ANALIZĂ XTB: Cum ar putea reacţiona aurul la alegerile din SUA?

A.D.
Piaţa de Capital / 5 noiembrie

ANALIZĂ XTB: Cum ar putea reacţiona aurul la alegerile din SUA?

Aurul a avut unul dintre cei mai buni ani din istorie, avansul fiind pus pe seama unor evenimente majore pe plan internaţional. La acest moment toată atenţia este îndreptată asupra alegerilor din SUA, care vor produce, având în vedere istoria celorlalte scrutine, efecte asupra metalului preţios, arată analiştii XTB.

Preţul aurului a crescut constant încă de la începutul anului, în contextul unei schimbări în atitudinea băncilor centrale, al tensiunilor geopolitice accentuate, în special în Orientul Mijlociu, dar şi în contextul pregătirilor pentru alegerile prezidenţiale din SUA.

Având în vedere că alegerile din SUA vor avea în scurt timp un rezultat, specialistii oferă o perspectivă actuală pentru aur şi cât de posibile sunt noi maxime istorice în acest an.

Datele arată deja ca acest an este cel mai bun an de la începutul anilor 1980 şi deşi 2024 nu s-a încheiat încă, aurul a înregistrat deja o creştere de peste 33%. Este cea mai puternică performanţă din ultimii peste 40 de ani. În piaţa mai largă a mărfurilor, puţine active au depăşit performanţa aurului.

În timp ce mărfuri precum cacaua şi sucul de portocale au avut câştiguri impresionante, aurul şi argintul - care sunt strâns corelate - au livrat şi ele randamente substanţiale. Remarcabil este faptul că aurul se apropie constant de noi maxime istorice, spre deosebire de multe alte mărfuri, potrivit analiştilor XTB.

Spre deosebire de obligaţiuni sau depozite bancare, aurul nu oferă dobândă. De aceea, ratele ridicate ale dobânzilor sunt, de obicei, nefavorabile investiţiilor în aur. Totuşi, temerile legate de inflaţie şi instabilitatea geopolitică au determinat investitorii să caute active de refugiu, precum acest metal preţios. În plus, de la mijlocul anului, majoritatea băncilor centrale au schimbat direcţia, iniţiind reduceri ale dobânzilor.

Rezerva Federală a SUA, deşi a reacţionat mai lent, a implementat reduceri semnificative ale dobânzii şi este aşteptată să le reducă şi mai mult în acest an.

Deciziile Fed au un impact major asupra dolarului şi, implicit, asupra aurului.

Ratele mai scăzute ale dobânzilor sunt, în general, benefice pentru investiţiile în metale preţioase, arată analiştii XTB.

Tensiunile din Orientul Mijlociu au persistat încă din octombrie anul trecut şi s-au intensificat în acest an, Israelul extinzându-şi operaţiunile militare, iar Iranul ripostând prin atacuri cu rachete. Această incertitudine sporită a contribuit, de asemenea, la creşterea preţului aurului. Deşi tensiunile geopolitice au, de obicei, un impact trecător asupra activelor, efectul lor asupra aurului tinde să fie mai de durată. În urma reducerilor de dobândă şi a incertitudinii din piaţă, investitorii au revenit la ETF-urile pe aur, marcând primul influx de fonduri din 2022.

În ce priveşte impactul alegerilor prezidenţiale din SUA, dacă ne uităm în urmă, există dovezi limitate ale unei legături directe între alegerile prezidenţiale din SUA şi preţul aurului. Totuşi, rezultatul electoral va influenţa cu siguranţă politicile geopolitice şi macroeconomice ale SUA, generând posibil o volatilitate semnificativă pentru dolar şi alte active. În ultimele

două cicluri electorale (2016 şi 2020), preţul aurului a avut tendinţa să scadă în luna următoare alegerilor, probabil din cauza marcării profitului. Un model similar ar putea apărea şi anul acesta, indiferent de câştigător, subliniază analiştii XTB.

Potrivit Bloomberg, posibilele efecte asupra aurului ale propunerilor de politici din partea celor doi candidaţi ar putea fi înregistrate în funcţie de rezultatul alegerilor.

În cazul unei victorii a lui Harris şi un Congres controlat de democraţi, am putea asista la o slăbire a dolarului din cauza cheltuielilor guvernamentale crescute. O povară mai mare a datoriei ar putea duce la scăderea ratingului de credit al SUA, ceea ce ar susţine preţul aurului atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

În cazul unei victorii Harris, cu un Congres divizat, cheltuielile guvernamentale ar fi limitate, ceea ce ar putea întări dolarul şi ar avea un impact negativ asupra aurului pe termen scurt. Totuşi, perspectivele pe termen lung rămân pozitive, având în vedere dificultăţile de reducere semnificativă a datoriei SUA.

Celalalt scenariu, cu o victorie Trump şi un Congres controlat de republicani, ar putea întări dolarul datorită politicilor protecţioniste, dar ar putea, de asemenea, să afecteze poziţia fiscală a SUA din cauza reducerilor de taxe. Aceasta ar putea duce la scăderea ratingului de credit şi ar susţine preţul aurului pe termen mediu şi lung. În plus, politica externă a lui Trump ar putea crea incertitudini geopolitice, benefice pentru aur.

În caz de victorie a lui Trump cu un Congres divizat, s-ar limita impactul politicilor lui Trump şi ar putea duce la fluctuaţii moderate ale preţului aurului.

Perspectivele indică o tot mai probabilă o corecţie a preţului aurului.

Totuşi, în lipsa unei schimbări majore în politica Fed, această corecţie nu ar trebui să fie semnificativă, iar perspectivele pe termen lung rămân atractive, punctează analiştii XTB.

Comparativ cu active precum petrolul, indicele S&P 500 şi cuprul, aurul este încă relativ subevaluat. În plus, cererea continuă din partea băncilor centrale, interesul investitorilor pentru aurul fizic şi riscurile geopolitice susţin o potenţială creştere a preţurilor.

În mod obisnuit, aurul continuă să crească în următoarele 12-24 de luni după prima reducere de rată într-un ciclu, astfel că traiectoria sa ascendentă poate fi departe de final.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb