Banca Naţională susţine şi încurajează iniţiativele îndreptate spre dezvoltarea pieţei de capital din Republica Moldova, iar ca instituţie responsabilă de supravegherea prudenţială şi stabilitatea pieţei financiare, ne dorim să facilităm libera circulaţie a capitalului şi a serviciilor financiare, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, relatează Agerpres.
Ea a subliniat că acestea reprezintă, de altfel, capitole de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană, "capitole în care Banca Naţională are un rol principal, astfel încât Republica Moldova să se bucure de prosperitate şi stabilitate economică".
"Colaborarea şi transferul de cunoştinţe şi bune practici vor deschide drumul către piaţa unică europeană şi vor aduce acest val de investiţii la Chişinău şi, în general, în Republica Moldova. De aceea, există acum o oportunitate unică de a învăţa din experienţa celor care au reuşit - şi aici este cazul României şi a pieţei financiare şi a pieţei de capital din România", a menţionat Anca Dragu.
Potrivit acesteia, un pilon esenţial îl reprezintă armonizarea reglementărilor naţionale cu cele europene, pas care va marca integrarea pieţei de capital din Moldova cu piaţa financiară internaţională. "Banca Naţională contribuie la acest efort", a punctat guvernatorul BNM.
"Vă spuneam despre efortul de a ne ţine de reperele macroeconomice, de obiectivele din legea de funcţionare a Băncii Naţionale, dar pot să vă spun că avem preocupări în ceea ce priveşte stabilitatea financiară, supravegherea bancară şi infrastructura pieţei de capital. Am finalizat de curând un proiect de twinning (consolidarea supravegherii, guvernanţei corporative şi gestionării riscurilor în sectorul financiar, n.r.) alături de trei bănci centrale din Uniunea Europeană, Banca Lituaniei, Banca Olandei şi, în primul şi în primul rând, Banca Naţională a României. De asemenea, alături de ASF, care ne-a acordat un sprijin foarte valoros în ceea ce priveşte reglementarea şi supravegherea pieţei de asigurări şi mulţumesc domnului preşedinte Alexandru Petrescu, care a coordonat acest sprijin din partea colegilor de la Bucureşti, în acest program de twinning, alături de colegii din Banca Naţională a României, am putut să finalizăm un proiect extraordinar, şi anume dosarul de a deveni parte a sistemului de plăţi unic în euro SEPA şi, tot alături de colegii de la Banca Naţională a României, a fost finalizat acest program de introducere a plăţilor instant, care deja funcţionează la Chişinău", a menţionat Anca Dragu.
Potrivit guvernatorului BNM, transferurile sunt şi vor fi şi în euro sigure, predictibile şi la costuri extrem de mici. Totodată, chiar prin plăţile instant sunt comisioane zero la sume până la un anumit nivel.
"Am discutat cu Autoritatea Bancară Europeană pentru a ne asigura că dumnealor vor face o evaluare a legislaţiei din Republica Moldova în perspectiva echivalenţei legislaţiei bancare moldoveneşti cu cea europene. Asta înseamnă că, într-un orizont de timp de puţin peste un an, vom putea avea această ştampilă din partea unei instituţii europene care să spună că da, sistemul bancar din Republica Moldova este în linie cu cerinţele europene", a mai spus Anca Dragu.
În opinia sa, diversificarea instrumentelor financiare şi a mecanismelor de acumulare de fonduri contribuie decisiv la dinamizarea pieţei de capital.
"Şi aici avem o colaborare bună cu reglementatorul pieţei de capital. Avem oportunităţi deosebite pentru dezvoltarea acestei pieţe şi l-aş cita pe domnul guvernator al Băncii Naţionale a României, pe domnul Mugur Isărescu, care spunea, de exemplu, că listarea Hidroelectrica la o asemenea magnitudine, ca cea din vara lui 2023, ar fi fost de neconceput pe Bursa de Valori în urmă cu câţiva ani. S-a spus asta, dar nu s-a spus de ce. Pentru că, între timp, au apărut acumulările la fondurile de pensii private, o altă zonă în care Republica Moldova este ofertantă şi are planuri concrete", a adăugat Anca Dragu.
Totodată, ea a făcut referire la câteva etape ale proiectelor în curs pe această temă, a dezvoltării pieţei de capital.
"Finalizăm Strategia de dezvoltare a Depozitarului Central, care se află în coordonarea Băncii Naţionale a Moldovei, alături de alte elemente importante. Strategia ia în considerare două aspecte-cheie: instituirea conexiunilor între Depozitarul din Republica Moldova şi cel din România şi trecerea la modelul de segregare omnibus al investitorilor, care va extinde posibilităţile intermediarilor. Examinăm în acest moment posibilitatea şi găsim măsurile pentru a reduce riscurile legate de creşterea acestei cote de deţineri de la 1% la 5%, un pas foarte important pentru dezvoltarea pieţei. Înţelegem foarte bine că trebuie să evaluăm riscurile şi să găsim măsurile corecte şi eficiente pentru a diminua aceste riscuri. A nu face nimic este cel mai rău lucru. Trebuie să facem, să facem responsabil şi cu profesionalism. Viziunea noastră este ca Republica Moldova să devină un jucător respectat şi valoros pe piaţa financiară internaţională - şi avem de la cine învăţa. Mulţumim BVB, mulţumim ASF, mulţumim BNR", a mai spus guvernatorul BNM.
Ea a subliniat că Republica Moldova se află astăzi într-o perioadă crucială pentru dezvoltarea şi viitorul său, pentru afirmarea potenţialului său la nivel european, iar un punct important este modernizarea şi creşterea pieţei financiare şi a pieţei de capital din Republica Moldova.
"Beneficiem de un context macroeconomic favorabil şi spunem cu mândrie că inflaţia în Republica Moldova a scăzut la puţin peste 4%, ceea ce ne-a permis să reducem rata de politică monetară la 3,75% şi să ne situăm confortabil în coridorul de ţintire a inflaţiei", a precizat Anca Dragu.
Pe de altă parte, perspectiva negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană catalizează eforturile tuturor instituţiilor implicate, iar rezultatele obţinute până acum plasează Republica Moldova pe lista preferinţelor investitorilor.
"Am spus şi mulţumesc domnului preşedinte Grosu (Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, n.r.) că a reamintit această declaraţie în care cred cu tărie că cine nu investeşte astăzi în Republica Moldova va regreta peste 5-10 ani. Cred că cei care cunoaşteţi parcursul ţărilor care au început acest proces de negociere, de aderare, înţelegem foarte bine că perspectiva negocierilor şi aderării la Uniunea Europeană catalizează toate resursele financiare, umane şi toate gândurile bune în jurul proiectului acesta de la Chişinău", a adăugat guvernatorul.
Reprezentanţi guvernamentali de rang înalt, cei din conducerea autorităţilor de reglementare şi supraveghere ale pieţelor financiare, precum şi ai sectorului financiar şi mediului de afaceri din Republica Moldova şi România participă miercuri la cea de-a II-a ediţie a forumului Moldova - România: Capital Bridges.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 11:53)
Moldovei o sa ii se traga presul ca Ciprului in trecut!!!
Acolo stau cu ochii tintiti sacali financiari ... sa jefuiasa rapid peste 3 billion USD!!! a mai fost unul care a reusit 1 billion jaf....intre 2012 si 2015....
s c c r e t