Analiză Saxo Bank: Portofoliul dumneavoastră de investiţii poate face faţă noilor provocări geopolitice?

T.B.
Bănci-Asigurări / 24 aprilie

Peter Garnry, Head of Saxo Strats

Peter Garnry, Head of Saxo Strats

Peisajul geopolitic în schimbare şi implicaţiile sale pentru pieţe

Diferenţa dintre risc şi incertitudine poate suna subtil, dar nu este, se arată într-un comunicat al SaxoBank, remis redacţiei. Riscul se referă la lucruri pe care le putem cuantifica pe baza unui eşantion de date rezonabil, în timp ce incertitudinea se referă la lucruri care nu pot fi cuantificate. Evenimentele geopolitice sunt în mod inerent despre incertitudine şi au o gamă largă de rezultate necunoscute, conform sursei.

Imaginea care reiese din tot ceea ce s-a întâmplat de când Rusia a invadat Ucraina este cea a unei economii de război, în special pentru Europa, cu rezultatul natural al expansiunii fiscale şi probabil a inflaţiei persistente. Politicile comerciale fac parte dintr-un peisaj geopolitic în schimbare, iar fricţiunea tot mai mare dintre Europa/SUA şi China este, de asemenea, o sursă de incertitudine şi inflaţie. Economia intensă a Chinei, determinată de exporturi, înseamnă că China urmăreşte politici care sunt incompatibile cu securitatea naţională în Europa şi SUA. În mod previzibil, tarifele şi politica industrială vor creşte în importanţă în timp, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei, economia intensă a Chinei determinată de exporturi înseamnă, de asemenea, că este sensibilă la nivelurile valutare faţă de concurenţi şi aici JPY este, evident, un risc cheie, aşa cum a explicat Charu Chanana, şefa Strategiei FX la Saxo, în nota sa Yuanul chinezesc la dublu - puterea dolarului şi slăbiciunea yenului. Poate ne apropiem de o mare resetare a pieţelor valutare. Factorii de decizie din Coreea de Sud au precizat recent, cât se poate de clar, că mişcările excesive unilaterale ale valutarului nu vor fi tolerate.

Ce ar trebui să ia în considerare investitorul în portofoliu pentru a face faţă viitorului?

Alocarea activelor a fost uşoară în trecut, cu 40 de ani de scădere a randamentelor obligaţiunilor, un peisaj geopolitic destul de stabil, o demografie pozitivă, fără dezastre climatice şi inflaţie scăzută. Mergând înainte, investitorul inteligent va lua în considerare lumea în schimbare. Ar putea investiţia să nu fie doar 100% în acţiuni şi apoi investitorul să parieze că istoria se repetă? Având în vedere imaginea în curs de dezvoltare a multor rupturi structurale în economia noastră globală din cauza factorilor descrişi mai sus, ar fi prea naiv să facem doar ceea ce a funcţionat de la începutul anilor 1980, se mai arată în comunicat.

Conform Peter Garnry, Head of Saxo Strats: "Acestea sunt câteva dintre componentele pe care investitorii ar trebui să le ia în considerare în portofoliul lor pentru a-l consolida pentru o gamă largă de rezultate în epoca economiei de război şi a tendinţelor demografice extrem de negative. În esenţă, sugestiile de mai jos se abat de la portofoliul tradiţional 60/40 (60% în acţiuni şi 40% în obligaţiuni pe termen lung). Nu oferim nicio pondere de portofoliu pentru fiecare categorie, deoarece fiecare investitor este diferit".

Direcţii pentru acţiuni: semiconductori/AI deoarece această tehnologie va fi un factor determinant pentru putere în viitor, apărare pentru că Europa are un deficit semnificativ în capacităţi militare şi sunt necesare noi tehnologii pentru abordarea roiurilor de drone, cyber securitate pentru că acesta este noul sistem de operare cheie pentru orice guvern şi companie, şi energie regenerabilă pentru că din punct de vedere al securităţii naţionale există riscuri mai mici din cauza lipsei sursei de alimentare, iar activele energetice pot fi distribuite într-un mod descentralizat, ceea ce reprezintă un risc redus cu ajutorul naturii.

Sectoarele pentru acţiuni: în perspectiva noastră trimestrială, spuneam că cele mai atractive patru sectoare în acest moment din punct de vedere strategic (deţinere pe termen lung) sunt serviciile medicale, tehnologia, finanţele şi energia. Aceste sectoare au cea mai mare probabilitate, cu informaţiile pe care le avem astăzi, de a oferi randamente puternice ale dobânzii reale în următorii 10 ani.

Aur: aurul a fost din punct de vedere istoric o componentă bună de diversificare a riscurilor în timp de război şi inflaţie, iar perioada geopolitică recentă a dovedit încă o dată acest lucru.

Mărfuri: toate şocurile inflaţioniste severe din istorie au fost asociate cu mărfurile în creştere rapidă, astfel încât o alocare pe mărfuri are sens pentru economia de război şi pentru a ne proteja împotriva şocurilor inflaţioniste. Transformarea ecologică ar putea declanşa, de asemenea, tendinţe susţinute în mărfurile cheie, inclusiv cuprul.

Obligaţiuni pe termen scurt şi protecţia împotriva inflaţiei: cu inflaţia mai persistentă decât se anticipa, obligaţiunile protejate împotriva inflaţiei sunt demne de luat în considerare, deoarece aceste obligaţiuni îşi cresc valoarea principală în conformitate cu indicele IPC oficial. Obligaţiunile pe termen scurt creează opţionalitate şi, practic, acţionează ca numerar, deoarece obligaţiunile pe termen scurt au o durată redusă şi, prin urmare, sunt mai puţin riscante în condiţii de mare incertitudine a inflaţiei, mai transmite Peter Garnry, Head of Saxo Strats.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb