şi în ciuda unui început incert al anului 2021 pentru industria transportului aerian. Perioada de vârf a cererii a acoperit sfârşitul anului, românii zburând cel mai des de sărbători şi la începutul toamnei. Este interesant că numărul celor care au ales să călătorească în străinătate cu avionul în septembrie şi octombrie a fost mai mare anul trecut decât în 2020 şi 2019.
Topul celor mai populare destinaţii pentru români în 2021 nu s-a schimbat semnificativ, deşi s-a modificat fruntea clasamentului. Pe locul 1 s-a aflat România - anul trecut s-a călătorit cu avionul mult mai des pe rute interne decât în 2020. Românii au zburat cel mai frecvent spre Bucureşti, Cluj şi Bacău. În spatele României în clasament se află Regatul Unit şi capitala Angliei, Londra.
Următoarea în top este Italia care în 2020 se afla pe locul 2. Un lucru, ȋnsă, nu s-a schimbat: românii zboară ȋn continuare cel mai des către Milano, Roma şi Sardinia. Poziţia a patra este ocupată de Germania, ȋn frunte cu Frankfurt şi Dortmund. Pe poziţia a cincea se află Spania. Interesant este că Spania a urcat în clasamentul pe 2021 de pe locul 6 în 2020. Vara şi la începutul toamnei, românii au zburat cel mai frecvent către Barcelona, Madrid şi Alicante. În timpul iernii, Insulele Canare - în special Tenerife şi Fuerteventura - s-au bucurat de cea mai mare popularitate.
Următoarele ȋn clasament au fost Franţa, Belgia, Irlanda, Ţările de Jos şi Turcia.
Preţul biletelor a crescut ȋn 2021
Anul trecut, preţul mediu al biletelor de avion a fost cu 19% mai mare decât în 2020, în principal din cauza creşterilor de preţ pentru zborurile interne şi intercontinentale. Preţul mediu al unui bilet de avion dus a fost de 155 EUR. După tipul de zbor, preţurile au fost următoarele: zbor intern - 70 EUR, zbor internaţional - 90 EUR, zbor intercontinental - 303 EUR.
Interesant, în comparaţie cu 2019 şi 2020, preţurile biletelor pentru zborurile intercontinentale au crescut cel mai mult. În 2019 am plătit în medie 250 EUR pentru un singur bilet, în timp ce în 2020 era 290 EUR. Totodată, este de remarcat că preţurile biletelor pentru rutele internaţionale, de ex. din România către ţările europene în 2021 au scăzut cu 5% faţă de 2020 şi cu 11% faţă de 2019 - spune Marius Turbatu, HUB Manager eSky România.
Mai multe asigurări de călătorie
Ca urmare a pandemiei, turiştii au nevoie să se simtă ȋn siguranţă atunci când decid să călătorească fie ȋn străinătate sau intern. Numărul asigurărilor de călătorie vândute de eSky.ro ȋn 2021 a crescut cu xx%. Cea mai populară a fost asigurarea All Risk care permite anularea unei călătorii din diverse motive personale (de exemplu: îmbolnăvire, anularea unei cereri de concediu sau îmbolnăvirea unui animal de companie).
În contextul pandemiei, importanţa asigurărilor a crescut semnificativ. Nu este doar un sentiment de securitate, ci, mai presus de orice, beneficii reale. În 2019, doar 20% din rezervări aveau o asigurare de călătorie, în 2020 - 26%, iar în 2021 aproape 1 din 3 clienţi - mai spune Marius Turbatu.