ANDREI RĂDULESCU, BT: "BET este puternic subevaluat în raport cu pieţele externe"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iunie 2021

"BET este puternic subevaluat în raport cu pieţele externe"

Rădulescu: "Piaţa internă de capital prezintă potenţial important de creştere din perspectiva termenului mediu, scenariu susţinut de dinamica mai multor indicatori" "Pe termen mediu, ne aşteptăm la o diversificare mai pronunţată a economisirii populaţiei şi companiilor, prin creşterea expunerii pe piaţa de capital", mai arată analistul

Piaţa internă de capital prezintă potenţial important de creştere din perspectiva termenului mediu, scenariu susţinut de dinamica mai multor indicatori, arată Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania, într-un raport de analiză. Potrivit acestuia, indicele bursier BET este puternic subevaluat în raport cu pieţele externe. Totodată, acesta se aşteaptă la o diversificare mai pronunţată a economisirii populaţiei şi companiilor, prin creşterea expunerii pe piaţa de capital.

Rădulescu notează: "În perioada recentă am asistat la ameliorarea climatului din sfera pieţei interne de capital, indicele bursier BET depăşind pragul de 12,000 puncte, nivel record. (...) Această evoluţie a fost determinată de climatul favorabil din pieţele financiare internaţionale, dar şi de factori interni. Astfel, pe de o parte, pieţele internaţionale de acţiuni au consemnat maxime istorice în perioada recentă, pe fondul redeschiderii economiilor (în contextul campaniei de vaccinare) şi mix-ului relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare (inclusiv programele monetare neconvenţionale fără precedent ale băncilor centrale). În acest context, prima de risc pe piaţa de acţiuni din SUA s-a redus semnificativ pe parcursul ultimelor luni. (...) În ceea ce priveşte factorii interni care au susţinut climatul pozitiv din piaţa de acţiuni se menţionează semnalele pozitive din sfera investiţiilor productive în economie - cu impact pozitiv pentru dinamica proceselor de creştere, dezvoltare şi convergenţă economică ale României -, precum şi ameliorarea ofertei de instrumente financiare pe piaţa internă de capital, inclusiv prin creşterea numărului de companii listate".

Economistul subliniază însă faptul că piaţa internă de capital prezintă potenţial important de creştere din perspectiva termenului mediu, scenariu susţinut de dinamica mai multor indicatori.

"Din perspectiva PER (price earnings ratio) (capitalizarea/profitul din ultimele 12 luni) indicele BET este puternic subevaluat, atât raportat la pieţele din SUA şi Germania, cât şi faţă de piaţa din Polonia. Astfel, în luna mai indicatorul PER se situa la 11,3 la nivelul indicelui BET, nivel inferior celor consemnate pentru indicii WIG (15,6), DAX (33,1) şi S&P 500 (29,7). Totodată, indicele bursier BET este subevaluat şi din perspectiva indicatorului P/BV (capitalizare/capitalurile proprii). În luna mai indicatorul P/BV se situa la 1,1 pentru indicele BET, inferior nivelurilor consemnate pentru indicii WIG (1,3), DAX (1,8) şi S&P 500 (4,5). De asemenea, indicele BET prezintă potenţial de creştere pe termen mediu şi din perspectiva indicatorului P/Sales (capitalizare/vânzările din ultimele 12 luni). În luna mai indicatorul P/Sales se situa la 1,6 pentru indicele BET, inferior nivelului de 3,1 înregistrat de indicele S&P 500. Nu în ultimul rând, piaţa internă de capital prezintă potenţial de creştere şi dezvoltare/cointegrare cu economia reală, aspect evidenţiat de nivelul redus al indicatorului capitalizare bursieră/PIB. Astfel, în 2020 indicatorul capitalizare bursieră/PIB din România se situa la o treime din nivelul din Polonia şi la aproximativ o şeptime din nivelul consemnat în Germania", arată Andrei Rădulescu.

Perspectivele de creştere pentru piaţa internă de capital pe termen mediu sunt susţinute şi de nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi nivelul foarte ridicat al depozitelor neguvernamentale, mai spune analistul.

"Cu alte cuvinte, pe termen mediu ne aşteptăm la o diversificare mai pronunţată a economisirii populaţiei şi companiilor, prin creşterea expunerii (directe şi/sau indirecte) pe piaţa de capital, cu implicaţii favorabile pentru dinamica indicilor bursieri, dar şi pentru finanţarea companiilor prin intermediul bursei", arată Rădulescu.

Eurostat, date pe 2020: PIB/locuitor din România a fost la peste 71% din media UE

Rădulescu mai notează faptul că, conform Eurostat, România a depăşit în 2020 Slovacia din perspectiva indicatorului PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare, situându-se în prezent pe locul 23 la nivelul Uniunii Europene, cu un nivel de 71,6% din media UE.

"Eurostat a publicat recent evoluţia indicatorului PIB/locuitor (barometru pentru procesul de convergenţă economică europeană) la nivelul ţărilor membre ale Uniunii Europene în anul pandemic 2020. Datele indică continuarea procesului de convergenţă a economiei interne spre media Uniunii Europene în pofida incidenţei pandemiei, un şoc exogen sanitar fără precedent la nivelul mondial în ultimul secol. Evoluţia a fost determinată de faptul că în perioada pandemiei economia internă a prezentat o performanţă superioară celei din Uniunea Europeană/Zona Euro. Totodată, conform Eurostat, România a depăşit în 2020 Slovacia, după ce în 2019 a depăşit Grecia din perspectiva indicatorului PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare, situându-se în prezent pe locul 23 la nivelul Uniunii Europene", arată Rădulescu.

În 2020, PIB/locuitor din România s-a situat la 11,290 de euro, în scădere cu 1,9% an/an. În UE, indicatorul PIB/locuitor s-a diminuat cu 4,8% an/an la 29,730 de euro în 2020.

"În ceea ce priveşte indicatorul PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare (barometru pentru convergenţa economică europeană) în România s-a înregistrat creştere de la 69,5% în 2019 la 71,6% în 2020. Subliniem faptul că anul trecut România a depăşit Slovacia din perspectiva acestui indicator, după ce în 2019 a depăşit nivelul din Grecia. Astfel, România se poziţionează pe locul 23 în UE din perspectiva PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare, înainte de Slovacia, Croaţia, Grecia şi Bulgaria. Totodată, estimările econometrice elaborate pe baza datelor Eurostat exprimă faptul că dinamica anuală a PIB potenţial s-a deteriorat în ţările membre ale Uniunii Europene în anul pandemic 2020. Cu toate acestea, ritmul de deteriorare din România nu a fost la fel de sever, iar ţara noastră se poziţionează la un nivel superior celor din regiune (cu excepţia Poloniei). Pentru acest deceniu previzionăm continuarea procesului de convergenţă economică europeană a României, cu perspectiva depăşirii pragului de 90% din media Uniunii Europene la orizontul 2030, scenariu susţinut de perspectivele foarte bune pentru investiţii şi dezvoltare economică", mai notează Rădulescu.

În 2007, primul an al României în Uniunea Europeană, România avea al 17-lea PIB nominal şi deţinea locul 27 (din 28) la indicatorul paritatea standard a puterii de cumpărare. PIB-ul României era atunci 131 de miliarde de euro.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Sa compari BET cu S&P 500 si ci DAX la indicatori? De ce nu comparam si dobanzile la care se imprumuta Romania cu USA sau cu Germania? In alta ordine de idei vad ca aproape nimeni nu mai vede o corectie sanatoasa pe burse desi suntem la maxime cam oriunde te uiti. Toata lumea optimista, da?

    1. eeeh, nu!

      cum sa nu mai vedem?  

      eu am zis si o sa o tot sustin pana se va intampla (fie in Aug/Sept 2021 sau Martie 2022) => dupa ce SP500 face un top in aria 4800-4900 puncte va cobora la 1550-1650 puncte (intreg BVB-ul il va urma)  

      acolo e de cumparat dragii bunicului!  

      cand SP500 va revizita 1500-1600 puncte!  

      acolo e de incarcat actiuni cu remorca si vagonul!  

      'ai v-am pupat ca am treaba!

      tre' sa dau boabe la gaste in ograda! :D !  

      PER mediu 11,3?

      A gresit la calcule sau a pierdut din vedere majorarile cu gratuite la cateva companii. La momentul actual nu cred ca avem vreo companie mare cu perul mai mic de 11-12 asa incat nu vad cun a ajuns la media de 11,3. 

      Sa ajunga la 1600 de puncte ar insemna sa pice practic tot tech-ul cu 80% si amazonul cu 50%. crezi ca au de ce sa pice cu procentele astea? ca o corectie e posibila, da, insa sa prezici apocalipsa bursiera e cam exagerat.

      Vorbești cu un om care e convins că a adus ploile în România folosindu-și puterile magice ca să pedepsească corupția PNL de la Apele Române.

      culmea este ca in BET intra si unele cu per de 50 ca M sau cu o capitalizare de 3x cifra de afaceri, ca TRP.

      you're funny :)

      p.s. simt ca esti fanul meu numarul unu asa ca iti doresc de o mie de ori ceea ce imi doresti tu mie! :)  

      urmeaza situatii crunte pe pietele de capital

      dar nu inca... inca mai urcam, mai avem ponei roz si inorogi erecti pe pietele de capital.

      dupa ce facem varf la 4800-4900 sp500 ... dupa aia ne dam cu saniutza 

    Păi,nu?

    Dlor, nu știu dacă SP se duce la 1600 .Poate! Însă pe noi ne paște un pericol și mai mare de nici un PER de 2(am zis bine!) Nu mă determină să cumpăr! Este vorba de gratuite! Sif2 si-a dat pana la cer,adică 3-4 mil euro, adică peste 1% dintr-o avere imensă de 300-400 mil euro! A urmat BVB procent si mai mare,dublu față 2019 ,care la randul lui parcă se dublase + Vine azi Live is Hard 10%( vă dați seama, in2-3 ani sunteți gata!) Nu mai vorbesc de BNET care o tine așa de multă vreme !

    În proiectul de azi Simtel spune că va face același lucru, că trebuie sa-si fidelizeze angajații ( de parcă prin salarii nu se poate!). Da,dar gratuitele de fapt ajung la șefi!  

    Acționarii? Niste proști! La anul la AGEA o să vedeți cât de prosti!

    Asta-i problema! 

    Si Romania si romanii sunt puternic subevaluate in raport cu... "pietele externe", iar apa rece pare mai uda ca apa calduta.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb