Actualizare 20:07
Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a afirmat astăzi că pentru o eventuală eliminare a impozitului pentru transferul de proprietate în cazul dării în plată este necesară modificarea Codului fiscal printr-o Ordonanţă de Urgenţă, precizând că trebuie analizat în ce măsură acest lucru este fezabil.
Anca Dragu a menţionat că a avut ieri o discuţie cu Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, care a solicitat Ministrului Finanţelor Publice să elimine din Codul fiscal impozitul pentru transferul de proprietate în cazul legii dării în plată.
"Am avut ieri, într-adevăr, o discuţie cu Asociaţia, am primit multe e-mailuri, multe solicitări în acest sens. După mai bine de un an de dezbatere în Parlament această lege, legea dării în plată, a fost votată fără a avea o prevedere explicită cu privire la taxarea acestei tranzacţii. Ca atare, se aplică legislaţia în vigoare şi anume Codul fiscal care prevede o taxă de 2-3% pentru fiecare tranzacţie. Vom analiza propunerea înaintată de către Asociaţie.(...) Este vorba de modificarea Codului fiscal. Este o lege organică, modificarea s-ar putea face printr-o Ordonanţă de Urgenţă şi trebuie să analizăm în ce măsură acest lucru este fezabil", a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă la sediul Guvernului.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat că Executivul va analiza acest lucru "cu celeritatea posibilă".
(S.A.)
-----------
Actualizare 17:12
Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a declarat astăzi că impozitul în cazul dării în plată se aplică la valoarea soldului creditului, conform codului fiscal.
"Am avut o comunicare cu notarii. Impozitul se aplică la valoarea soldului creditului aşa cum este înţelegerea conform codului fiscal", a afirmat Dragu, într-o conferinţă de presă la sediul Guvernului.
(S.A.)
-----------
Actualizare 14:30
Deputatul liberal Daniel Zamfir urmează să se întâlnească în această după-amiază cu preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), Dumitru Viorel Mănescu, pentru a discuta pe marginea impozitului aferent imobilelor date în plată, după cum ne-a declarat chiar Daniel Zamfir.
(S.A.)
------------
Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat Ministerului Finanţelor Publice eliminarea impozitului în cazul dării în plată şi Uniunii Naţionale a Notarilor Publici diminuarea taxelor notariale cu 90%, a anunţat, astăzi, preşedintele Asociaţiei, Alin Iacob, conform unor surse din presă.
"AURSF a făcut două demersuri în acest sens. Ieri (marţi-n.r.) am trimis o scrisoare MFP în care solicităm elaborarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care să se excepteze beneficiarii Legii nr.77/2016 de la de la plata impozitului pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal. Ca motive am invocat, în primul rând, faptul că debitorul nu realizează un câştig ci, din contră, are o pierdere semnificativă din renunţarea la locuinţă, din avansul plătit la contractarea creditului, care la vremea respectivă ajungea la 20%, din plata ratelor timp de 8 - 10 ani, care de multe ori au inclus dobânzi şi comisioane percepute în mod abuziv de bancă. Aşadar, debitorul plăteşte impozit pe pierdere", a explicat Alin Iacob.
Potrivit acestuia, perceperea acestui impozit, care poate ajunge chiar la 10.000 de lei, reprezintă o barieră artificială şi incorectă în calea deciziei debitorului de a apela la prevederile Legii privind darea în plată.
Mai mult, reprezentanţii AURSF consideră incorectă aplicarea impozitului la soldul creditului şi nu la valoarea imobilului. Avocatul AURSF, Alexandra Burada, a prezentat un exemplu de calcul cu privire la impozitul care trebuie plătit la valoarea imobilului comparativ cu cel care revine dacă se aplică la soldul creditului. Astfel, pentru un apartament în valoare de 24.710 euro, conform expertizelor notariale, impozitul de 2% ar fi de 2.217 lei. Împreună cu taxele notariale şi celelalte taxe percepute, debitorul ar ajunge la un cost de 4.100 de lei.
Pentru acelaşi apartament, cu un sold al creditului de 80.000 de franci elveţieni, impozitul ar fi de 6.477 lei, iar taxele locale ar ajunge la 10.900 de lei.
În sprijinul solicitării de reducere a taxelor notariale cu 90%, reprezentanţii AURSF s-au folosit de faptul că normele Ministerului Justiţiei prin care sunt stabilite aceste tarife prevăd faptul că "tarifele de onorarii conţin scutiri şi reduceri pentru actele întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de legi speciale şi de protecţie socială". "Spre exemplu, pentru Prima Casă se aplică o reducere de 30% a taxelor notariale", a explicat Alexandra Burada.
Până în prezent, AURSF a procesat peste 100 de notificări, dintre care 15 au fost transmise.
"Majoritatea debitorilor pentru care am procesat notificări au anunţat că nu pot face rost de aceste sume de bani, pentru impozit şi taxe notariale, astfel că legea devine inaplicabilă", a subliniat Burada.
Potrivit acesteia, dintre notificările iniţiate, majoritatea provin de la clienţi ai Credit Europe Bank şi Bancpost.
"Majoritatea notificărilor provin de la clienţi ai băncilor care nu au venit pe piaţă cu nicio ofertă reală de pentru clienţii cu probleme. Se remarcă Bancpost şi Credit Europe. Cei mai mulţi au apartamente cu două şi trei camere, pentru care soldul creditului nu a scăzut cu mai mult de 10% de la contractare până în prezent, majoritate pe franci elveţieni", a explicat avocatul citat.
Mai mult, Burada a specificat faptul că, deşi legea nu impune un anumit grad de îndatorare pentru cei care vor să dea în plată, toţi cei care au iniţiat notificări au un grad de îndatorare de peste 90%.
Reprezentanţii AURSF au mai spus că, în cazul creditelor cesionate către entităţi din afara ţării, notificarea se transmite instituţiei din România care încasează ratele la credit, mai menţionează sursele.
1. lege pentru toti
(mesaj trimis de wlad în data de 18.05.2016, 16:08)
intrebare pentru Zamfir, daca am cumparat cu bani cash in 2007 o casa pentru 180.000 euro si acum o vind cu 70.000 euro eu de ce trebuie sa platesc impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2016, 16:10)
Pt ca ai venit din vanzare, mistretule!
2. Pentru ca transferi proprietatea.
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2016, 16:58)
Banca nu e proprietara imobilului garantie ipotecara.
Cum sa intre banca in proprietatea imobilului cedat fortat ei, dacat prin transfer imobiliar, asa cum fac toti CETATENII Romaniei dintotdeauna.
Poate niste neo-comunisti, mai extrtemisti decat comunistii din 1945, sa faca un abuz pe banii cetatenilor, care vor fi lipsiti de venituri din taxe, necesare la sanatate, invatamant, armata.
Dar, au ajuns sa ne conduca avocatii si politicienii iresponsabili.
2.1. Bancile evitand taxe prin offshore (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2016, 19:03)
si invatand alte firme, Brd specialista nr 3 in offshore in lume, ne-a lasat fara bani la spitale, invatamant pana la toto sau la os.
2.2. Aici nu e vorba de banci, e vorba de taxe (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2016, 22:06)
Numai de banci vorbiti.
Taxe la transfer de proprietate plateste si cel mai amarat cetatean, care nici nu stie ce e ala credit, dar plateste.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2016, 22:11)
Corect, dar ei sunt eroi in lupta CHF ei merita toate gratis, ba poate si vreo pensie speciala pentru perioada in care au activat in grupul ciorditorilor CHF
2.4. Venit (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Daniel în data de 19.05.2016, 13:39)
Cf Codului fiscal taxa e pe venit din transfer proprietate.Ea se calculeaza la valoarea din grila notariala.MF impoziteaza o tranzactie fara venit la valoarea unui sold ce provine din evaluarea marilor experti bancari din vremurile glorioase de acum 8 -9 ani.Nimeni nu poate stabili daca soldul ramas nu e rezultatul unei inselaciuni.Omul notifica banca , opreste ratele ,iar dupa intalnirea la notar cu banca poate amana tranzactia pe motiv ca nu e de acord cu soldul calculat si vrea sa deschida proces pe tema asta.