ANALIZĂ XTB, Claudiu Cazacu: Investitorii, tot mai atenţi la conflictul din Orientul Mijlociu

R.S.
Piaţa de Capital / 4 octombrie

ANALIZĂ XTB, Claudiu Cazacu: Investitorii, tot mai atenţi la conflictul din Orientul Mijlociu

Intensificarea luptelor în Orientul Mijlociu aduce noi scenarii în prim-plan, cu un risc suplimentar de escaladare şi incertitudine sporită înaintea alegerilor din noiembrie din SUA, investitorii, regrupaţi pe bursa americană după corecţiile din vară şi încurajaţi de pachetul de stimulare din China, se confruntă acum cu noi întrebări, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

O largă porţiune a pieţelor de materii prime, acţiuni şi titluri de datorie ar putea cunoaşte o pronunţată creştere a volatilităţii, într-o eventuală accelerare a luptelor, în timp ce băncile centrale din SUA, zona Euro şi China s-au angajat, cu diverse grade de fermitate, într-un proces de relaxare a condiţiilor monetare, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Nu este clar care vor fi paşii în conflictul dintre Iran şi Israel, cu aliaţii săi, în regiune. Un atac asupra instalaţiilor petroliere era greu de imaginat cu doar câteva săptămâni în urmă, acum fiind, însă, în "tărâmul posibilităţilor" teoretic avute în vedere de traderi, subliniază Claudiu Cazacu, potrivit comunicatului.

Petrolul Brent a avansat cu peste 10% de la minimul din 1 octombrie până vineri dimineaţa, aurul şi argintul au rămas în zona maximelor istorice, bursele americane au cunoscut marţi scăderi, dar se păstrează într-o regiune înaltă, în timp ce unele titluri din sectorul de apărare, de ambele părţi ale Atlanticului, au fost redescoperite de investitori.

Lockheed Martin a avansat cu 4,5%, L3Harris Technologies cu 3,5% şi RTX cu 2,7% săptămâna aceasta, în timp ce Rheinmetall a crescut cu 6,9%. În Italia, Finmeccanica a avansat cu 1,1%. Sectorul nu a răspuns uniform la ştiri, titluri precum General Dynamics în SUA sau Dassault şi Safran în Europa înregistrând chiar scăderi. De asemenea, Bitcoin a pierdut teren, cu scăderi de 6,5% între luni şi vineri dimineaţă.

Tabloul eterogen ridică noi semne de întrebare. Care ar fi instrumentele financiare care ar răspunde la o menţinere sau creştere a tensiunilor, într-un scenariu care pare a fi de luat în calcul în săptămânile şi lunile următoare? 

Acţiunile din domeniul de apărare, primele care captează atenţia

Titlurile din sectorul militar ar fi între primele care apar pe radar, în ciuda aparentei "blazări" a reacţiilor unora dintre ele. Este posibil ca titluri cu reacţii iniţiale puternice precum Rheinmetall sau Lockheed Martin să continue să beneficieze de interesul investitorilor distribuit pe un orizont relativ mai lung de timp, arată consultantul de strategie în cadrul XTB România.

În aceeaşi situaţie ar putea fi ETF-urile din domeniu, între care iShares US Aerospace & Defense ETF, cu un avans de 19,9% de la începutul anului, şi VanEck Defense, cu 39,1% acumulate deja de la 1 ianuarie, se menţionează în comunicat.

Indicii bursieri ar redeveni vulnerabili, după consumarea "energizantelor" oferite de băncile centrale, atât prin stimularea din China cât şi prin dublul pas de 0,5 puncte de scădere a dobânzii în SUA, însă volatilitatea s-ar putea grupa mai aproape de momentul alegerilor americane.

Cum ar putea evolua Bitcoin şi aurul?

În privinţa Bitcoin, e posibil ca nevoia de lichiditate să genereze un apetit pentru marcarea profiturilor, în special pe termen scurt, în cazul unui atac direct şi de amploare asupra Iranului sau, anticipativ, în cazul unei lovituri mai puternice decât cele 200 de rachete lansate marţi dinspre Iran către Israel. Cu toate acestea, tendinţa pe termen mediu ar putea fi, ulterior, reorientată favorabil. 

Aurul pare a se departaja de alte instrumente, aflat într-o secvenţă de trend ascendent susţinut atât de motorul de incertitudine geopolitică cât şi de trendul de scădere a dobânzilor, cu noi maxime deloc imposibile anul acesta, punctează Claudiu Cazacu.

Petrolul este atât unul dintre cele mai sensibile barometre ale perioadei cât şi variabila cheie pentru economia globală, tensionată de fragmentări multiple şi cu presiuni în segmentul industrial.

O perioadă de fluctuaţii largi, peste medie, pare a fi scenariul principal pe orizontul apropiat, în timp ce o escaladare care să aibă efect asupra livrărilor de petrol ale Iranului ar putea împinge petrolul Brent la cotaţii de trei cifre. Ipoteza aceasta rămâne pentru moment, în estimarea noastră, a fi doar scenariul secundar, nu prima variantă ca probabilitate, dar peisajul geopolitic foarte dinamic poate aduce schimbări rapide, subliniază consultantul de strategie XTB România, se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb