ANALIZĂ S&P GLOBAL: Preţurile materiilor prime au avut, în mai, cea mai bună evoluţie lunară din ultimii 11 ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 4 iunie 2020

Indicele S&P GSCI, care măsoară dinamica preţurilor mărfurilor, a crescut cu 16,4%, luna trecută

Indicele S&P GSCI Energy a urcat cu 35,2% în mai, redresându-se complet după evoluţia slabă din aprilie

Sentimentul pozitiv al investitorilor a adus un avans de 16,4%, în luna mai, indicelui S&P GSCI, care măsoară evoluţia preţurilor materiilor prime, aceasta fiind cea mai bună performanţă lunară consemnată de index în ultimii 11 ani, potrivit unei analize S&P Global.

Expunerea de peste 50% a indicelui la mărfurile din sectorul energiei a contribuit esenţial la performanţa menţionată, notează analiza, adăugând că preţurile de pe piaţa petrolului au avut un avans semnificativ. Astfel, indicele S&P GSCI Crude Oil care măsoară dinamica preţului petrolului brut american West Texas Intermediate (WTI), a înregistrat un avans de 55% luna trecută. Trebuie menţionat, însă, că nivelul cotaţiilor petroliere nu este unul ridicat, chiar dacă indicele S&P GSCI Crude Oil a avut un astfel de curs, dat fiind că, în aprilie, preţul ţiţeiului a coborât în teritoriu negativ.

Indicele S&P GSCI Energy a crescut cu 35,2% în mai, redresându-se complet după evoluţia slabă din aprilie.

În condiţiile în care ţările şi-au reluat treptat activităţile după carantina impusă de pandemia de coronavirus, aşteptările unei creşteri a cererii de petrol au coincis cu reducerile voluntare şi involuntare ale producţiei de profil. În acest moment, există aşteptări pentru un val de falimente în zona producţiei de şist din SUA (care avea probleme încă dinaintea pandemiei), ceea ce se va adăuga reducerilor de producţie petrolieră din alte regiuni. Pieţele vor fi concentrate pe reuniunea din iunie a OPEC+ (grupul alcătuit din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii din afara cartelului) pentru viitoarele indicii privind un efort suplimentar de coordonare a tăierilor de producţie, necesare reechilibrării pieţei de profil.

Indicele S&P GSCI Natural Gas a fost singurul cu evoluţie negativă din sectorul energiei, luna trecută, înregistrând o scădere de 16,7%, din cauza reducerii masive a cererii şi a contextului în care capacitatea de stocare a fost din ce în ce mai plină.

Conform S&P Global, în pofida datelor economice slabe raportate recent, precum cheltuielile consumatorilor din SUA, care au scăzut semnificativ, cotaţiile mărfurilor au înregistrat o dinamică solidă în general, luna trecută. Metalele industriale şi preţioase au avut câştiguri importante, în timp ce sectorul agricol şi cel al animalelor în viu au urmat traiectorii mixte.

Pe piaţa metalelor, atenţia a fost semnificativ îndreptată către minereul de fier, indicele S&P GSCI Iron Ore urcând cu 23,4%. Temerile crescânde legate de securitatea exporturilor de minereu de fier din Brazilia, unde au existat foarte multe îmbolnăviri de COVID-19 în rândul minerilor, dar şi îngrijorările generate de o cerere puternică de ingrediente pentru industria producătoare de oţel, din partea Chinei, au dus preţul minereului de fier până la 100 de dolari/tona la sfârşitul lui mai, nivelul fiind cel mai ridicat din ultimele zece luni.

Indicele S&P GSCI Precious Metals, al metalelor preţioase, a crescut cu 4,2% în mai. Deşi aurul şi-a continuat cursul ascendent, argintul a "strălucit" cel mai tare în cursul lunii, potrivit analizei. Astfel, indicele S&P GSCI Silver, care măsoară dinamica preţului argintului a urcat cu 23,6% luna trecută, alimentat de întreruperile în livrări, din cauza carantinei din ţările producătoare, precum Peru şi Mexic. Avansul a fost generat şi de cererea solidă de ETF-uri (exchange-traded funds) pe argint, din partea investitorilor. De menţionat că argintul, care este folosit în articole precum microcipuri şi panouri solare, are mai multe utilizări industriale decât aurul şi, în general, are tendinţa să consemneze performanţe slabe în timpul recesiunilor, respectiv evoluţii pozitive atunci când economiile cresc.

Indicele S&P GSCI Grains, care măsoară dinamica preţurilor cerealelor, a scăzut cu 0,4% în mai, participanţii la piaţă fiind concentraţi pe livrările record din SUA şi pe reizbucnirea războiului comercial dintre China şi Statele Unite ale Americii.

Indicele S&P GSCI Wheat, al preţurilor grâului, a scăzut cu 0,7% luna trecută, însă cel al cărnii în viu, S&P GSCI Livestock, a urcat cu 5,4%. Totodată, indicele S&P GSCI Live Cattle, al preţului cărnii de vită în viu, a crescut cu 10,1%, conform analizei S&P Global.

IGC: Producţia mondială de cereale din anul 2020/2021 va urca la 2,23 miliarde tone, de la 2,177 miliarde tone în sezonul precedent

Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC) şi-a modificat în urcare, la finele lunii mai, cu 12 milioane de tone, până la 2,23 miliarde de tone, estimările privind producţia de profil în anul agricol 2020/2021, dar a tăiat cu 4 milioane de tone, la 2,218 miliarde de tone, previziunile legate de consumul din domeniu, în acelaşi interval. Pe partea de stocuri mondiale, IGC anticipează un volum de 627 milioane de tone de cereale, faţă de 617 milioane, cât prevedea în aprilie.

În anul agricol 2019/2020 producţia globală de cereale a fost de 2,177 miliarde de tone, consumul - de 2,182 miliarde de tone, iar stocurile - de 214 milioane de tone, potrivit Consiliului Internaţional al Cerealelor.

IGC şi-a majorat cu 11 milioane de tone, la 1,169 miliarde de tone, estimarea pentru producţia mondială de proumb în sezonul agricol 2020/2021. Estimarea pentru consumul de profil este de 1,177 miliarde de tone, faţă de 1,173 miliarde de tone, cât prevedea la finele lunii aprilie. Aceeaşi sursă menţionează că stocurile mondiale de porumb vor fi de 288 de milioane de tone în intervalul amintit, faţă de 281 de milioane, cât a fost previziunea de la finele lunii aprilie.

În sezonul agricol 2019/2020, producţia globală de porumb s-a situat la 1,118 miliarde de tone, consumul - la 1,144 miliarde de tone, iar stocurile au atins 297 milioane de tone, conform IGC.

IGC consideră că producţia mondială de grâu va fi de 766 de milioane de tone în sezonul 2020/2021, faţă de 764 milioane, cât preconiza anterior. Pe partea de consum, IGC estimează 750 de milioane de tone, faţă de 755 de milioane anticipate în aprilie. Stocurile de grâu sunt prevăzute la 290 de milioane de tone, comparativ cu 289 de milioane anterior.

Pentru anul agricol 2019/2020, cifrele IGC arată o producţie de 762 milioane de tone de grâu, un consum de 748 milioane de tone şi stocuri de 274 de milioane de tone.

IGC mai anticipează că producţia globală de boabe de soia va fi de 363 de milioane de tone în anul agricol 2020/2021, faţă de 364 milioane, cât a fost previziunea de la finele lunii aprilie. Pentru consumul de profil, IGC proconizează 363 milioane de tone, estimarea fiind neschimbată faţă de cea lansată în aprilie, iar pentru stocuri - 42 de milioane de tone, comparativ cu 40 de milioane de tone, cât a fost previziunea anterioară. În anul agricol 2019/2020, producţia de soia a însumat 336 de milioane de tone, consumul - 354 de milioane de tone, iar stocurile - 41 de milioane de tone, potrivit datelor IGC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb