• Consiliul Concurenţei ar putea sancţiona, luni, cu circa un milion de euro, o instituţie bancară pentru că i-a furnizat date incorecte
• Amenzile pot ajunge până la 1% din cifra de afaceri pentru încălcarea legii în acest sens
Consiliul Concurenţei reclamă că mai multe bănci i-au furnizat informaţii incorecte în timpul investigaţiei începute în 2008 pe piaţa bancară şi interbancară şi avertizează că va aplica amenzi de ordinul milioanelor de euro.
Autoritatea de Concurenţă a început verificările pe piaţa bancară şi interbancară în octombrie 2008, la începutul crizei, cu suspiciunea că mai multe bănci s-ar fi înţeles, atunci, în priviţa stabilirii nivelului dobânzilor în detrimentul clienţilor.
Au fost supuse investigaţiei zece instituţii bancare, însă, de-a lungul cercetărilor, inspectorii Concurenţei au reclamat că, în unele situaţii, fie nu li s-a permis accesul la informaţii, fie băncile le-au furnizat date incorecte.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat: "Din cele zece bănci supuse investigaţiei, am anchetat trei pentru furnizarea de informaţii incorecte. Raiffeisen a fost deja amendată, o altă bancă a fost scoasă de sub supraveghere, iar pentru cea de-a treia urmează să finalizăm investigaţia".
Fără a preciza numele instituţiei bancare vizate, Bogdan Chiriţoiu a subliniat că amenda pentru aceasta ar putea să fie de un milion de euro. Din informaţiile noastre, această instituţie bancară ar urma să fie penalizată luni, 27 aprilie.
Potrivit legii, Consiliul Concurenţei poate amenda agenţii economici cu până la 1% din cifra de afaceri a acestora, pentru furnizarea unor informaţii inexacte în cadrul investigaţiilor pe care acesta le desfăşoară.
• Raiffeisen contestă amenda
Consiliul Concurenţei a sancţionat, miercuri, Raiffeisen Bank cu 14 milioane lei tocmai pentru furnizarea de informaţii inexacte în timpul anchetei Consiliului.
"Informaţiile inexacte s-au referit la activitatea de tranzacţionare privind depozitele plasate şi atrase, la momentul fixingului, de către băncile participante la stabilirea indicilor de referinţă ROBID/ ROBOR în cursul lunii octombrie 2008", potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei, remis redacţiei.
Bogdan Chiriţoiu a declarat: "Vom recurge la toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie pentru a sancţiona aceste practici. Furnizarea de informaţii inexacte ne împiedică în desfăşurarea investigaţiilor pe care le avem în derulare".
Reprezentanţii Raiffeisen Bank au anunţat că vor contesta decizia Consiliului Concurenţei.
Daniel Nicolaescu, director al Direcţiei Juridic şi Guvernanţă Corporativă, Raiffeisen Bank, a explicat: "În opinia noastră, încălcările invocate de Consiliu nu există: reprezentanţii băncii au oferit absolut toate informaţiile şi documentele solicitate. După mai bine de un an de zile, anchetatorii au revenit cu nu mai puţin de cinci cereri de informaţii suplimentare, la care am răspuns amănunţit. Banca noastră nu a furnizat informaţii inexacte. Faptul că investigatorii au o înţelegere diferită de cea a specialiştilor bancari despre unele informaţii nu poate fi reţinut în culpa noastră".
• Precedentul BRD
Raiffeisen Bank este a două instituţie bancară amendată de către Consiliul Concurenţei, după ce anul trecut, Banca Română de Dezvoltare (BRD) a primit o sancţiune de circa cinci milioane de euro, ce a fost ulterior contestată în instanţă de către instituţia bancară.
Referindu-se la procesul cu BRD, Bogdan Chiriţoiu a explicat: "BRD a atacat decizia la Curtea Constituţională, însă noi am avut câştig de cauză. Acum, decizia se judecă în instanţă şi tocmai din acest motiv ea nu a fost achitată. Pentru a preîntâmpina situaţii de acest gen, vom include în proiectul de modificare a Legii concurenţei o clauză prin care firmele care au fost amendate să achite imediat jumătate din amendă şi apoi să atace sancţiunile".
Preşedintele Consilului Concurenţei a precizat că investigaţia pe piaţa bancară urmează să fie finalizată până la finele anului curent.
• Van Groningen: Amenda de la Consiliul Concurenţei ne afectează reputaţia băncii
Preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, consideră că amenda primită de bancă de la Consiliul Concurenţei (CC) afectează în primul rând, reputaţia băncii, nefiind de acord cu faptul că aceasta a fost penalizată pentru o problemă de procedură, şi nu una de fond.
"Noi am furnizat Consiliului Concurenţei toate datele care ne-au fost cerute, însă se pare că reprezentanţii acesteia au interpretat diferit informaţiile furnizate", a declarat şeful Raiffeisen, subliniind că CC ar fi trebuit să finalizeze mai devreme ancheta şi să se pronunţe pe fond dacă banca a încălcat sau nu legea.
Raiffeisen susţine că a facut parte dintre băncile care nu au majorat, în octombrie 2008, exagerat dobânzile aferente clienţilor, preferând să nu transfere asupra acestora majorarea substanţială a indicelui ROBOR. (IZABELA SÎRBU)
1. IING Bank a fost verificata?
(mesaj trimis de Mircea R. în data de 23.04.2010, 08:26)
In octombrie 2008 ING a majorat dobanda la credite cu 1,95%, iar clientii au fost anuntati dupa 3 luni. Si acum are aproape aceeasi rata la dobanda, scaderea ratei fiind minorara. Este clar ca pierderile suferite pe speculatiile pe valuta le scoate de la clienti! Rog Consiliul Concurentei verifice politica ING Bank fata de clientii sai si sa ia masuri de urgenta. Multumesc!