Anchetă penală la "Bucur Obor"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 ianuarie 2005

Procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au în lucru un dosar penal privind privatizarea "Bucur Obor", precum şi modul de tranzacţionare a acţiunilor acestei societăţi pe piaţa de capital, se arată într-un comunicat dat ieri publicităţii de către Parchetul Naţional Anticorupţie.

Anchetatorii au date şi indicii certe cu privire la faptul că înalţi responsabili din cadrul societăţii "Bucur Obor" au acţionat în perioada 2000-2003 în sensul obţinerii unui control absolut asupra societăţii, folosind inclusiv şantajul asupra unor deţinători de spaţii comerciale din cadrul Complexului. Comunicatul PNA mai precizează: "Aceste spaţii comerciale erau în fapt deţinute în baza unor contracte de asociere în participaţiune de către asociaţii PAS (Asociaţia Acţionarilor), posesori ai acţiunilor cumpărate în baza procesului de privatizare. În premieră, ca metodologie infracţională, procurorii anticorupţie au constatat un mod de şantaj economic atipic: comercianţilor, deţinători de spaţii în Complexul Bucur Obor, li se invocau datorii fictive, inclusiv penalităţi nereale de întîrziere către societate, şi erau convocaţi în faţa conducerii unităţii, în mod repetat şi individual, fiind puşi în faţa alternativei de evacuare din spaţiul comercial, în cazul în care refuză să-şi vîn-dă acţiunile obţinute în urma privatizării.

În plus, comercianţilor li se promitea ştergerea datoriilor fictive invocate, precum şi posibilitatea de a rămîne în locaţia deţinută, dacă acceptau cedarea acţiunilor în condiţiile impuse şi în beneficiul celor implicaţi".

Laurenţiu Postovaru, acţionar principal al "Bucur Obor", ne-a declarat că dosarul penal aflat în lucru este mai vechi şi are la bază plîngerile penale făcute de către patru acţionari ai societăţi: "Fosta conducere a societăţii a încheiat, în 1996, contracte pentru închirierea spaţiilor comerciale pe 20 de ani la un preţ de doar 2,5 dolari/mp. După ce că preţul era foarte mic, şapte acţionari care aveau şi spaţii comerciale nu plăteau nici chiria aceasta modică şi au acumulat penalităţi. Noua conducere, instalată în anul 2000, i-a evacuat din acest motiv şi, ca urmare, patru dintre ei au depus plîngeri pe la mai toate instituţiile. Din 230 de comercianţi, doar cu cei şapte au existat probleme". Din probele administrate pînă în prezent, procurorii susţin că 10 posesori de spaţii au fost evacuaţi din Complex, ca urmare a refuzului de a ceda şantajului. În acest mod şi prin acest mijloc de constrîngere, mai multe persoane au dobîndit peste 900.000 de acţiuni "Bucur Obor", în valoare totală de numai 2 miliarde lei, deşi preţul real al acestora era aproape dublu, la nivelul anilor 2001-2002.

Concomitent cu modalitatea de obţinere prin şantaj a acestor titluri de valoare, a fost tranzacţionat un pachet de 7,4% acţiuni "Bucur Obor", ce aparţinea PAS, la preţul impus de 1,9 miliarde lei, tranzacţia efectuîndu-se în mod ilegal. Procurorii au stabilit că această tranzacţionare nu era posibilă întrucît la acel moment era suspendată vînzarea acţiunilor societăţii pe piaţa de capital deoarece Asociaţia PAS avea gaj bancar pe acţiuni, pînă la achitarea unui credit folosit la cumpărarea acestora.

Cu toate acestea, a fost ridicată suspendarea de tranzacţionare, pentru o durată de ordinul a cîteva zeci de minute, în mod expres în scopul vînzării pachetului de 7,4% din acţiuni pe piaţa de capital.

Procurorii mai informează că, în conformitate cu dispoziţiile legii care reglementează piaţa de capital, reprezentanţii legali ai "Bucur Obor" sînt deţinători de informaţii privilegiate, prin urmare nu pot vinde ori cumpăra pentru sine ori pentru altul, direct sau indirect, valori mobiliare ale emitentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb