Ole Hansen, head of commodity strategy din cadrul Saxo Bank, susţine, într-o analiză remisă redacţiei, că mărfurile, cu excepţia energiei, au fost tranzacţionate la preţuri mai mari săptămâna trecută, probabil şi datorită unui "binevenit ajutor" primit prin scăderea dolarului.
"Întâlnirea OPEC din Viena a creat o retragere nervoasă a ţiţeiului, în timp ce traderii pe aur au rămas cu ideea că creşterea dobânzii Fed din decembrie va avea un impact negativ asupra metalului preţios. Banca Centrală Europeană a prins pieţele pe picior greşit joi, după ce a anunţat măsuri semnificative de relaxare cantitativă pe care traderii şi investitorii o vor reflecta în preţuri. Investitorii au fugit de titluri şi acţiuni, în timp ce euro a «sărit» cel mai mult din 2009 încoace, iar poziţiile bearish s-au redus mult", arată Ole Hansen.
Potrivit acestuia, dolarul mai slab rezultat a ajutat mărfurile să îşi revină după o săptămână dură, în care ţiţeiul a tins un nivel scăzut record în ultimii şase ani şi jumătate din cauza lipsei de iniţiativă a OPEC şi a supraproducţiei, în timp ce aurul a coborât şi el la un prag record în ultimii cinci ani şi jumătate din cauza dobânzii Fed.
Hansen susţine că, în vreme ce preţul coşului de mărfuri înregistrat de Organizaţia ONU pentru Alimente şi Agricultură în noiembrie a scăzut, adică a avut o direcţie opusă creşterii din luna trecută, a fost totuşi o săptămână bună pentru grâne şi mărfuri soft. Porumbul şi soia au crescut pe spatele dolarului slab, crescând atractivitatea culturilor produse în SUA pe piaţa globală de exporturi.
Analiza arată că zahărul rămâne unul dintre cele mai populare pariuri printre speculatori, iar săptămâna trecută nu au avut de ce să-şi facă griji - preţul s-a menţinut la niveluri câştigate recent datorită unei reviziuni în scădere a prognozei pe producţia din Brazilia. În săptămâna cu 24 noiembrie, managerii finacniari au câştigat 17% pe 176.000 de loturi futures, cel mai mare profit din noiembrie 2013 încoace. Minereul de fier livrat în porturile din China a scăzut la un nivel record - iarna îşi face simţită prezenţa la combinatele siderurgice. Este un moment în care cei trei mari producători îşi menţin producţia, încercând să-ţi păstreze cotele de piaţă pe spezele producătorilor mai mici.
Aurul a "suferit mult" în aceste şase săptămâni deoarece Comitetul Federal pentru Piaţă Liberă (FOMC) a început să-şi deschidă calea pentru creşterea de dobândă prevăzută pe 16 decembrie. Asta a ajutat dolarul să crească, desigur, dar USD a rămas fără "gaz" săptămâna trecută, când Mario Draghi a scos un pic bazooka stimulării monetare. Vânzarea dolarilor a creat scuza perfectă managerilor financiari de a-şi reajusta poziţiile short deţinute în număr record, susţine Ole Hansen.
Miercuri, preşedintele Fed, Janet Yellen, a susţinut ideea unei creşteri de dobândă în decembrie, notând că îmbunătăţirile de piaţa muncii au avut un efect pozitiv asupra proiecţiei inflaţiei. A nu acţiona acum ar putea duce la o nouă recesiune, deoarece Rezerva Federală ar fi nevoită să recurgă la noi măsuri restrictive pentru a evita neîmplinirea obiectivelor.
Comentariile lui Yellen au dăunat metalelor preţioase, însă, după ce atinsese nivelul cel mai scăzut din februarie 2010 încoace, aurul şi-a revenit înainte de weekend. Lichidarea poziţiilor lungi şi atenuarea în preţ a creşterii de dobândă Fed a atras poziţiile scurte ale managerilor financiari, cu niveluri record.
"Mai multe niveluri de rezistenţă ar putea împiedica aurul să ajungă înapoi la 1100$/uncie, dar dacă am învăţat un lucru săptămâna trecută a fost că mereu cînd e înghesuială pe un trend putem avea un efect invers brusc şi abrupt", se mai arată în analiza Saxo Bank.
Ţiţeiul Brent a atins cel mai scăzut nivel din 2009 încoace, în timp ce inventarul SUA a crescut în pofida unei cereri mai mari de la rafinării, crescută a zecea săptămână consecutiv. Această creştere contrasezonieră a dus stocurile din SUA la 123 milioane de barili peste media ultimilor cinci ani şi a iscat noi discuţii despre limitarea capacităţii de stocare a ţiţeiului în relaţie cu supraproducţia actuală.
Un idicator care arată posibila cerere de stocare alternativă poate fi regăsit în creşterea preţurilor de chirie la super-rezervoare. Stocarea plutitoare a devenit un subiect fierbinte în 2009 - pare să revină în actualitate. Deşi economia nu arată nici pe departe ca acum şapte ani, super-rezervoarele au atins nivelul de preţ al chiriei din 2008.
"Mult aşteptata întâlnire OPEC a venit şi s-a dus cu membrii cartelului ridicând nivelul producţiei, prin urmare legitimând nivelurile actuale de ţintă ale producţiei. Piaţa nu a primit prea bine vestea, dar selloff-ul iniţial a fost amortizat de ştirea că oricum poziţiile short speculative atinseseră un maxim.
Concluzia e limpede: OPEC crede că producţia nu poate fi limitată decât prin contribuţia statelor care nu sunt membre OPEC. Rusia spune că nu este momentul acum şi atunci atenţia se îndreaptă automat spre producătorii scumpi din SUA pentru o reducere a cotelor de producţie, reducere doar iluzorie, deocamdată.
Cei 12 membri OPEC au înregistrat scăderi spectaculoase de venituri anul acesta, comparativ cu anii trecuţi în care am avut peste 100$/baril. Veniturile sunt aşteptate să treacă de 500 de miliarde de dolari în 2016, comparativ cu recordul din 2012, de 1.200 miliarde $. A fost un an în care teama geopolitică de întreruperi în producţie şi ridicarea sancţiunilor în Iran a dus la preţuri mai mari tot anul", precizează Ole Hansen.