Aprecierea record a dolarului din ultima perioadă, precum şi faptul că există premise fundamentale de continuare a acestei tendinţe, se va reflecta, cel mai probabil, în creşterea graduală a preţului carburanţilor, având în vedere că importurile de hidrocarburi sunt, în principal, denominate în dolari, arată o analiză a Tradeville remisă redacţiei.
Potrivit acesteia, afectate vor fi şi preţurile la unele produse alimentare, precum fructe exotice, cafea, cacao şi unele cereale, dar şi diverse electrice si electronice importate din ţările din Asia de Sud-Est, inclusiv din China. "În cazul specific al bunurilor din China, este prosibil ca ele să se scumpească, dacă nu vom vedea reduceri ale preţurilor în USD ca urmare a deprecierii yuanului", susţine Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist la Tradeville.
Potrivit domniei sale, aprecierea dolarului ar trebui să se manifeste inclusiv contra monedei unice europene, în condiţiile în care performanţa economiilor din zona euro va continua să fie mediocră, iar dobânzile din interiorul blocului vor rămâne excepţional de mici pentru o perioadă extinsă de timp. România este un importator notabil de produse şi servicii din zona euro - aşadar, teoretic, preţurile acestora ar trebui să scadă în mod gradual. Însă Banca Naţională a României a semnalizat recent că leul va rămâne stabil în faţa euro şi în acest an, ceea ce înseamnă că deprecierea monedei unice europene în raport cu dolarul american nu le va aduce avantaje consumatorilor români.
Pe de altă parte, arată analiza, sectorul IT ar putea beneficia ca urmare a acestei aprecieri, având în vedere că înregistrează exporturi semnificative către SUA. Mai mult, aceasta ar putea fi o oportunitate pe termen lung, având în vedere faptul că economia americană se află într-o poziţie favorabilă, cu creşteri economice peste aşteptări şi o rată a şomajului în scădere (la jumătate faţă de maximele ultimelor decade, notate în urmă cu cinci ani), iar evoluţiile din lunile recente ar trebui să fie doar debutul celui de-al treilea cel mai important val de apreciere a dolarului din istorie.
"Acest lucru este important cu atât mai mult cu cât parcurgem o situaţie rar întâlnită în istorie, în care cele mai importante două economii globale merg în direcţii opuse. Economia americană creşte pe filiere structurale solide, precum revoluţia sectorului energetic şi competitivitatea tot mai mare a industriei locale, în timp ce economia chineză alunecă, pe fond, de asemenea, structural. America se află acum la debutul unui ciclu economic pozitiv, în timp ce China este la finalul unui ciclu excelent care a durat peste două decade. Alături de China, multe alte economii emergente care au fost atracţii irezistibile pentru investitori în ultimii ani încetinesc la rândul lor", se arată în comunicat.
Potrivit acestuia, încrezătoare în performanţa economiei, banca centrală americană - Rezerva Federală - se pregăteşte să anunţe prima creştere a dobânzii cheie după 2006, după ce aceasta a rămas la zero în ultimii şase ani. Beneficiind de condiţii economice favorabile şi de dobânzi/randamente competitive, America va atrage tot mai mulţi investitori pe termen lung şi speculatori deopotrivă. Activele financiare denominate în dolar american vor deveni tot mai atractive şi, pentru prima dată într-o lungă perioadă de timp, banii se vor întoarce în sfârşit "acasă" - în America.
Tradeville este prima companie din România care a dezvoltat o platformă de tranzacţionare online. Compania pune la dispoziţia clienţilor o gamă variată de produse - acţiuni, obligaţiuni, contracte futures, opţiuni sau derivate CFD (contracte pentru diferenţă) pe acţiuni şi indici internaţionali, perechi valutare şi mărfuri, fonduri de investiţii precum ETF BET Tradeville, adecvat pentru o politică pasivă de investiţii, printre altele - ceea ce le permite acestora să investească în instrumentele şi portofoliile de instrumente financiare care li se potrivesc cel mai bine, în funcţie de profilul lor de risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2015, 03:02)
Filiera structurala de informatie din Tradeville este mai putin solida. Este total gresit sa crezi ca yuanul este devalorizat pentru ca filiera chineza nu este total solida. este de fapt mentinerea prin devalorizare a competitivitatii chinei ceea ce si japonia tot a facut in ultimii 20 de ani. Multumim de manipulare pozitiva de la tread-vin astia.
2. cancer
(mesaj trimis de brucelee în data de 07.03.2015, 05:25)
a spune ca scumpirea chinezeriilor e paguba cresterii dolarului e ca si cum ai avea cancer si te plangi de o masea; urmeaza socuri mult mai puternice, chinezeriile o sa fie ultima grija a noastra ...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2015, 08:33)
Abia acum s-a echilibrat ( sa zicem ca ne aflam in „break even point”) pozitia USD - EUR, respectiv zona economica Europa si cea a SUA, cu respectarea volumelor. Din acest moment, consider ca va incepe o concurentialitate adevarata si care va avea efecte benefice pentru tara noastra.