ANALIZĂ TRADEVILLE: Dolarul ar putea ajunge la 4,5 lei în prima jumătate a anului

Andrei Stan
Bănci-Asigurări / 7 ianuarie 2016

Economia românească va continua să crească şi în 2016 peste media UE, dar dolarul american ar putea ajunge la 4,5 lei în prima jumătate a acestui an, antrenând creşterea preţurilor combustibililor şi ale electrocasnicelor importate în dolari din Asia, arată o analiză realizată de compania Tradeville.

"În lumea financiară, bursa de la Bucureşti va rămâne corelată cu bursele externe pentru care perspectivele nu sunt cele mai optimiste şi, în acest context, succesul investiţiilor va depinde tot mai mult de expertiza şi competenţa profesioniştilor din domeniu", precizează analiza.

Potrivit sursei citate, la nivel global, în 2016, dolarul american va continua să se aprecieze atât în faţa valutelor majore, cât şi a celor emergente şi de frontieră, pe fondul revenirii economiei americane şi a majorării dobânzilor de către Rezerva Federală, în contrast major mai ales cu economia chineză, care continuă să alunece. Atâta timp cât cursul eur/ron rămâne stabil, în linia a ceea ce am văzut după 2009, o depreciere posibilă a cursului eur/usd s-ar traduce printr-o apreciere a dolarului în faţa leului românesc. Cursul usd/ron ar putea ajunge astfel, la 4,50 în prima jumătate a acestui an.

Cu excepţia unor episoade punctuale de volatilitate, preţul petrolului va rămâne în 2016 la niveluri excepţional de mici, după ce a atins recent cel mai scăzut nivel din peste o decadă, apropiindu-se de 30 dolari pe baril, pe fondul unor fundamente la nivel global în continuare sumbre, cu un exces uriaş de producţie şi cerere care rămâne mediocră. De altfel, toate mărfurile industriale evoluează prost pentru că lumea emergentă, cel mai important cumpărător în ansamblu, se confruntă cu condiţii economice şi financiare tot mai adverse. "Până când economiile emergente, în special China, nu îşi revin cu adevărat, este puţin probabil să asistăm la o creştere notabilă şi de durată a cotaţiilor mărfurilor industriale", subliniază specialiştii Tradeville.

Conform acestora, pentru consumatorul român, totuşi, preţurile mici ale combustibililor nu sunt chiar o veste bună în sine, câtă vreme dolarul american în care sunt denominate importurile acestora va continua să se aprecieze.

În paralel, în lumea financiară, evoluţia bună a României la nivel macro ar trebui să ajute Bursa de Valori Bucureşti (BVB), inclusiv pe segmentul bunurilor de consum. "Totuşi, în opinia noastră, BVB nu se poate decupla semnificativ de factorii externi, deci trendul major ar trebui să fie cel impus de pieţele din UE şi SUA", precizează specialiştii Tradeville.

Pe aceste pieţe însă, perspectivele nu sunt cele mai bune. Pieţele de acţiuni şi de bonduri au beneficiat enorm în ultimii ani pe seama unor politici monetare extrem de relaxate la nivel global. Acum, însă, Rezerva Federală creşte dobânzile în SUA, iar Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei refuză să mai fie cumpărători importanţi de acţiuni şi bonduri pe pieţele locale. În absenţa sprijinului oferit de băncile centrale, atenţia generală se concentrează tot mai mult pe performanţa economiilor şi capacitatea companiilor de a genera profituri şi dividende. Însă economiile globale au o evoluţie mai degrabă mediocră. Economiile emergente se confruntă cu recesiuni tot mai pronunţate, în unele cazuri fără precedent în istorie. Iar China coboară către rate de creştere economică tot mai mici, inimaginabile în urmă cu doar câţiva ani. America şi Marea Britanie strălucesc doar în termeni relativi. Profiturile companiilor coboară, iar dividendele oferite sunt concurate la nivel global de dobânzi în creştere.

Potrivit analizei citate, nici pieţele de bonduri nu mai sunt atât de atractive. Cumpărători esenţiali au dispărut deja din aceste pieţe. Băncile centrale încep să se retragă gradual. Lumea emergentă nu mai are excesele de cont curent de altădată, aşadar nu mai există dolari americani de reciclat în cumpărări de bonduri. Şi, cel puţin în SUA, riscurile deflaţioniste nu s-au materializat.

În opinia celor de la Tradeville, xistă câteva particularităţi ale pieţei româneşti care pot conduce la diferenţe de amplitudine în modul în care indicii BVB ar replica mişcarea celor din afara ţării.

Spre exemplu, volumele de tranzacţionare foarte scăzute pentru majoritatea titlurilor listate la BVB au inhibat până acum intrări masive de capital destinate speculaţiilor bursiere, motiv pentru care presiunea la vânzare datorată unor eventuale retrageri este mai puţin probabilă. Pe de altă parte, dacă mişcările negative pe pieţe vor tinde să prindă amploare, există posibilitatea ca orice jucător mai mare să mişte piaţa în mod semnificativ dacă va decide să îşi reducă expunerea.

În plus, pe piaţa locală au o pondere importantă, la nivelul capitalizării, companiile din industria energetică şi din sectorul financiar. Cu un petrol la preţuri reduse este puţin probabil să vedem creşteri importante în preţurile energiei ceea ce ar trebui să afecteze producătorii de energie electrică, petrol şi gaze. Mai puţin clară este situaţia pentru companiile de utilităţi (cum ar fi cele care fac doar transport sau distribuţie de energie ori produse petroliere) care pot să continue să ofere dividende stabile sau chiar să crească volumele transportate.

"În ceea ce priveşte sectorul bancar (şi, în mod indirect, cel imobiliar) estimările noastre erau pozitive acum câteva luni dar, odată cu votarea legii privind darea în plată a bunurilor imobile, există un risc important asociat cu această lege. Din fericire ea nu a fost promulgată în forma propusă, dar poate crea probleme chiar şi fără prevederea ce permitea aplicarea ei la contractele deja în derulare. Astfel, deoarece costul creditului va creşte pentru persoanele fizice ce garantează cu imobile, atât profiturile în sectorul bancar, dar şi preţurile şi ritmul de dezvoltare în sectorul imobiliar vor scădea faţă de estimările curente. Acest lucru poate fi pozitiv la nivelul macro-stabilităţii, însă pe termen scurt el va influenţa negativ valoarea de piaţă a companiilor afectate", atrag atenţia analiştii Tradeville.

Eventualele IPO-uri ale unor companii mari (ex. Hidroelectrica) sunt un wild-card pentru interesul referitor la BVB. Potrivit analizei, este posibil ca guvernul actual să nu dorească să îşi asume astfel de proiecte, lăsându-le pe seama celor ce vor câştiga alegerile. În plus, situaţia juridică sau economică a companiilor respective ar putea fi un impediment în calea listării.

Specialiştii Tradeville concluzionează: "Pieţele de capital din întreaga lume nu sunt pregătite probabil pentru o schimbare decisivă a trendului ascendent din ultimii ani, dar a face investiţii profitabile pe aceste pieţe se va dovedi tot mai dificil. Asistenţa investiţională din partea analiştilor şi brokerilor specializaţi va deveni, astfel, tot mai importantă. O alternativă plauzibilă va fi diversificarea unei părţi a capitalului disponibil în fonduri de investiţii global macro administrate de profesionişti a căror performanţă nu se corelează puternic cu pieţele de acţiuni şi de bonduri, precum Global Investing Fund".

Tradeville este lider de piaţă în online trading, fiind prima companie din România care a dezvoltat o platformă de tranzacţionare online, ceea ce a consacrat-o ca fiind singurul intermediar care, în ultimii zece ani, s-a menţinut în top zece al intermediarilor de retail de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi pe primele două poziţii în rândul caselor de brokeraj după cifra de afaceri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Haideti romanasi, cumparati dolari;oricum dobanzile la depozite sunt de kaka.

    Apoi, pe la mijlocul anului dati lovitura, va imbogatiti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb