Economia ţării noastre nu are o problemă de rezilienţă ci o problemă de capital, astfel încât este necesară crearea unor instrumente care să faciliteze intrările de capital în companiile antreprenoriale româneşti, a afirmat ieri Andrei Cionca, CEO Impetum Group şi cofondator ROCA Investments, cu ocazia evenimentului ce a marcat transferul acţiunilor ROCA Industry din Piaţa AeRO în Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Andrei Cionca a spus: "Din punctul meu de vedere, economia ştie ce are de făcut. Antreprenorii români au aptitudinea să treacă peste dificultăţi. Economia României nu are o problemă de rezilienţă, ci o problemă de capital şi de dezvoltare foarte accelerată. Din punctul meu de vedere, trebuie să creăm nişte instrumente uşoare prin care să putem aduce capital în companiile antreprenoriale româneşti şi bineînţeles să le dăm anumite facilităţi. Oferim facilităţi străinilor dar trebuie să creăm facilităţi şi pentru jucătorii români care cresc. Cred că este o chestiune de dimensiune. Pe măsură ce companiile româneşti devin mai mari şi mai puternice vor învăţa şi vor dobândi capacitatea de negociere pe care o au jucătorii străini. Noi suntem la început şi este momentul să învăţăm, să importăm ceea ce fac alţii bine şi să aducem foarte repede în piaţa din România instrumente care funcţionează altundeva".
Potrivit cofondatorului ROCA Investments, adevăratul potenţial industrial al ţării noastre se află în oraşe din eşalonul secund. "Roca Industry aduce capital în nişte companii care sunt sub radarul unui anumit tip de investitori. Sunt companii aflate într-o etapă de creştere accelerată. Cred că adevăratul potenţial industrial al României nu este în Bucureşti, este în România oraşelor de nivelul al doilea, de exemplu Reghin, Hârşova, Râmnicu Vâlcea, Piatra Neamţ, Bistriţa. Acestea sunt oraşele în care Roca Industry a adus capital, a investit în companii pe care se ambiţionează să le ajute să devină campioni regionali", a spus cofondatorului ROCA Investments
Andrei Cionca a adăugat: "ROCA Industry nu cumpără participaţii minoritare în companii, ci cumpără pachete care îi asigură controlul, folosind câtedată şi datorii. Ne-am uitat să vedem dacă acest produs funcţionează în pieţele mult mai dezvoltate de afară. Am studiat serii mai lungi, de 20 de ani, şi am văzut că acest produs funcţionează. În pieţe ceva mai dezvoltate promisiunea acestui produs este a unui randament mai mare de 20% pe an. Se livrează aceste randamente în condiţiile în care se cumpără companii la nişte multiplii de EBITDA mult mai mari decât cumpără astăzi ROCA Industry în România. De asemenea, cei de afară folosesc şi multe datorii. Am fost surprins să văd că, în ultimii ani, levierul folosit este câteodată de peste 70% din valoare de achiziţie. Noi nu folosim acest nivel de îndatorare (...). Mă aştept ca promisiunea portofoliului (n.r. ROCA Industry) să fie similară cu ce vedem afară, adică randamente anuale cu două cifre şi care sper să înceapă cu doi".
ROCA Industry este holdingul de materiale de construcţii al ROCA Investments.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2024, 09:16)
Gargară ieftină din moment ce nu livrează rezultatele promise.
Sunt tot pe pierderi și ele cresc de la an la an.
Din ce a spus înseamnă că e concertat cu impetum,roca și prebet dar ASF nu vrea să vadă.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2024, 10:03)
Exact
1.2. deja vu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de XXX în data de 12.03.2024, 11:20)
Asa e. Tehnici securiste... au substituit munca serioasa cu gargara pretioasa.
1.3. a raportat la bvb (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2024, 11:24)
comentați și habar nu aveți
este raportare la bvb cu ce deține și cincertarea cu impetum
mai citiți și voi ca altfel rameti prosti și ii mai prostiți și pe alții
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2024, 13:05)
...asa cum si capitalul are o problema cu economia Romaniei :)
3. Frații dedeman sunt la Roca
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2024, 19:39)
Roca are 66% din roc1
Produsele roc1 se vând la dedeman
Sa nu va speriați când frații dedeman își măresc cota și cumpăra roc1
3.1. Du-te la casierie :) (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2024, 22:06)
Asta e doar propaganda, daca s-ar fi bagat dedeman, nu mai aveau roc1 nevoie de nicio majorare de capital.
Dedeman nu are nicio treaba cu roc1 si nici nu va avea cat timp roc1 pierde bani. Dedeman au investit in roca acum x ani o suma derizorie pt ei (1 milion eur), iar roca isi face reclama pe carca lor de atunci. Lucrurile nu sunt ce par, a se avea grija! Rezultatele vorbesc, restul e fum. Nimic nu e ieftin degeaba…
4. Inca un baiat cu ochi albastri
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2024, 22:11)
Care ne invata cum sa devenim odata civilizati si noi…. Miroase tare urat dinspre grupul lor de acolo, nu stiu ce tot fac… miroase a tovarasi si plan cincinal
5. Muc si sfarc
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2024, 22:15)
Cionca si roc1