Analiză. Plafonarea preţurilor la gaze ne-a scos mai mulţi bani din buzunar

Dumitru Chisăliţă
Miscellanea / 1 octombrie

Analiză. Plafonarea preţurilor la gaze ne-a scos mai mulţi bani din buzunar

Plafonarea preţului la gaze ne-a protejat în anul 2022 de plata unor preţuri mari, dar ne-a scos mai mulţi bani din buzunar în anii următori şi a adus servicii tot mai proaste. Astfel, ideea sugerată de menţinere a plafoanelor ca fiind în interesul consumatorilor, este în fapt un mod mascat de-a menţine un preţ controlat care aduce bani mai mulţi la bugetul de stat şi un venit constant în bugetul firmelor. Sigur nici alternativa unei pieţe liberalizate sălbatice, aşa cum se prefigurează în momentul de faţă, fără o pregătire temeinică a liberalizării şi diseminarea unor informaţii esenţiale consumatorilor, fără "câinii de pază ai pieţei de gaze", fără o pregătire corespunzătoare a populaţiei pentru liberalizare nu este o alternativă constructivă pentru consumatori.

Într-un studiu recent, realizat de Asociaţia Energia Inteligentă, s-a efectuat o simulare a posibilei evoluţii a preţului gazelor naturale la consumatorii casnici în lipsa plafonării preţului, plecând de la corelarea preţului stabilit pe pieţele realizate pe bursele din Europa. Rezultatele sunt prezentate în graficul de mai jos şi scoate în evidenţă că în ultimii doi ani, faţă de preţul plafonat, preţul ar fi fost inferior preţului efectiv achitat de populaţie.

În acelaşi timp graficul scoate în evidenţă momentele iniţiale de creştere a preţului pe piaţa liberă, au fost momentele determinate de intervenţia ANRE în piaţă prin impunerea Gas Realease Program, care a determinat în fapt începutul creşterii preţului la gaze în România.

Costurile estimative cu gazele naturale efectiv achitate şi costul gazelor estimate că s-ar fi achitat dacă nu ar fi existat plafonarea preţului pentru o casă cu un cosnum anual de cca 30 MWh/an, arată explozia preţului din anul 2022 şi facturile imense care trebuiau achitate atunci, fapt pentru care plafonarea preţului sau alte metode de protejare a clienţilor ar fi fost necesare. În schimb din primăvara anului 2023, a dispărut necesitatea efectivă a plafonării şi astfel apreciem că clienţii au achitat preţuri mai mari decât cele care s-at fi stabilit într-o piaţă liberă funcţională.

Simulând evoluţia preţurile gazelor naturale care ar fi existat pe piaţa dacă nu ar fi existat plafonarea şi luând în considerare preţurile medii efectiv achitate de consumatorii casnici, am realizat o estimare a costurilor anuale cu gazele naturale achitziţionate de un consumator casnic care locuieşte la o casă în situaţia facturilor efectiv achitate în perioada plafonării şi a prognozelor de preţ în situaţia în care nu s-ar fi aplicat plafonarea preţului.

Astfel, se poate desprinde că dacă plafonarea a determinat costuri mai mici în anul 2022 estimate a fi cu până la 26% (pentru o casă), faţă de preţurile care s-ar fi achitat în lipsa plafonării, în celelalte perioade de plafonare preţurile achitate de consumatori estimăm că au fost mai mari decât în situaţia în care nu ar fi existat plafonarea, respectiv consumatorii au achitat mai mult cu 10% în Trim IV 2021, 6% în anul 2023 şi 20% în Semestrul I 2024.

Plafonarea pe întreaga perioadă a aplicării sale ne face să achităm mai mult pe gaze, decât lipsa acesteia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Grupurile le lobby care au manevrat chiar de la comisarul de energie astfel ca directiva sa protejeze traderii si speculantii si sa penalizeze producatorii ingropind clientii casnici au urmarit specula in conditii de criza. Ciuca a plafonat atumci si guvernul a achitat plafonarea si ulterior trebuie sa recipereze, logoc. Asa e in afaceri, nu?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb