ANALIZA IMPACTULUI ACCIZEI LA CARBURANŢI Aritmetică prezidenţială şchioapă

DANIEL IONESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 noiembrie 2013

Aritmetică prezidenţială şchioapă
  • document ataşat Tabel
    apasă aici pentru a descărca.

    Cursul comunicat de BNR pe data de 1 octombrie nu a fost validat de BCE în niciun an, începând cu 2009

    Preşedintele Traian Băsescu a declarat că efectele majorării accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi/litru ar urma să aibă efecte "foarte rele" pentru economie, afectând în special întreprinderile mici şi mijlocii, afacerile familiale, precum şi companiile de transport. Domnia sa a atras atenţia că există riscul înregistrării unui număr mare de falimente în această zonă, din cauza creşterii preţului la combustibil şi a efectului în cascadă pe care acesta poate să îl genereze.

    Calculele prezentate de şeful statului jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă pe care a ţinut-o duminică, 24 noiembrie, arată că preţul la pompă al motorinei ar urma să crească, în urma aplicării măsurii propuse de Guvern, cu 53 bani/litru, iar cel al benzinei, cu 54 bani/litru.

    Doctorul în economie Daniel Ionescu semnalează, însă, că aceste calcule ar fi eronate, explicând mai jos care este, în opinia domniei sale, modul corect în care trebuie estimat impactul măsurii.

    Daniel Ionescu mai atrage atenţia că Banca Centrală Europeană (BCE) nu a validat în niciun an, în perioada 2009 - 2013, cursul comunicat de Banca Naţională a României (BNR) pentru data de 1 octombrie a anilor în cauză.

    1. Referitor la "Anexa" Majorarea accizei la carburanţi cu 7 euro centi/litru (remisă presei de preşedintele Băsescu în 24 noiembrie a.c.)

    Calculul "la blană":

    1. Cursul avut în vedere conform OUG(1) 4,5223 (cursul leu/euro stabilit pentru 2012 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, document 2012/C 202/05); diferenţa creată prin OUG faţă de cursul stabilit de CE (document 2013/C 286/01) de 4,4485 lei/euro - semnificativ, mai mic decât cel consemnat oficial de BNR (care este de 4,4560 lei/euro), este de:

    4,73801 lei/euro - 4,4485 lei/euro = + 0,28951 lei/euro

    2. Cursul pentru determinarea accizei în lei în 2014, conform OUG:

    4,5223 x 104,77% aproximativ 4,73801 lei/euro

    3. Valoarea unitară a creşterii accizei în lei, conform OUG:

    70 euro x 4,73801 lei/euro/1000 l carburant aproximativ + 0,33166 lei/litru

    4. Creşterea unitară a preţului la carburanţi (profit "0"):

    0,33166x124% aproximativ + 0,41126 lei/litru

    5. Rata inflaţiei "sustenabil" avută în vedere spre a fi "asamblată" în preţul carburantului (prognoza CNP): 2,4%

    6. Creşterea previzibilă a preţului unitar al carburanţilor la pompă (profit mediu = 22%):

    0,41126 lei/litru x 122,0% x 102,4% aproximativ + 0,51378 lei/litru

    Observaţii

    Ieşirea la rampă cu elemente de cost aproximate (ca să nu spun, eronate) rezumă expertiza specialiştilor de la Cotroceni; asumarea lor - ne-echivocă - în faţă Ţării revelă veleitarism şi, delaolaltă, o lipsă impardonabilă de responsabilitate politică!

    Specios este faptul că din creşterea de acciză se aşteaptă un plus de produs fiscal de numai 1.834 milioane lei! Calculul arată că în 2014 vor fi accizaţi aproximativ 3.570 milioane litri combustibil (1.834 milioane lei: 0,51378), adică, echivalentul (la o densitate medie de 1,2859 kg/l) a 4,59 milioane tone metrice!

    Şi diferenţa, de circa 3,5 - 4,0 milioane de tone?

    2. Referitor la "independenţa" BNR (şi la recunoaşterea expertizei sale în UE) vezi tabelul ataşat

    (1) Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale aprobat în şedinţa de Guvern din 14 noiembrie 2013 (site-ul MFP).

    Opinia Cititorului ( 12 )

    1. Pretul petrolului a scazut cu peste 10% in ultimele 2 luni !

      Cu cat ar trebui sa scada pretul la pompa in Romania care are rezerve de petrol si le exploateaza ! 

      Va poate ajuta si doamna Gheorghe de la Petrom sefa cartelului de pe piata carburantilor !

      Ar fi bine daca domnul Ionescu ne-ar explica si logica matematica a pragului la sif-uri ! 

      1. sincer? NU EXISTA NIICI-O LOGICA! NICI MATEMATICA, NICI DE PIATA! VA confruntati cu impostura intelectuala care s-a perpetuat la nivelul autoritatii de reglementare care, neobservand interesele pietii,ale investitorilor si faptul ca ridicarea pragului ar putea deschide piata (vezi fondul Proprietatea care nu este nimic altceva decat o speta de SIF!). indiferent de justificari, pragul serveste exclusiv "politicului" care s-a auto-inserat in administrarea SIF-urilor. putem detalia! daca sunteti interesat, luati tf. meu de la redactie.

        draga Theraflu.Nu iti dai seama ca s-ar demitiza prietenii de cealalta parte a Atlanticului sa spuna despre propriile lor active ca ar fi mici , ineficiente si fara deschidere la mare :-)

        Aritmetica prezidentiala nu este gresita, atata timp cat problema rezida la BNR. Nu a cerut nimeni domnului guvernator sa stea la dreapta sau la stanga presedintelui atunci cand a fost hotarata scaderea salariilor si cresterea TVA-ului, insa sincer prestatia de azi la prezentarea cartii domnului Anghel nu a fost optima. Se pare ca domnul Treichl este o unda calauzitoare. Daca eram niste brute in urma cu 2 ani , acum domnul Isarescu ne face needucati.O metafora care totusi va ajuta sa schimbe perceptia populatiei despre masurile de austeritate anuntate de comandantul de cursa lunga. Kapitän auf große Fahrt -suna frumos ...Apropo stii ca OMV cocheteaza sa se implice in South Stream :-)  

      ....ete.... sic !!!! .mare descoperire

      domnule Ionescu, ,o majorare a pretului la benzina nu de 0.53 lei/l 

      ci de 0.51378.

      1. cumparati ziarul, este mai clar. poli-"truc" -urile le gasiti in alta parte! oricum, va multumesc.

      5." Rata inflaţiei "sustenabil" avută în vedere spre a fi "asamblată" în preţul carburantului (prognoza CNP): 2,4%." Aici e diferenta! Rata inflatiei calculata de Ministerul Bugetului este de 5% si nu de 2,4% ... nu are legatura cu rata inflatiei pe 2013.

      De asta nu v-au iesit calculele. Rog verificati in proiectul de buget pe 2014.

      1. greseala face parte din viata! totusi: ministerul bugetul vorbeste! CNP isi asuma datele! proiectul de buget il discutam cu alta ocazie! mai propice! mai verificati ce-si asuma guvernul! singura rata care poate fi luata in disacutie este cea prognozata de bnr (3,1%0, dar...n-a fost niciodata confirmata! n.b. calculele nu ies! se efectueaza asumand cele mai sigure date la momentul lor! oricum, multumesc.

      Sunteti o persoana demna de un consilier de stat. Daca reusesc sa-l conving pe domnul Barroso sa intram in Schengen de la 01.01.2014 si sa facem eficient complexul Oltchim , atunci in cazul in care maestrul Make nu doreste sa candideze la Prezidentiale, ati fi urmatoarea persoana pe lista mea. O seara buna si aveti grija de banii dvs. altfel de vom ocupa personal de ei.

      1. gust cu placere glumele bine chibzuite! s'auzim de bine!

        draga domnule Ionescu,

        probabil ca ati observat ca sunt printre putinele persoane care nu se ascund in spatele unui avatar:-) si care sunt constiente de greutatea unui cuvant. Stiti ca am inceput in urma cu mai mult de unano rubrica pe care maestrul a denumit-o The President's View. Consider ca ar fi timpul sa o punem la treaba. Am luat la cunostiinta si de ideea unui post de televiziune Bursa TV ,pe care as imbratisa-o cu mare placere. Domnul Make trebuie numai sa dea semnalul. Poate reusim impreuna la consiliul din decembrie sa aratam ceea ce suntem cu adevarat si numai tara imperfecta a unui anumit domn... Cu multa admiratie, Virgil 

      Daca "aritmetica prezidentiala schioapata" ...,cum e aritmetica Guvernului de excroci si tradatori de neam ?!Cresterea accizei la carburanti este o fapta antinationala fara motivatie economica.

      1. mai supar uneori pe "unii"! mi-a placut ca va onorati onest "nick name"-ul adoptat.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb