Reducerea contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale ar costa bugetul 7,7 miliarde de lei şi nu există loc în 2017 pentru o astfel de măsură, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.
"Este o sumă foarte mare şi, pentru bugetul din 2017, deficitul bugetar este destul de mare. Noi trebuie să începem acest proces de consolidare fiscală graduală şi nu avem loc pentru o reducere a veniturilor atât de mare", a explicat Anca Dragu.
Potrivit prognozelor Ministerului Finanţelor Publice, anul viitor deficitul bugetar va fi sub 3%, în jur de 2,8% din PIB pe ESA, iar în 2016 este 2,95%. În aceste condiţii, Anca Dragu susţine că o decizie a Guvernului în abordarea acestei situaţii va fi luată după ce va apărea forma finală a legii privind reducerea cotei contribuţiei de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale.
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a explicat că estimările Comisiei Europene arată un deficit ceva mai mare decât cel estimat pe plan intern, care provine dintr-o diferenţă a cadrului economic.
"Din estimarea noastră, pentru anul anul viitor deficitul bugetar va fi 2,8%, poate 2,85%, cu măsurile prevăzute în Codul Fiscal pentru 2017, dar fără măsura de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale, care nu este inclusă în deficitul bugetar pentru 2017", a subliniat Anca Dragu, potrivit Agerpres.
În schimb, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, susţine că era mai potrivită măsura de reducere de CAS decât a cotei TVA în 2017 cu încă un punct procentual, în condiţiile în care consumul a crescut în primul trimestru cu circa 10% în termeni reali, iar salariile din economie au avansat cu 12%: "Am văzut că Senatul a aprobat ieri (luni, 13 mai - n. r.) o nouă reducere a CAS cu cinci puncte procentuale. Este o măsură corectă, dar venită la un moment nepotrivit. În loc de reducerea atât de agresivă a TVA ar fi fost potrivită mult mai mult o reducere a CAS, dacă tot credeam că avem un spaţiu fiscal de folosit. Din păcate, acum, reducerea de CAS, trebuie spus foarte ferm, cu un impact bugetar estimat de circa 7 miliarde lei, nu are loc în buget. Este evident pentru oricine, în condiţiile în care avem deja proiecţie de peste 3% la deficitul bugetar pe anul viitor, cu măsurile care sunt legiferate în acest moment".
Senatul a adoptat luni propunerea legislativă privind reducerea cotei contribuţiei de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale - 2 puncte la angajator şi 3 la angajat.
Proiectul a fost adoptat cu 67 de voturi "'pentru'', 23 "'împotrivă'' şi o abţinere. Raportul Comisiei de buget a fost de respingere, dar nu a întrunit voturile necesare. Guvernul a avut un punct de vedere negativ în privinţa acestui proiect.