ANDREI RĂDULESCU, BANCA TRANSILVANIA: "Perioada actuală reprezintă finalul banilor ieftini în economia mondială"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 septembrie 2015

"Perioada actuală reprezintă finalul banilor ieftini în economia mondială"

Economistul BT: "La finalul anului 2017, PIB-ul ţării noastre va fi cu circa 15% peste nivelul din 2008, urmând să asistăm la dublarea Produsului Intern Brut de acum 20 de ani"

Există semnale că asistăm la o corecţie a burselor, la nivel global, care va fi urmată de corecţia pieţelor de capital, după ce acest lucru a avut deja loc pe piaţa aurului şi în sectorul petrolului, apreciază Andrei Rădulescu, economist în cadrul Băncii Transilvania (BT).

Prezent la o conferinţă pe teme economice care se desfăşoară la Buşteni, domnia sa a precizat că perioada pe care o traversăm reprezintă "finalul banilor ieftini în economia mondială".

Potrivit domniei sale, ţările emergente, cum ar fi China, Brazilia sau Rusia, nu au făcut reforme în ultimii ani.

"Grupul BRICS nu are forţa necesară pentru a se susţine. Ţările emergente nu vor arăta ca ţările dezvoltate, în materie de restructurare. (...) Cât priveşte China, ca să câştige războiul economic mondial, trebuie să ai o monedă globală, iar yuanul nu este o astfel de monedă, ceea ce înseamnă că Republica Chineză nu poate câştiga acest război la care tocmai asistăm".

Economia SUA "arată bine", subliniază domnul Rădulescu, precizând că excepţie face nivelul datoriei ca pondere în PIB.

"Câtă vreme economia SUA merge bine, nu ar trebui să ne temem. Dacă România nu face erori de politică economică, până la următoarea criză ciclică din SUA, nu avem de ce să ne facem probleme", a conchis Andrei Rădulescu.

Domnia sa estimează că, la finalul anului 2017, PIB-ul ţării noastre va fi cu circa 15% peste nivelul din 2008 (ajungând la circa 180 miliarde euro), urmând să asistăm la dublarea Produsului Intern Brut de acum 20 de ani. Anul trecut, valoarea PIB s-a cifrat la 150 miliarde euro, ţara noastră aflându-se pe locul 53 în lume, din acest punct de vedere. Totodată, în 2017, am putea asista la o creştere a investiţiilor cu 10% şi vom avea şi o creştere a importurilor, deficitul de cont curent putând depăşi nivelul de 3% din PIB, preconizează reprezentantul BT.

Economistul BT a mai punctat: "Cu cât va accelera mai mult comerţul, cu atât va creşte şi importul. Dacă vor veni companii străine la noi, atunci şi exportul va avea un trend crescător. Economia va funcţiona, dar într-un alt punct de echilibru, unde şi dinamica importurilor va fi mai mare, dar şi cea a dobânzii de politică monetară, care va ajunge la circa 3,5%, în 2017".

Dacă va fi aplicată legea salarizării, BNR va creşte rata dobânzii de politică monetară, opinează specialistul, estimând că Banca Centrală va reduce ţinta de inflaţie la 2%, plus/minus un punct procentual.

Noul Cod Foscal şi noua lege a salarizării vor avea un impact semnificativ asupra comportamentului investiţional şi a echilibrului macroeconomic, pentru o creştere durabilă şi pentru o convergenţă economică fiind nevoie de continuarea reformelor structurale, mai consideră domnul Rădulescu. Reducerea TVA la alimente a condus la intrarea preţurilor de consum în teritoriu negativ, din vara acestui an.

Domnia sa apreciază că dezvoltarea economiei autohtone nu se va realiza decât prin creşterea investiţiilor productive, care deja se află pe un trend pozitiv, cu un avans de 8,1%, de la an la an. Şi pentru relansarea exporturilor avem nevoie de creşterea investiţiilor, potrivit specialistului, care subliniază că există tot mai mulţi investitori interesaţi să-şi dezvolte afaceri la noi.

Arătând că, în prima parte a anului, a fost înregistrată o creştere a consumului privat, cu 5,4% de la an la an, Andrei Rădulescu menţionează că dezvoltarea consumului pare sustenabilă, cel puţin pe termen scurt, şi precizează că PIB a crescut, în primul semestru din 2015, cu 3,5%, ca urmare a cererii interne.

La capitolul incertitudini, specialistul a punctat politica FED, tranziţia Chinei spre un nou model economic, tensiunile geopolitice din Europa, riscul implementării unor politici pro-ciclice şi riscul politic de pe plan intern, printre provocări numărându-se Uniunea Bancară Europeană şi Uniunea Monetară Europeană.

Andrei Rădulescu a concluzionat că România a intrat într-un nou ciclu economic, cu perspective de accelerare pe termen mediu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Andrei Radulescu lanseaza niste opinii de economist si care de cele mai multe ori sint gresite asa cum arata studiul Mcclane Kunsley de la MIT.

    Banii ieftini vor fi din ce in ce mai multi iar SUA va tipari pina la infinit ca Japonia. Restul lumii = prostiti total. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb