Analiza XTB: Alegerile din SUA, din perspectiva investitorului

A.D.
Piaţa de Capital / 28 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Alegerile prezidenţiale din Statele Unite ridică semne de întrebare pentru investitorii din întreaga lume, inclusiv în România. Diferenţele semnificative dintre politicile economice ale candidaţilor Donald Trump şi Kamala Harris îi obligă pe aceştia să-şi ajusteze strategiile şi să se pregătească pentru schimbările pe pieţele financiare internaţionale în etapa post-electorală.

Potrivit unui comunicat primit la redacţie, este de urmărit care va fi impactul posibil al alegerilor din Statele Unite asupra portofoliului de investiţii. Răspunsuri la astfel de întrebări va încerca să identifice Radu Puiu, analist financiar XTB România, într-un webinar live organizat în 29 octombrie, la ora 19:00, în care îl va avea drept invitat pe Valentin Nedelcu, investitor şi fondator al platformei StiintaBanilor.ro.

"Într-un climat de incertitudine economică şi politică, este esenţial să înţelegem poziţiile celor doi candidaţi la alegerile din SUA şi modul în care politicile lor ar putea influenţa sectoare economice-cheie. Investitorii trebuie să fie pregătiţi să ia decizii rapide şi informate, în funcţie de evoluţia evenimentelor", a declarat Radu Puiu.

La webinarul "Cum influenţează alegerile din Statele Unite portofoliul tău", cei doi experţi vor explora efectele alegerilor asupra pieţelor financiare şi vor discuta posibilii paşi pe care investitorii i-ar putea adopta pentru a-şi proteja capitalul, dar şi pentru a beneficia de oportunităţile ivite.

"Deznodământul alegerilor prezidenţiale din SUA ar putea influenţa consistent portofoliile noastre de investiţii, pe termen scurt şi mediu. Un impact important asupra bursei din SUA, per total, va veni din zona fiscală. Trump propune măsuri de reducere a impozitării, pe când Harris propune o creştere a impozitelor. Evident că o reducere a impozitelor corporaţiilor va favoriza bursa per total. Pe de altă parte, sunt multe alte elemente punctuale propuse de cei doi candidaţi care vor susţine sau defavoriza anumite industrii şi sectoare cum ar fi cel energetic, de apărare, medical etc. Aici lucrurile sunt împărţite între cei doi candidaţi", precizează Valentin Nedelcu.

În ce priveşte alegerile la prezidenţialele din SUA, rezultatul poate avea efecte puternice asupra investiţiilor. Cei doi candidaţi la Casa Albă au viziuni şi politici diferite pentru domenii importante, iar fiecare dintre măsurile pe care aceştia le-ar implementa, dacă vor obţine mandatul pentru următorii patru ani, pot afecta portofoliile investitorilor. Potrivit raportului XTB "Alegerile din SUA - Perspectiva Investitorului", există o serie de industrii-cheie asupra cărora Trump sau Harris pot interveni.

Pieţele de capital

Donald Trump este perceput drept un candidat care ajută întreprinderile americane, prin reducerea presiunii fiscale şi a birocraţiei, promovând repatrierea capitalului şi scutiri fiscale punctuale. Kamala Harris, sprijinită de companiile Big Tech, ar putea facilita activitatea acestora, dar susţinerea creşterii impozitelor pe profit ar putea limita profiturile. În plus, Harris adoptă o linie dură în ceea ce priveşte fuziunile şi aplicarea normelor antitrust.

Criptomonede

Donald Trump doreşte o deschidere mai mare a SUA faţă de criptomonede, propunând reducerea reglementărilor şi crearea unui sistem de rezervă de stat pentru Bitcoin. Kamala Harris, în schimb, susţine continuarea reglementării pieţei în colaborare cu reprezentanţii cheie ai industriei.

Donald Trump doreşte un control mai mare asupra Fed, dar susţine dobânzi mai mici pentru a sprijini finanţarea programului său electoral. Kamala Harris, pe de altă parte, promovează menţinerea independenţei Fed, însă este de acord şi ea cu scăderea dobânzilor.

Impozite

Kamala Harris propune creşterea impozitului pe profit de la 21% la 28%, o taxă de 25% pentru averile mari şi o una de 45% pe câştigurile de capital, alături de reduceri pentru angajaţii cu bacşiş. În schimb, Donald Trump urmăreşte reducerea impozitului pe profit la 20%, scăderea taxelor pentru persoanele

fizice şi introducerea unor tarife de 60% pe importurile din China.

Conflictele internaţionale

Donald Trump propune o încetare rapidă a conflictului şi reducerea ajutorului SUA pentru Ucraina, exercitând presiune pe statele membre NATO pentru a creşte cheltuielile militare. La polul opus, Kamala Harris promovează un sprijin militar şi financiar necondiţionat pentru Ucraina şi este de acord cu eforturile de integrare a acesteia în NATO.

În ce priveşte războiul din Gaza, Donald Trump propune o soluţie rapidă pentru încheierea conflictului, oferind susţinere necondiţionată pentru Israel.

Kamala Harris are aceeaşi viziune, dar este mai deschisă la vocile palestinienilor în privinţa negocierilor de pace.

Toate acestea dar şi alte subiecte care cauzează nelinişte investitorilor vor fi discutate de analistul financiar radu Puiu, în webinarul "Cum influenţează alegerile din Statele Unite portofoliul tău,"organizat marţi, 29 octombrie, începând cu ora 19:00.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5981
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3070
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9688
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6543

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb