ANALIZĂ SAXO BANK: "Rubla, pe drumul periculos al dezastrului"

V.B.
Bănci-Asigurări / 7 octombrie 2014

Acum numai câteva ore, rata de schimb dolar american-rublă rusească a crescut peste 40 pentru prima dată de la revalorizarea rublei, în 1998, susţine şeful strategiei FX de la Saxo Bank, John J. Hardy, într-o analiză trimisă astăzi redacţiei, intitulată "Rubla, pe drumul periculos al dezastrului".

Rubla s-a depreciat chiar şi faţă de euro, de la jumătatea anului încoace, deşi mai are până ajunge la minimul-record înregistrat în faza incipientă a crizei din Ucraina la începutul anului, când EURRUB era tranzacţionat la valori săptămânale de 51,15. Acum, şi euro e în mod excepţional slăbit, astfel încât EURRUB se tranzacţionează la 50.

Rubla rusească a fost afectată de factori multipli care au fost prezenţi în evoluţiile slabe ale majorităţii valutelor, lunile acestea. Deasupra tuturor: dolarul american, întărit de etapa Q3 de renunţare la programul de achiziţii de asseturi derulat de Banca Federală. Acest lucru e văzut ca o ameninţare pentru lichidităţile la nivel global, în special pentru economiile emergente care au mărit dobânzile pentru a-şi proteja monedele şi care sunt ameninţate încă o dată prin împrumuturile în USD pe care le face sectorul privat atunci când lichidităţile în USD sunt atât de generoase, se mai arată în comunicat.

Apoi, preţul ţiţeiului pur şi simplu s-a prăbuşit în ultimele săptămâni, cu pragul Brent la minus 10% faţă de luna septembrie - acum se tranzacţionează sub 95 de dolari barilul. Bugetul guvernului Rusiei este dependent în mare măsură de veniturile încasate din exportul de petrol, iar nivelul fiscal "break-even" fixat pentru ţiţei este peste 110 dolari barilul, consideră autorul analizei.

"Şi, în final, dincolo de declaraţia unui tip de încetare a focului în Ucraina, nu putem anticipa efectele pe termen lung ale acestei situaţii, iar sancţiunile financiare şi incertitudinile continuă să afecteze Rusia din punctul de vedere al fluxului de capital, atâta vreme cât investiţiile directe din Vest către Rusia s-au oprit, iar capitalul rusesc nu e de cea mai bună calitate - motiv pentru care banca naţională a vehiculat ideea unui control al capitalului, cel puţin după anumite surse credibile, deşi guvernul Rusiei a negat acest lucru. Acest factor final demonstrează limpede că Rusia e confruntată cu o provocare uriaşă în eventualitatea finanţării oricărui risc bugetar generat de venituri scăzute din petrol, din moment ce sursele externe de capital sunt închise până când confruntările din Ucraina se vor termina, iar investitorii vor vedea o cale de ridicare a sancţiunilor financiare şi comerciale. Din acest punct încolo, e dificil să desluşim ce va reduce presiunea asupra rublei ruseşti versus dolarul american, în afară de două lucruri: primul, un consens larg şi o modalitate de relaxare a situaţiei financiare, comerciale şi militare. Al doilea, pentru că primul s-ar putea să nu fie suficient, întărirea USD să se încheie, ceea ce s-ar putea întâmpla, pentru că Banca Federală s-ar putea să-şi dea seama că întărirea monedei va deveni o ameninţare la adresa economiei şi deflaţiei, ceea ce ar putea determina banca să dea înapoi de la actuala prognoză şi să crească dobânzile. Deşi, la cum arată lucrurile, e prea devreme să se întâmple asta. Până atunci, preţul la ţiţei aflat la acest nivel sau mai jos, plus sporirea îndoielilor în toate pieţele financiare ale lumii ar putea ţine rubla în spirala negativă ceva vreme, spre o rată de schimb USDRUB de 45 sau mai sus în următoarele şase luni, asta dacă guvernul Rusiei şi banca centrală nu aleg să recurgă la o intervenţie costisitoare sau la un regim de control al capitalului", menţionează documentul citat.

Originar din Texas, John Hardy a absolvit Universitatea din Texas cu magna cum laude. Este alături de Saxo Bank din 2002, în diferite roluri de strategie FX şi Management al Asseturilor. Azi, John este Şeful Strategiei FX. Domnia sa este invitat deseori în calitate de comentator la diverse canale de televiziune, printre care CNBC, CNBC Arabia şi Bloomberg. Alături de editorialul zilnic şi apariţiile media, Hardy scrie comentarii ad-hoc regulate, concentrându-se pe valutele importante, politicile băncilor centrale, tendurile macro-economice şi alte evenimente. John Hardy poate comenta despre FX şi clasele de asseturi majore dintr-o perspectivă macro, conchide comunicatul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asa vrea "america" sa credem noi, dar despre moneda lor nu spun nimic?!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb