ANDREAS TREICHL, ERSTE BANK: "Politicienii nu pot să fie atât de iresponsabili încât să se joace cu BCR"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 martie 2017

BCR este cea mai mare bancă din România, iar politicienii nu pot să fie atât de iresponsabili încât să se joace cu cea mai mare sursă de finanţare din ţară, a spus, ieri, Andreas Treichl, directorul general al Erste Group Bank.

Afirmaţia bancherului a venit ca răs-puns la întrebarea dacă este îngrijorat de posibilitatea ca Executivul de la Bucureşti să adopte o taxă pe bănci ca să-şi finanţeze deficitul. Directorul general al Erste Group Bank a subliniat, citat de Agerpres, că performanţele economice ale ţărilor care nu au o astfel de taxă sunt mai bune comparativ cu ţările care au introdus o taxă pe bănci: "Dacă România vrea să îşi reducă potenţialul de creştere şi toate celelalte performanţe, atunci să o facă! Dacă sunt rezonabili şi se gândesc la viitorul populaţiei României, atunci nu o vor face".

Un grup de deputaţi liberali au depus la Parlament, anul trecut, un proiect de lege care urmăreşte garantarea plăţii impozitelor la bugetul nostru de stat, de către multinaţionalele care fac profit la noi.

Reprezentanţii ANAF ne-au spus, atunci, că este posibil ca băncile să-şi mute profiturile către altă zonă de fiscalitate.

Sursele citate ne-au precizat că instituţiile financiare constituie portofolii de credite în care includ atât performante, cât şi neperformante şi pe care le vând la preţuri mult mai mici unor societăţi ce se ocupă să recupereze sumele neachitate în anii următori vânzării: "Acele profituri înregistrate din creditele performante trebuie înregistrate ca profituri în România, însă, fiind integrate în pachete de neperformante, profiturile sunt înregistrate în alte părţi, astfel încât băncile să îşi diminueze profitul şi să nu mai plătească taxele şi impozitele aferente. Există situaţii în care băncile sunt acţionari majoritari la societăţile afiliate, către care îşi vând creditele. Însă, sunt şi societăţi care nu sunt afiliate, dar acest lucru nu înseamnă că nu au legătură cu băncile. Pentru că sunt situaţii în care în companiile respective pot fi identificate ca acţionari alte companii, care să aibă, la rândul lor, acţionari majoritari - băncile. Ştim că există astfel de practici, dar nu avem acces la informaţii şi este foarte greu să ajungem la ele. Sperăm că acum, cu acordurile privind accesul la informaţii, să reuşim să demonstrăm aceste practici, pentru că ele există, chiar dacă la a treia - a patra verigă. Avem semnale că există astfel de practici şi la bănci, din diferite surse, inclusiv din media".

Menţionăm că Fiscul a iniţiat controale în rândul băncilor, care au, în majoritatea lor, acţionari străini.

Iniţiativa legislativă din Parlament urmăreşte transpunerea Directivei Europene adoptată în vara lui 2016, care prevede impozitarea profitului multinaţionalelor în ţara unde acesta este produs.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. e adevarat ca nu suntem la decernarea premiilor Oscar, insa statueta Oscar poate echivalata cu BCR din moment ce supraveghetorul sef, director adjunct al PWC Europe, nu a reusit sa remarce in calitatea sa ca ceea ce spuneti e boolsheet. Conform rapoartelor financiare PE anii 2011, 2012, 2013 BCR nu este cea mai mare Banca din Romania.E adevarat ca a.fost pana in 2010, insa domnul Manfred Wimmer a hotarat ca e bine sa mute sediul in Moldova.Va rog de aceea sa modificati declaratia in BCR este cea mai mare Banca din Moldova.Daca nu vreti sa-l bruscati pe domnul Guvernator Isarescu cu aceasta afirmatie in urma careia reiese ca timp de 3 ani nu a avut ce supraveghea SI prim urmare pensia pe care nu o primeste in mod legal, insa pentru care a obtinut prima de pensionare conform raportului anual BNR, va rog sa modificati raportul financial 2014 , 2015 prin inlocuirea EGB Ceps Holding cu EGB. Dupa ce veti modifica si BCR Chisinau S.A, Moldawien in BCR SA, Rumänien si veti dispune numirea domnului Comandant in functia de Erste General.Bineinteles cele 5, 559 miliarde EUR le veti transfers in contul 09122011 deschis la BCR , filiala Dorobanti PE numele Traian Basescu si avand ca intrebuintare MARTISOARE. Cu drag, The Brute

    "Dacă România vrea să îşi reducă potenţialul de creştere şi toate celelalte performanţe, atunci să o facă! Dacă sunt rezonabili şi se gândesc la viitorul populaţiei României, atunci nu o vor face" - cind conducatorii acestei tari, din 1940 si pina in 2017 s-au gindit la viitorul poporului?

    "Politicienii nu pot să fie atât de iresponsabili încât să se joace cu BCR" - ba bine ca nu, din moment ce ei nu-si tin "economiile" acolo si nu finanteaza activitatile economice sau persoanele.

    "este posibil ca băncile să-şi mute profiturile către altă zonă de fiscalitate" - cind si de catre cine din multinationalele dar si nationalele mari au virat "grosul" cistigurilor in Romania din moment ce toate, aproape, sunt cumparate de straini, cu scopul de a face bani sau a inchide concurenta si a acapara piata pentru vinzarea produselor proprii, produse in strainatate unde apare si profitul? 

    1. Ce prost esti. Pacat ca ai drept de vot.

      Multumesc 

    Gata cu joaca !cămătăria chiar si bancară trebuie distrusa.ISLANDA

    Mutarea profitului in alta jurisdictii se incadreaza la fapte penale.

    Persoanele din conducerile bancilor respective implicate in astfel de practici, trebuie trase la raspundere. 

    1. Până una alta statul de drept se află în mâinele lui Iohannis. Groeningen a plătit cotizația pentru două mandate.

      In primul rand este treaba ANAF. Dupa ce se intocmeste dosarul cu suspiciunile de frauda intervine procuratura.

      Adica problema se afla in mana lui Dragnea, iar daca treaba merge bine, va trece la Iohannis. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb