Piaţa mondială a clădirilor smart este aşteptată să atingă 127,09 miliarde de dolari în anul 2027, faţă de numai 49,28 miliarde de dolari în 2019, în baza unei creşteri anuale agregate (CAGR) de 12,5% în intervalul 2020-2027, potrivit unui studiu realizat de organizaţia Precedence Research.
Sursa precizează că o clădire inteligentă are senzori, microcipuri şi actuatoare ce controlează şi reglează aerul condiţionat, ventilaţia, iluminatul, încălzirea şi alte sisteme. O astfel de clădire utilizează tehnologii de construcţii integrate care includ sisteme avansate de telecomunicaţii, automatizare, sisteme de gestionare a instalaţiilor şi echipamente de securitate la incendiu, toate acestea îmbunătăţind confortul, siguranţa, productivitatea ocupanţilor. Clădirea inteligentă poate gestiona automat aceste sisteme în funcţie de condiţiile de mediu, de programări prestabilite şi variabile, dar şi de evenimente de urgenţă.
Conform raportului, piaţa supusă analizei este stimulată de reglementările impuse de guvernele mai multor ţări din lume în sensul încurajării utilizării inteligente a clădirilor.
• America de Nord a dominat piaţa clădirilor inteligente în 2019
America de Nord a dominat piaţa globală a clădirilor inteligente în 2019 şi este de aşteptat să o stimuleze şi în următorii ani, notează analiza, menţionând că factorul principal atribuit creşterii din regiune este progresul tehnologic, alături de iniţiativele guvernamentale care susţin clădirile şi infrastructurile inteligente şi durabile. În plus, creşterea investiţiilor în infrastructura inteligentă din regiune este un alt factor important care accelerează creşterea din America de Nord.
Precedence Research menţionează că America de Nord a fost lider al pieţei globale a clădirilor inteligente anul trecut datorită apariţiei clădirilor care utilizează tehnologii avansate precum big data, IoT (Internet of Things), cloud computing, inteligenţă artificială şi deep learning (învăţare automată). Mai mult, guvernele din SUA şi Canada investesc în mod semnificativ în soluţii inteligente pentru construcţii, în vederea sporirii eficienţei energetice şi a realizării de clădiri mai inteligente, durabile şi sigure.
Conform sursei, în Asia Pacific vor fi numeroase oportunităţi pe segmentul clădirilor inteligente, pe fondul proliferării dispozitivelor inteligente şi a tehnologiilor avansate din regiune, cum sunt IoT, big data şi alte tehnologii noi. În 2019, Asia Pacific a fost lider global în privinţa cheltuielilor destinate IoT, cu aproximativ 36% din totalul mondial al acestor costuri, potrivit analizei citate.
Conform sursei, clădirile comerciale au generat cea mai mare parte a veniturilor de pe piaţa globală a clădirilor inteligente în 2019, datorită iniţiativelor luate de sectorul imobiliar şi de constructori pentru modernizarea spaţiilor comerciale.
Precedence Research arată că piaţa globală a clădirilor inteligente este extrem de competitivă datorită dezvoltării şi investiţiilor realizate de către marii jucători de pe piaţă. Spre exemplu, în martie 2019, Advantech Co. a anunţat introducerea a două noi routere pentru construcţii inteligente: LTE Cat-M1 şi ICR-3211B. Aceste routere sunt utilizate pentru gestionarea energiei, automatizarea clădirilor şi pentru aplicaţia de monitorizare de la distanţă SCADA.
În plus, notează sursa, jucătorii de pe piaţă sunt angajaţi în fuziuni şi colaborări menite să dezvolte soluţii de construcţii inteligente de nivel următor. De exemplu, în martie 2017, Huawei, furnizor major chinez de tehnologie, şi-a anunţat colaborarea cu Honeywell din SUA pentru dezvoltarea soluţiilor destinate clădirilor inteligente folosind IoT, soluţii care fac clădirile mai sigure, mai durabile şi mai eficiente din punct de vedere energetic.
Analiza subliniază că piaţa mondială a clădirilor inteligente este stimulată şi de creşterea gradului de conştientizare a publicului faţă de legile privind conservarea energiei şi soluţiile inteligente şi fiabile pentru clădiri şi infrastructuri.
Printre jucătorii cheie de pe piaţa de profil se numără Siemens AG, Schneider Electric, ABB Ltd., Cisco Systems Ltd., IBM Corp., United Technologies, Delta Controls, Building IQ, Johnson Controls, Honeywell International Inc., Legrand, Hitachi Ltd., Thales Group, Accenture, Emerson Electric Company.
(Articol preluat din Revista BURSA Construcţiilor)