ANALIZĂ SAXO BANK: Legaţi-vă centurile, ne îndreptăm spre Criza 2.0

F. A.
Comunicate de presă / 12 octombrie 2011

Următoarele luni vor aduce câteva manevre disperate ale politicienilor menite să salveze sistemul fiscal, potrivit Saxo Bank. În raportul pe ultimul trimestru al anului, banca specializată în tranzacţii şi investiţii online arată că acest lucru va duce, în cele din urmă, la Criza 2.0

În lunile care s-au scurs, economia mondială a trecut de la rău la mai rău. Perspectivele de creştere economică s-au diminuat considerabil, iar guvernele şi băncile centrale se străduiesc acum să salveze sistemul încă o dată. În Europa, eforturile guvernelor de a salva Uniunea Europeană de criza datoriilor s-au diminuat şi ele, de vreme ce formaţiunile politice aflate la putere sunt tot mai îngrijorate de agenda locală. Cu toate acestea, pentru prima dată în luni de zile, Saxo Bank este optimistă şi crede că această Criză 2.0 poate aduce o confruntare reală între demonii crizei lumii Occidentale şi practicile proaste şi ar conduce la pieţe libere în care alocarea capitalului s-ar face în funcţie de cel mai mare profit marginal.

Comentând previziunile, Steen Jakobsen, economist şef Saxo Bank, a declarat:

"Eforturile politicienilor din ţările dezvoltate de a salva economiile fără împrumuturi, stimulente şi emisiuni monetare au eşuat din 2008 încoace, în sensul construirii unei reveniri sustenabile. Se pare că politicienii şi băncile centrale nu prea au învăţat mare lucru din greşelile trecutului. De fapt, se pare că vor să dubleze aceste eforturi, o situaţie pe care am numit-o Intervenţie Maximă, situaţie care credem că va conduce la Criza 2.0. Pe de altă parte, credem că va exista o confruntare reală între demonii datoriilor şi practicile proaste, înlocuind rutina pe care am văzut-o de când a început criza financiară globală. Acum, mai mult ca oricând, ar fi timpul să ne gândim la sensul adevărat al cuvântului criză: un punct de cotitură, nu o perioadă extinsă de necazuri. Cu toate acestea, investitorii trebuie să-şi fixeze centurile de siguranţă pentru că ne aşteaptă o cursă dură - una care ne va duce, sperăm, într-un loc mai bun, odată aterizaţi."

În raportul trimestrial pe Q4 2011, analiştii Saxo Bank se concentrează pe următoarele zone:

Previziuni macro

Deşi economia mondială va înregistra o creştere economică robustă anul acesta, de 3,8%, cifra nu arată decât distanţa dintre ţările dezvoltate şi cele emergente. În timp ce economiile dezvoltate, conduse de luptătorii grei (SUA şi zona Euro), se chinuie să reducă pierderile, pieţele emergente au crescut dobânzile odată cu presiunile inflaţioniste crescânde şi cererea internă semnificativă. Cererea internă în pieţele emergente a rămas puternică şi ar trebui să potenţeze cererea slabă din economiile dezvoltate.

Politici monetare

Saxo Bank se aşteaptă ca "Operaţiunea Twist" să fie următorul pas către noua emisiune monetară, cel mai probabil undeva în primul trimestru al lui 2012. De asemenea, Saxo Bank se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să reintroducă, înainte de sfârşitul anului, o nouă dobândă fixă, lichidităţi pe termen lung pentru bănci, alimentând sistemul cu lichidătăţi şi forţând pieţele actuale să menţină dobânzile sub dobânda de refinanţare de 1,5% - care şi ea ar putea să scadă. Analiştii menţin apelul lor către o dobândă de referinţă fixă în Japonia pe 2011 şi 2012, anticipând o posibilă nouă emisiune monetară niponă. În mod similar, Saxo Bank crede că o nouă emisiune monetară se va produce şi în Marea Britanie până la Crăciun, iar dobânzile de referinţă nu vor creşte până în 2013.

FX Outlook

Saxo Bank anticipează că profiturile realizate pe seama dolarului american vor continua să scadă, echilibrând cumva tot ce s-a câştigat pe această monedă anul trecut şi în prima parte a lui 2011. Euro ar putea primi o gură de oxigen, pe termen scurt, dacă UE va reuşi să iasă din impas şi să impună disciplină pe piaţă. Coroană norvegiană pare un pic mai sigură decât cea suedeză, dar va fi greu să imite performanţele uimitoare ale francului elveţian. Dolarul australian şi cel neozeelandez rămân supraapreciaţi, motiv pentru care tranzacţiile pe aceste monede vor rămâne şi ele secundare.

Opţiuni Forex

În ciuda nivelurilor curente ridicate de volatilitate, Saxo Bank se arată prudentă faţă de orice poziţii de opţiuni downside EUR pe termen scurt şi înclină mai mult în favoarea poziţiilor de opţiuni pe termen lung orientate spre beneficii provenite dintr-un spot de nivel scăzut EURUSD. Dacă va vinde opţiuni downside, Banca va implementa mai degrabă o strategie conservatoare, cum ar fi vânzarea de EURCHF, dacât să vândă opţiuni Vanilla simple. Acest lucru va permite investitorului să controleze riscul potenţial prin 1,20.

Asia

Conform raportului Saxo Bank, China se confruntă cu o erodare a competitivităţii sale globale în care factorii dominanţi sunt presiunile salariale legate de o inflaţie galopantă. Moneda chineză şi reevaluarea ei gradată are şi ea rolul ei, iar scăderea competitivităţii Chinei poate fi privită ca un factor ajutător în procesul de reechilibrare globală. Dar autorităţile chineze consideră că nu este niciun motiv de panică. Dacă vor reuşi să ducă la bun sfârşit ultimul plan cincinal, atunci această dezvoltare şi impactul ei asupra balanţei comerciale nu vor reprezenta o problemă majoră.

Equity Outlook

Analiştii băncii nu recomandă investitorilor să mizeze totul pe echităţi, în ciuda fundamentelor atrăgătoare. Are mai mult sens să păstrezi o rezervă, dacă stocurile continuă să scadă datorită unor evenimente neprevăzute şi, să măreşti expunerea, dacă stocurile se prăbuşesc. Acest lucru poate creşte tensiunea multor investitori, dar este cea mai profitabilă strategie: să continui să creşti expunerea la bunurile riscante. Dacă vor apărea surprize în datele economice viitoare, cei mai mari câştigători vor fi acţiunile din sectoarele financiar, materii prime şi industrial. Investitorii care vor să îşi asume riscuri, trebuie să ţină cont de aceste sectoare, deoarece aici există cel mai mare potenţial raport risc-câştig.

Previziuni pe mărfuri

Pieţele de comodităţi vor continua să fie guvernate de grijile despre potenţialul impact al unei economii mondiale în scădere. Drept consecinţă, comodităţile ciclice cum ar fi energia şi metalele de bază au suferit, în timp ce inundarea porturilor sigure şi vremea rea au fost principalele motive pentru câştigurile pe pieţele de metale preţioase şi bunuri agricole. Saxo Bank crede că întărirea dolarului din septembrie va continua şi în ultimul trimestru al anului, iar acest lucru va avea un efect de diminuare asupra performanţelor de pe piaţa comodităţilor, asigurând o performanţă relativ plată în 2011 a indicilor pentru principalele mărfuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb