ANALIZĂ REUTERS Potenţiale costuri, după Brexit, pentru companiile din indicele S&P 500

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 iulie 2016

Potenţiale costuri, după Brexit, pentru companiile din indicele S&P 500

Companiile americane cuprinse în indicele bursier S&P 500, aflate acum în primul sezon de raportări financiare ce urmează deciziei Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, recunosc, în mare parte, că aşa-numitul Brexit le-ar putea afecta profiturile, potrivit unei analize Reuters.

Aceasta arată că societăţi precum "General Motors" (GM), "Yum Brands" şi "FedEx" susţin că aşteaptă o influenţă negativă după Brexit, deşi consideră că este prea devreme ca să estimeze cât de gravă poate fi aceasta sau care va fi momentul când va fi resimţită.

Studiul menţionează că investitorii de pe Wall Street au fost "zguduiţi" iniţial de votul pentru Brexit, iar analiştii independenţi au sugerat că ieşirea Marii Britanii din UE ar putea costa companiile din SUA miliarde de dolari - la nivelul câştigurilor - atât din cauza fluctuaţiilor cursului valutar, cât şi a pierderilor din vânzările realizate în Europa. Aproximativ 38 din cele 63 de companii incluse în indicele S&P 500, care şi-au anunţat rezultatele după votul Marii Britanii, au adus în atenţie efectele Brexitului.

Săptămâna trecută, spre exemplu, compania auto GM a anunţat că ia în calcul tăierea costurilor în Europa, ca să echilibreze potenţiale pierderi de 400 de milioane de dolari din cauza Brexitului.

"Rezultatul votului a avut un impact negativ asupra lirei sterline, iar incertitudinea a pus o presiune asupra industriei automobilelor din Marea Britanie", a declarat Chuck Stevens, vicepreşedinte executiv al GM.

La rândul său, compania aeriană "Delta Air Lines" a informat că îşi va reduce capacitatea pe rutele SUA-Marea Britanie, ca rezultat al declinului lirei şi al incertitudinilor generate de Brexit.

Totodată, societatea de coletărie "FedEx" Corp. a arătat că ieşirea Marii Britanii din UE ar putea genera o încetinire a economiei globale, care poate afecta cererea pentru serviciile sale, respectiv poate determina elaborarea de noi norme în domeniul comerţului.

Companiile din indicele S&P500 depind, per ansamblu, în proporţie de 8% de cererea din Europa, în privinţa vânzărilor, potrivit S&P Dow Jones Indices, care adaugă că o proporţie de numai 1,9% din vânzările acestora este realizată în Marea Britanie.

Baker & McKenzie: "Ieşirea dezordonată a Marii Britanii din UE ar putea diminua cu 1.600 miliarde dolari valoarea viitoarelor fuziuni şi achiziţii"

O ieşire dezordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea diminua cu până la 1.600 de miliarde de dolari valoarea viitoarelor fuziuni şi achiziţii încheiate la nivel mondial, arată un studiu realizat de Baker & McKenzie, informează Bloomberg.

Potrivit acestei cercetări, absenţa unei foi de drum clare cu privire la ieşirea Marii Britanii din UE ar putea provoca incertitudine în mediul politic şi pe pieţele financiare, ceea ce ar afecta planurile de investiţii pe termen mediu şi încrederea companiilor, conform Agerpres.

Incertitudinea provocată de votul la referendumul care a avut loc în Marea Britanie în data de 23 iunie a avut deja un impact pe piaţa de fuziuni şi achiziţii. Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor încheiate de la începutul anului şi până în prezent este de 1.500 miliarde de dolari, cu 16% mai mică decât în perioada similară a anului trecut. De asemenea, vânzările de acţiuni au scăzut cu 63% în ritm anual până la 206 miliarde de dolari.

Însă, nu toate datele sunt negative. În ultima lună au fost anunţate tranzacţii de aproximativ 103 miliarde de dolari care vizează companii europene, precum preluarea designerului britanic de cipuri "ARM Holdings" Plc de către grupul japonez "SoftBank Group" Corp. cu suma de 32 de miliarde de dolari, respectiv achiziţia companiei americane "WhiteWave Foods" Co. de către grupul francez "Danone".

"În ultimele zile au apărut dovezi că piaţa de fuziuni şi achiziţii din Marea Britanie nu se va prăbuşi, chiar dacă nu va reveni la nivelul de dinainte. De asemenea, Londra îşi va menţine concentraţia remarcabilă de talente în domeniile financiar, legal şi economic", a declarat Tim Gee, partener la Baker & McKenzie.

Într-un studiu similar realizat în 2015, Baker & McKenzie a estimat că o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar duce la scăderea cu 1.400 a valorii viitoarelor fuziuni şi achiziţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb