Analiză eToro: Ce impact vor avea alegerile din SUA în lumea investitorilor

A.D.
Piaţa de Capital / 29 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Alegerile din SUA pot afecta anumite sectoare în diferite moduri, potrivit unei analize eToro.

Cu doar o săptămână înainte de alegerile din SUA, investitorii se întreabă cum vor afecta politicile câştigătorilor piaţa bursieră şi diferite sectoare industriale sau chiar companii. Până în prezent, statisticile arată că, indiferent de câştigător, piaţa bursieră a oferit în general perspective bune pentru investitori, dar au existat şi câteva excepţii notabile.

Potrivit unui studiu MarketWatch, 13 din ultimii 15 preşedinţi americani au avut în timpul preşedinţiei lor randamente totale anuale ale indicelui S&P 500 cuprinse între 10% şi 17%. Sub şapte din ultimii nouă preşedinţi, S&P 500 a înregistrat randamente anuale cuprinse între 14% şi 17%.

De fapt, din 1933 până în prezent, doar doi preşedinţi au avut randamente anuale medii negative în timpul mandatelor lor, Nixon (-1%) şi George W Bush (-4%). Ambii au traversat câte o criză profundă, şocul petrolier din 1973 şi, respectiv, începutul crizei financiare globale.

În timp ce piaţa bursieră în ansamblu poate evolua într-o anumită direcţie, este posibil ca anumite companii sau sectoare să fie afectate în mod disproporţionat de câştigarea alegerilor

de către un partid sau celălalt. Anul acesta, principala diferenţă dintre impactul potenţial al celor două partide asupra pieţelor financiare pare să se regăsească în programele lor fiscale.

Republicanii urmăresc să reducă impozitele pentru consumatori şi companii pentru a stimula economia. Pe de altă parte, Donald Trump a promis introducerea unui tarif vamal de 60% pentru toate importurile din China.

Democraţii urmăresc să crească semnificativ impozitele pentru cei mai bogaţi americani pentru a reduce diferenţa de venituri dintre bogaţi şi săraci. Printre sectoarele care se preconizează că

vor resimţi cel mai puternic impact - fie că vor fi stimulate de reducerile fiscale, fie că vor fi afectate de creşterile de taxe - se numără bunurile de lux, comunicaţiile, inclusiv companiile de

telefonie, precum şi serviciile financiare, inclusiv băncile mari.

Alte sectoare adesea menţionate în legătură cu politicile guvernamentale diferite sunt apărarea, asistenţa medicală şi energia. În cazul în care Trump va ieşi învingător, se anticipează un buget mai mare pentru apărare, aşa cum a fost cazul în timpul primului său mandat. Furnizori precum GE Aerospace, RTX şi Palantir ar putea beneficia de acest lucru. Cu Kamala Harris ca

preşedinte, accentul s-ar muta probabil pe sistemul medical, ceea ce ar putea favoriza companii precum UnitedHealth, cel mai mare asigurător privat de sănătate din ţară.

În ceea ce priveşte energia, diferenţele sunt clare: republicanii favorizează combustibilii fosili, în timp ce democraţii preferă energia regenerabilă. Impactul asupra preţurilor acţiunilor este mai puţin direct. În timpul primului mandat al lui Trump, investitorii au pariat pe companii precum Exxon Mobil şi Chevron, dar după patru ani, sectorul petrolier de pe bursă se înjumătăţise.

În ce priveşte pieţele cripto, pe măsură ce alegerile prezidenţiale se apropie, acestea îsi menţin ascensiunea, adăugând 75 de miliarde de dolari la capitalizarea de piaţă.

Bitcoin, în special, a fost unul dintre cele mai performante criptoactive, atingând un nou vârf al preţurilor din ultima vreme şi testând nivelul de rezistenţă de 71.300 $, cotatii care nu au

mai fost văzute de la începutul lunii iunie a acestui an.

Entităţile considerate a fi proxy de Bitcoin, cum ar fi Microstrategy şi companiile tranzacţionate public care mineaza Bitcoin au fost, de asemenea, performeri puternici pe pieţele de capital.

Cu alegerile la doar o săptămână distanţă, este posibil ca unii investitori să intre în aşteptare temporar până la rezultatul alegerilor, ceea ce ar putea duce la o scădere a preţurilor.

Mai mult, aşteptările legate de rapiditatea şi amploarea cu care Rezerva Federală va reduce ratele dobânzilor ar putea influenţa sentimentul de risc în această săptămână, datorită publicării unor date economice importante.

PIB-ul estimat al SUA, datele privind inflaţia PCE şi cele mai recente salarii neagricole de vineri sunt cele care trebuie urmărite.

Contextul este conturat de dinamica actuală a pieţei la nivel global. De reţinut că acţionarii Microsoft vor vota asupra propunerii de investiţii în bitcoin. În urma unei informări depuse la comisia de valori mobiliare a SUA (SEC) săptămâna trecută, gigantul Microsoft a dezvăluit că acţionarii companiei vor avea ocazia să voteze la reuniunea lor anuala cu privire la o propunere a consiliului de administraţie de a evalua investiţia în bitcoin ca activ de trezorerie care va avea loc la 10 decembrie.

Propunerea a fost făcută de Centrul Naţional pentru Cercetare în Politici Publice, care susţine că investiţia în bitcoin ar putea proteja împotriva riscurilor privind inflaţia.

Documentul depus la SEC menţionează însă că board-ul Microsoft recomandă acţionarilor să voteze împotriva acestei propuneri.

Cu rezerve de numerar în valoare de 80 de miliarde de dolari, dacă această propunere de a investi în bitcoin ar fi aprobată de acţionari, Microsoft ar putea deveni cea mai mare companie tranzacţionată public care deţine bitcoin.

În plus, intrarea pe piaţa bitcoin a unui colos precum Microsoft ar putea determina mult mai multe companii cotate la bursă să investească în criptoactive, ducând fără îndoială la o

creştere semnificativă a preţului bitcoin.

In plus, hashrate-ul Bitcoin, sau puterea de calcul globală a reţelei a atins un nivel record de 723 EH/s (exahashes pe secundă) săptămâna trecută, o creştere de 13% de la reducerea la

jumătate a recompensei din aprilie.

În consecinţă, dificultatea de minare, măsura statistică a numărului de hashes (sau iteraţii ale funcţiilor) care trebuie generate de mineri pentru a adăuga un nou bloc la blockchain-ul

Bitcoin, a atins un nou record de 95,67 trilioane de hashes săptămâna trecută, în urma celei mai recente ajustări. Dificultatea Bitcoin se ajustează la fiecare 2016 blocuri (aproximativ la fiecare două săptămâni) pentru a menţine timpul de creare a blocurilor la 10 minute.

Creşterea hashrate-ului este atribuită în mare parte companiilor miniere de Bitcoin cotate la bursă, care îşi valorifică resursele financiare pentru a implementa echipamente miniere mai

avansate.

Analiştii financiari atrag atenţia şi asupra Emurgo şi BitcoinOS, care anunţă planuri de a conecta blockchain-urile.

Cardano Emurgo, una dintre entităţile fondatoare ale blockchain-ului Cardano, a anunţat săptămâna trecută că s-a asociat cu BitcoinOS, sistemul de operare a contractelor inteligente pentru Bitcoin, pentru a permite interoperabilitatea între blockchain-urile Cardano şi Bitcoin.

Integrarea va permite transferuri de bitcoin fără probleme, precum şi alte active Bitcoin către Cardano şi va permite reţelei Bitcoin să utilizeze funcţionalitatea de contract inteligent a

Cardano.

Cu o lichiditate de peste 1,3 trilioane de dolari pe blockchain-ul Bitcoin, noua integrare ar putea extinde în mod semnificativ ecosistemul financiar descentralizat de pe Cardano, iar

pentru Bitcoin ar putea aduce un nou nivel de programabilitate şi utilitate pe care reţeaua nu l-a înregistrat încă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb