ANALIZĂ XTB: Investitorii întrezăresc un interes renăscut pentru Bitcoin

A.D.
Piaţa de Capital / 15 octombrie

Sursa foto: XTB Romania

Sursa foto: XTB Romania

Cotaţiile Bitcoin au "respectat", din martie până acum, fluctuaţia

limitată la 10-12 000 de dolari în jurul reperului de 60.000 de dolari, în ciuda unor evenimente care ar fi putut, în alte condiţii, imprima un trend susţinut, însă moneda virtuală ar putea să urmeze cursul aurului, atingând, curând, valori record, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

Conflictele din Orientul Mijlociu şi Ucraina, tensiunile din Asia, înjumătăţirea "ratei de producţie" a monedelor noi (a recompensei unor participanţi pentru puterea de calcul folosită în cadrul reţelei bitcoin) în aprilie anul acesta şi tendinţa de scădere a dobânzilor nu au reuşit să genereze un impact durabil pentru a extrage preţurile din intervalul larg iniţiat în primăvară.

Faţă de începutul anului, însă, avansul este de 55,1%, iar în ultimele 12 luni, de 141,3%. Cu toate acestea, vârfurile din zona 69 000 de dolari atinse în noiembrie 2021 nu au fost încă depăşite în mod clar şi susţinut.

Pentru că anul trecut a fost de recuperare după corecţiile adânci ale anului 2022, imaginea oferită de dinamica Bitcoin pe perioada ultimelor 12 luni este mai optimistă faţă de tabloul mai larg, care include ultimii 4 ani.

Ieri, preţul a cunoscut un salt de 4,8%, în apropierea alegerilor din SUA şi în urma unor aşteptări referitoare la pachetul de stimulare din China. Exporturile Chinei au coborât în septembrie cu 2,4%, mult sub estimări, iar inflaţia a avansat cu doar 0,1% anual, cel mai slab ritm de după 2021.

Pe de altă parte, Banca Centrală a Chinei a anunţat recent măsuri de stimulare monetară peste aşteptări, iar unii observatori estimează o continuare a acestora. În plus, ministerul de finanţe a permis autorităţilor locale să emită obligaţiuni suplimentare pentru a cumpăra terenuri şi proprietăţi nevândute de la dezvoltatori, ajutând la o redresare a sectorului imobiliar.

Bursa din Shanghai a recuperat puternic, avansând cu 18,9% de la minime din septembrie până marţi dimineaţa, însă lucrurile ar fi stat şi mai bine dacă nu ar fi cunoscut miercuri, 9 octombrie, cea mai slabă sesiune din ultimii 4 ani. Bursa chineză are un avans de 8,1% anul acesta, faţă de 23,6% pentru S&P500, subliniază Claudiu Cazacu.

Pesimismul a domolit uşor tranzacţiile bitcoin din SUA, iar bursele americane au continuat să atingă noi maxime, atât pentru indicele S&P500 cât şi pentru Dow Jones, în timp ce Nasdaq este la mică distanţă de recordul anterior. Sprijinite de abordarea băncilor centrale, atitudinile favorabile activelor bursiere par a se oglindi şi în tranzacţionarea bitcoin, în timp ce episoade de pesimism pe burse au limitat în mai multe ocazii apetitul pentru criptoactive.

În acelaşi timp, o frază a unui comunicat de presă al Kamala Harris despre alegătorii care deţin sau au deţinut criptoactive şi despre planul unui cadru de reglementare care să îi protejeze a fost un element favorabil pentru Bitcoin, deşi lipsa detaliilor ar putea fi, totuşi, o dezamăgire pentru unii investitori, punctează consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Pe de altă parte, Trump este văzut ca un susţinător înfocat al criptoactivelor şi promotor al unor proiecte noi în domeniul finanţelor descentralizate.

În ce priveşte piaţa Bitcoin, traderii au observat intrări de capital într-una din bursele majore şi au fost estimate pierderi de 235 milioane de dolari din lichidări forţate ale celor cu poziţii de vânzare. Interesantă este şi intrarea netă de 555,9 milioane de dolari în fonduri de tip ETF pe bitcoin de luni, cea mai mare din iunie până azi, sugerând şi un interes în creştere al investitorilor de retail, punctează consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Pe termen scurt, traderii pot deveni mai atenţi, dar nu au argumente ferme ale unui nou trend, în lipsa atingerii unor noi maxime istorice. Datele despre volum, poziţii deschise şi intrări de capital sugerează că, în anticiparea alegerilor din noiembrie şi într-un cadru geopolitic şi macroeconomic delicat, unii participanţi ar întrezări potenţialul ca Bitcoin să se "inspire" de la aur, atingând în cele din urmă, într-un orizont nu foarte îndepărtat, noi valori record, arată Claudiu Cazacu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb