Andreea Paul prevesteşte moartea Oltchim

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 martie 2017

"Sursa datoriilor Oltchim este reprezentată de legiuitorul cu inconsistenţele şi modificările lui, de fraudele din interiorul companiei şi de ANAF-ul cu penalizările sale dezastruoase", spune doamna Paul

Combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea este aproape de un sfârşit fără cale de întoarcere, susţine Andreea Paul, fost deputat liberal, care consideră că statul ar trebui să intervină pentru salvarea acestuia.

Doamna Paul ne-a declarat, ieri: "Încă mai pâlpâie un brand din industria românească, cu o istorie de peste 50 de ani. Este vorba de Oltchim. Azi, însă, trece prin momente dificile şi este aproape de un sfârşit fără cale de întoarcere atât pentru industria românească, pentru brandul românesc, cât şi pentru miile de angajaţi direcţi ai Oltchim, dar şi alte câteva mii de angajaţi indirecţi, pe orizontală. Este important să facem ceva cu toţii, acum!"

Doamna Paul aminteşte că, în urmă cu doi ani, a apărut o ştire care a zguduit lumea economică mondială: Dieselgate Volkswagen. "Asemănările sunt următoarele: statul român - acţionar majoritar la Oltchim, statul german - acţionar la Volkswagen", ne-a spus Andreea Paul, subliniind: "Statul român nu face nimic pentru salvarea Oltchim, combinat aflat în dificultate. Statul german nici nu şi-a pus problema să ezite să ajute sau să lase Volkswagen în dificultate.

La noi, sursa datoriilor Oltchim este reprezentată de legiuitorul cu inconsistenţele şi modificările lui, de fraudele din interiorul companiei şi de ANAF-ul cu penalizările sale dezastruoase. Glonţul fatal a fost dat prin închiderea Arpechim, fără ca statul român să ridice un deget".

Fostul deputat PNL a atras atenţia că se pregăteşte vânzarea Oltchim pe nouă bucăţi. "Activele esenţiale ale Oltchim au fost împărţite în nouă şi vândute la bucată, detalii ce pot fi găsite în planul de reorganizare făcut public de BVB în data de 9 martie 2017", a precizat doamna Paul.

Adunarea Creditorilor "Oltchim" a aprobat, pe 6 martie, modificarea planului de reorganizare a activităţii societăţii, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti, în condiţiile în care compania şi Ministerul Economiei au anunţat, încă din august 2016, vânzarea companiei pe bucăţi. "Oltchim" a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu, din 2012.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea "Oltchim", dar fără succes.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. singura sansa de salvare a Oltchim este insasi inmormantarea lui.

    v-ati batut joc de el zeci de ani si acum veniti iar cu planuri de salvare doar ca sa amagiti.  

    niciodata nu veti fi capabili sa-l puneti pe picioare pt ca nu vreti cu adevarat.

    moartea lui este singura solutie ca sa renasca. 

    1. Mult au incercat sa inmormanteze combinatul. Deja functioneaza bine si incepe, dupa multi ani, sa faca profit. Prea va luati dupa unii analisti care au alte interese si nu binele romanilor. Guvernul Grindeanu se chinuie sa creeze 2000 de locuri de munca in acest an. Ar fi un guvern iresponsabil ca sa permita ca dintr-un foc sa se piarda peste 2000 de locuri de munca. Sunt in stare sa mai dea un ajotor de stat dar nu vor lasa sa se opreasca OLT. Sa ne uitam la cei mai mari creditori cine sunt? Tot companii controlate de stat.

    Ce se va intampla cu cei care detinem actiuni la SC Oltchim? Vom ramane cu buza umflata cum am mai patit-o la Rulmentul, Sofert si la alte societati care au vandut activele? Sumele ce se vor obtine din vanzarea activelor nu vor ajunge nici sa satisfaca pe marii creditori. Acum am inteles de ce in Programul de guvernare al PSD-ALDE nu s-a pomenit nimic despre privatizarea Oltchim.Este pacat ca nu s-a gandit nimeni la pierderile actionarilor, dar si mai mare pacat este ca va disparea un colos economic, perla a petrochimiei romanesti si europene. Rusine, domnilor guvernanmti, v-ati batut joc de noi actionarii si de aceasta ramura a industriei, cu care Romania se falea altadata.

    1. Ai idee ce se intampla cu actionarii minoritari? Crezi ca PCC pierde tot ce a investit? Nu se sufla o vorba despre ce se intampla cu actiunile ... Multumesc

      PCC va lua polioli si poate soda din cele 9 parti, este singurul lucru car il intereseaza. Da, va pierde investitia de aprox 25 mil Euro in actiuni insa va castiga pt ca totalul va fi 60 +14+25= 89 mil Euro max 100 mil pt ceea ce il interesa. Deci o afacere f buna pt ei. De actiuni nu tb sa va plangeti pt ca PCC v-a platit bine si indesat, ca v-ati bagat dupa insolventa din nou la risc asta e alta problema. Valoarea actiunilor e zero pt ca valoarea datoriilor este aprox 600 mil Euro iar val de privatizare e 307 mil Euro din care se vor recupera maxim 150 mil euro pt ca nu se vor vinde toate cele 9 bucati. In concluzie nici macar creditorii nu vor putea recupera valoarea integrala a pierderilor iar abia dupa ei vin actionarii.

    Femeia asta, madam Vass da vina pe Anaf care calculeaza penalitati prevazute in codul fiscal...facut de parlamentul unde era deputat. Apoi Oltchimul a fost devalizat in perioada guvernarii Boc al carui stalp madama Paul-Vass a fost. Daca ar durea ipocrizia si prostia...

    1. Sa fim realisti, vanzarea pe 9 bucati a activelor esentiale profitabile fara preluarea angajatilor, iar datoriile raman in carca oltchim cu activele neprofitabile este ultima devalizare a ind producatoare romanesti cheie marca psd. La fel ca si cu memorandumul rompetrol unde s-au sters 400 mil dolari din pixul lui ponta. Nu e dna paul-vass vinovata de situatia de la oltchim. E f bine ca ea se lupta pentru adevar.

      De ce nu s-a ocupat sa salveze Oltchim pe vremea guvernarii Boc. Avea toate instrumentele la indemana atunci. Acum sta pe margine si tipa sa faca altii ce nu a facut ea si gasca PDL. Rusine!

      Statul a pus TVA pe utilajele contractate fara TVA.

      Cand utilajele au sosit Oltchim s-a v[zut obligat sa achite acest TVA. Adica statul a taxat o unitate economica din subordine! Subminarea economiei nationale sau gospodarire fara cap? 

    Concernul Oltchim nu poate fi vandut atata timp cat auditorul financiar KPMG nu va corecta falsul bilantier pe care l-a facut in 2008 prin modificarea retroactiva a bilantului din 2007 si marirea pierderilor acumulate cu 980 milioane de RON. Cine vrea poate singur sa priveasca rapoartele financiare ale anilor 2007 si 2008. Pe deasupra Comisia Europeana in anul 2009 era in imposibilitate de a deschide procesul de verificare pentru ajutor de stat deoarece la 1 decembrie 2009 UE a modificat tratatul notiunea de comunitate devenind piata unica, lucru neindeplinit la aceea data de catre Romania prin restrictiile impuse pietei de munca si prin neincluderea in spatiul Schengen. Si nu in ultimul rand NEGLIJENTA in |SERVICIU dovedita de catre domnii Viorel Ponta, Bogdan Chiriitoiu si Fliorin Georgescu care pentru a nu fi trasi la raspundere penala ca nu au implementat marirea de capital au mentionat in memorandumul din 28.august 2012 si in raportul anual al Consiliul Concurentei eronat data la care a fost data decizia de a nu fi ajutor de stat transformarea datoriilor in actiuni, UE hotarand la 7 SAPTE MARTIE si nu 6 SASE MARTIE , cum este mentionat in documentele guvernamentale.

    Dupa aceasta descriere spuneti-mi care firma este interesata sa cumpere active ale unei societati care in secunda doi vor fi imediat revendicate de actionari, Oare marea luptatoare impotriva concernelor Goagal et compani va dori sa fie declarata raspunzatoare pentru gainaria secolului., deoarece inginerie ar trebui inca un stagiu la domnul Treichl , cel care a modificat creantele de pe BCR pe ERSTE... 

    1. Ce crezi ca se va intampla cu actionarii minoritari. E incredibil ce se intampla...nu e nicio informare despre ce se intampla cu detinatorii de actiuni, Vorba aia...societate listata la bursa...

      si aflati pretul corect. Oricine va pune semnatura pe actul de vanzare asa cum este in stadiul actual va trebui sa raspunda la intrebarea de ce nu a citit raportul financiar. V-ati asuma dumneavoastra o asemenea raspundere ?

      va rog fiti mai explicit, sunt la munca si nu am timp sa fac anumite corelatii:)) de ce as inmulti val actuala a aciunilor cu 9.83? referitor la vanzarea pe active, cred ca daca vor sa o faca, o vor face. nu cred ca-i intereseaza de actionarii minoritari. dar ceva nu are logica, din moment ce societatea e listata la bursa...nu ar fi normal sa vinzi actiunile la pretul de...? multumesc

      ASF sa raspunda la intrebarea ce se intampla cu minoritarii !!!

      Dar ASF NU E interesat de minoritarii din societatile listate!!! 

      Detinerile de actiuni de la Oltchim treceti-le la categoria pierderi !!!

      Așa se intâmpăa când statul e in toate si guvernantii nu sunt trași la răspundere!!! 

      va rog fiti mai explicit, sunt la munca si nu am timp sa fac anumite corelatii:)) de ce as inmulti val actuala a aciunilor cu 9.83? referitor la vanzarea pe active, cred ca daca vor sa o faca, o vor face. nu cred ca-i intereseaza de actionarii minoritari. dar ceva nu are logica, din moment ce societatea e listata la bursa...nu ar fi normal sa vinzi actiunile la pretul de...? multumesc

      prin marirea cu 983 milioane RON a pierderilor acumulate s-a luat in considerare in factor de inflationare de 30, desi pentru perioada respectiva , luand in considerare in paralel raportul Petrom se observa un coeficient de 3,79. Datorita faptului ca in cadrul concernului Oltchim imprumutul acordat de stat a fost sub forma unui credit mezanin(PCC stie despre ce este vorba, fiind campioana la aceasta facilitate) rezulta factorul de aprox 10 sau 9,83 pentru a evita prea multe aproximari....

      Nu faci decat sa amagesti actionarii creduli cu aiureli. N-are nici o relevanta raportul tau financiar cu actul tau de vanzare pe parti si iti spun de ce. PENTRU CA E VANDUT PE PARTI.. E ca si cum ai avea o masina veche si stricata pe care te decizi sa o vinzi pe bucati in loc sa o vinzi de-a intregul. La sfarsit iti ramane doar sasiul pe care il dai la fier vechi.

      pentru ca daca le-as spune ca actiunile nu valoreaza nimic ar insemna inselatorie. Trebuie sa le spun si cat ar valora in mod real pentru a nu fi ulterior acuzat de insiderhandel. Comparatia cu sasiul e intr-adevar geniala. Oricat ai lovi cu ciocanul asemeni reclamei din Peugeot nu poti sa formezi un sasiu de Klasse S intr-un Logan...De ce si-ar risca doamna comisar Vestager pozitia numai pentru a trece cu vederea o manea contabila damboviteana...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb