ANALIZĂ SĂPTĂMÂNALĂ Declin uşor pentru BET, în ton cu deprecierile din pieţele internaţionale

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 august 2021

Declin uşor pentru BET, în ton cu deprecierile din pieţele internaţionale

Alin Brendea, Prime Transaction: "Fundamentul trendului pozitiv pare că încă este intact"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi săptămâna trecută, într-un mediu internaţional marcat în primul rând de publicarea minutei şedinţei Rezervei Federale de la finele lunii iulie, ce a adus perspectiva începerii înăspririi politicii monetare a băncii centrale din Statele Unite chiar din acest an, mai devreme decât estimările de până acum.

Echipa casei de brokeraj Prime Transaction a scris, în ultimul său raport săptămânal: "Piaţa locală s-a corelat la scăderile externe, ceea ce a dus la deprecieri pentru majoritatea indicilor. BET-FI a fost singurul indice care s-a apreciat în ultima săptămână, cu un avans de 0,13%, în timp ce indicele BET a avut o corecţie de 0,42%. Deşi suntem la mijlocul perioadei de raportări financiare, lichiditatea bursieră se află la un nivel cu mult sub media anului curent".

Tranzacţii de 200 milioane lei, mai puţin de jumătate faţă de valoarea transferurilor din săptămânile marcate sever de şocul Covid-19

Indicele BET, ce reuneşte cele mai lichide acţiuni de la BVB, a coborât până la 12.085,6 puncte, săptămâna trecută, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un declin mai sever, de 1,19%, până la 2.326,2 puncte.

În ton cu tendinţa din ultimele trei-patru luni, valoarea tranzacţiilor a fost redusă, de 200 milioane de lei, sub cea înregistrată săptămâna anterioară, de 203 milioane lei, şi cu mult sub rulajul aferent săptămânilor din februarie şi martie 2020 când, sub şocul Covid-19, cotaţiile au suferit picaje puternice, pe fondul unor valori tranzacţionate de peste 450 milioane de lei.

Randamentul titlurilor de stat din SUA pe zece ani a coborât la 1,255%, în ton cu trendul descendent demarat în aprilie - mai

În Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a coborât cu 1,11%, săptămâna trecută, în timp ce Standard&Poor's 500 a scăzut cu 0,59%, iar Nasdaq Composite s-a depreciat cu 0,73%, toate cele trei coşuri de acţiuni navigând în zone de maxime istorice. Randamentul titlurilor de stat cu scadenţa pe zece a coborât la 1,255%, în ton cu trendul descendent demarat în perioada aprilie - mai, semn că piaţa nu se aşteaptă la o creştere masivă inflaţiei prea curând.

Conform minutei şedinţei Fed-ului din 27-28 iulie, revenirea economiei americane din recesiunea provocată de pandemie se apropie de ţintele băncii privind inflaţia şi ocuparea forţei de muncă, astfel încât Rezerva Federală urmează să anunţe începerea reducerii achiziţiilor de active, ce acum se ridică la 120 de miliarde de dolari lunar. Totuşi, oficialii Fed-ului susţin că măsura nu indică iminenţa ridicării ratei de dobândă de politică monetară, potrivit CNBC.

De asemenea, pieţele şi-au concentrat atenţia pe manifestările variantei delta a coronavirusului şi pe continuarea represaliilor Beijing-ului asupra sectorului techologic, mai notează agenţia americană.

De partea noastră a Atlanticului, indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 1,48%, în iulie, în timp ce DAX30 al bursei din Frankfurth s-a depreciat cu 1,06%, iar FTSE 100, al pieţei londoneze, a coborât cu 1,81%, cea mai slabă săptămână din februarie încoace.

Scădere de 7% pentru acţiunile Electrica, pe fondul publicării rezultatelor pentru primul semestru

În acest context internaţional, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de BVB, a coborât cu 0,59%, la 1.064,28 de puncte, în timp ce, indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a scăzut cu 1,52%, la 775,03 puncte.

Cu o depreciere de 7%, până la 11,7 lei, acţiunile Electrica (EL) au marcat cea mai severă scădere de săptămâna trecută din rândul titlurilor principalului indice al BVB.

Furnizorul şi distribuitorul de energie electrică a raportat, pentru primul semestru al anului, un profit net de 76 milioane de lei, cu 60% sub cel din primele şase luni ale lui 2020, îndeosebi în urma creşterii semnificative a costurilor cu achiziţia energiei electrice. Pe fondul acestei raportări, acţiunile EL au scăzut în sesiunea bursieră din data de 18 august cu 4,04%, declinul continuând şi în ziua următoare, când titlurile au coborât la un mimin de 11,7 lei, nivel nemaiatins din noiembrie anul trecut.

OMV Petrom va face parte din indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell, începând cu 20 septembrie

Într-o săptămână în care în care preţul contractelor futures ale ţiţeiului Brent (relevant pentru piaţa europenă) cu scadenţa în octombrie a scăzut cu 7,6%, acţiunile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Sud-Estul Europei, au s-au depreciat numai cu 0,83%, la 0,419 lei, pe fondul unui volum cu mult sub cel obişnuit pentru acest emitent. Începând cu 20 septmebrie, compania va intra în indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell, după evaluarea bianuală a agenţiei britanice de săptămâna trecută.

Aflate într-un declin evident în ultimele trei-patru luni, acţiunile Transgaz (TGN) şi-au continuat traiectoria descendentă, încheind săptămâna trecută cu o scădere de 1,89%, la 260 de lei. Transportatorul naţional de gaze şi-a redus profitul primelor şase luni din an cu 44% faţă de cel din ianuarie-iunie 2020, atât ca urmare a scăderii veniturilor cât şi a creşterii cheltuielilor.

Acţiunile Romgaz (SNG) au stagnat săptămâna trecută, la 32,3 lei, în timp ce titlurile Conpet (COTE) s-au depreciat cu 1,2%, până la 82 de lei, în ambele cazuri volumele fiind reduse. După o creştere în partea a doua a sesiunii de vineri, titlurile Transelectrica (TEL) au încheiat săptămâna la preţul de 24,7 lei, cu 2,07% peste cel din săptămâna anterioară.

Scăderi pentru acţiunile bancare, într-o săptămână în care indicele Euro Stoxx Banks a coborât cu 4,3%

Fără evenimente notabile, cele două bănci din indicele BET au marcat scăderi ale preţurilor acţiunilor, într-o săptămână în care indicele Euro Stoxx Banks a coborât cu 4,3%. Acţiunile Banca Transilvania (TLV), cele mai importante titluri de la BVB din indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell, s-au depreciat cu 0,33%, la 2,98 lei, în timp ce acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au coborât cu 2,21%, până la 18,6 lei.

Acţiunile TeraPlast (TRP), altă companie de la BVB ce va intra din 20 septembrie în indicii de pieţe emergente ai agenţiei britanice, s-au corectat săptămâna trecută cu 3,11%, la 0,996 lei, după ce, cu puţin timp în urmă, atinseseră un nou maxim istoric în termeni de preţuri ajustate, de 1,034 lei. Tot la capitolul scăderi se remarcă titlurile Purcari Wineries (WINE), care au coborât cu 5,23%, până la 14,5 lei, în condiţiile în care în data de 19 august s-a înregistrat data ex-dividend pentru alocarea de 0,65 lei/acţiune.

La polul opus, titlurile Alro Slatina (ALR) au crescut cu 6,23%, la 2,9 lei, într-o săptămână în care Wood & Company a dat recomandare de cumpărare pentru acţiunile producătorului de aluminiu, cu un preţ ţintă de 4,4 lei pentru următoarele douăsprezece luni, cu 61% peste cel din momentul întocmirii analizei.

Discount-uri de tranzacţionare situate între 56% pentru SIF Oltenia şi 38% în cazul SIF Transilvania

Indicele BET-FI, ce include SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 0,13%, la 51.718,76 de puncte, pe fondul evoluţiei acţiunilor FP.

Titlurile fondului închis de investiţii au urcat cu 2,23%, la 1,832 lei, într-un context în care emitentul a convocat acţionarii pentru a aproba modificarea preţului maxim de achiziţie a acţiunilor răscumpărate în cadrul celui de-al douăsprezecelea program, de la 2 lei, la 2,5 lei. Răscumpărările, alături de dividende şi mediul general favorabil activelor de risc, au fost elementele care au propulsat acţiunile FP pe o traiectorie ascendentă în acest an, pe parcursul cărei cotaţia fondului a mers din maxim în maxim. La finele săptămânii trecute, discount-ul dintre preţul acţiunii FP şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) era de 1,15%.

Dacă la Fondul Proprietatea aproape nu există discount, la SIF-uri diferenţele relative dintre preţul din piaţă şi activul net sunt enorme. La finele săptămânii trecute, SIF Oltenia (SIF5) avea un discount de 56,24%, iar SIF Banat-Crişana (SIF1) de 55,77%, în timp ce pentru SIF Transilvania (SIF3) diferenţa procentuală dintre preţ şi VUAN era de 38,1%, cea mai redusă dintre SIF-uri.

Alin Brendea, Prime Transaction: "Combinaţia sprijin economic-bani ieftini nu pare să aibă şanse să fie compromisă cât timp traversăm încă valuri pandemice"

Ne apropiem de finalul celei de-a doua treimi a anului, iar indicii Bursei de Valori Bucureşti, racordaţi la evoluţiile din pieţele externe, se află pe un trend ascendent.

Alin Brendea, director general adjunct la societăţii de brokeraj Prime Transaction consideră că, fundamentul trendului pozitiv pare că încă este intact.

"Vedem revenirea economiei în cifrele anunţate de Institutul de Statistică, în inflaţia care pare că «se aprinde» în economie şi, deocamdată parţial, în raportările emitenţilor. Spun parţial pentru că, din păcate, perioada de raportare a fost extinsă la 60 de zile după încheierea exerciţiului financiar, iar mulţi dintre emitenţi au decis să ofere informaţiile financiare investitorilor la finalul lunii august. Combinaţia sprijin economic-bani ieftini, care a fost asumată total în pandemia Covid-19, nu pare să aibă şanse a fi compromisă cât timp traversăm încă valuri pandemice", a scris Alin Brendea în ultimul său editorial publicat pe site-ul Prime Transaction.

Astăzi, Banca Transilvania, probabil cea mai urmărită companie de la BVB, se va prezenta în faţa investitorilor cu rezultatele pentru primele şase luni, iar aşteptările sunt ridicate ţinând cont de evoluţia economiei din primul semestru al anului, de baza de raportare scăzută şi de rezultatul obţinut în primul trimestru, apărut îndeosebi în urma unor reversări de provizioane. Tot astăzi, Transport Trade Services (TTS), penultima companie listată în Piaţa Principală a BVB, îşi va prezenta performanţa pentru prima jumătate a anului.

Purcari Wineries va veni în faţa investitorilor cu rezultatele din primele şase luni în data de 25 august, în timp ce MedLife (M) îşi va publica rezultatele în data de 27 august, fiind ultima companie din BET ce va raporta săptămâna aceasta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb