ZIARUL BURSA

30 iunie 2021
Ediţia din 21.01.2025
Trading-ul, prin ochii investitorilor de top

Trading-ul, prin ochii investitorilor de top

Adelina ToaderPiaţa de Capital / 30 iunie 2021

Apetitul pentru investiţii şi tranzacţionare a crescut considerabil începând cu anul trecut, pe fondul unui cumul de factori, între care volatilitatea puternică a titlurilor financiare precipitată de şocul Covid-19, trendul digitalizării accelerat de pandemie, scăderea puternică sau chiar eliminarea comisioanelor de tranzacţionare şi oferta mult mai bogată de instrumente.

De asemenea, restricţiile impuse de pandemie a dus la cheltuieli mai scăzute, dar şi la mai mult timp liber. În plus, valul de ştiri despre mişcările puternice ale pieţelor şi de uşurinţa deschiderii conturilor la brokeri, au atras numeroşi clienţi noi, au crescut numărul conturilor deschise, dar şi cel al tranzacţiilor efectuate.

Capitala a trecut testul organizării

EURO 2020: Capitala a trecut testul organizării

Octavian DanSport / 30 iunie 2021

EURO 2020 este evenimentul sportiv numărul 1 pentru ţara noastră în acest an, chiar dacă urmează Jocurile Olimpice şi nu am avut echipa calificată la turneul final. Competiţia continuă, dar din punct de vedere organizatoric, pentru Bucureşti, aceasta s-a încheiat. Se poate vorbi, fără probleme, de un succes. Sub coordonarea UEFA, lucrurile au decurs bine, fără incidente majore, majoritatea suporterilor plecând mulţumiţiţi de ceea ce au găsit la Bucureşti. Cinci formaţii (Macedonia de Nord, Austria, Ucraina, Franţa şi Elveţia) au evoluat pe Arena Naţională, iar nemulţumirile lor au fost legate de temperaturile ridicate, de ploile torenţiale (care nu depind în niciun fel de organizatori) şi de măsurile de distanţare (care se regăsesc în mai toată Europa). Arena Naţională a fost apreciată drept una dintre cele mai frumoase de la acest turneu final, gazonul s-a prezentat foarte bine, având în vedere ploile torenţiale, iar stadioanele de antrenament (Ghencea, Voluntari, Arcul de Triumf) s-au ridicat la nivelul aşteptărilor.

Semestru record pentru Bursa din Hong Kong, în privinţa sumelor atrase prin IPO-uri

RAPORT KPMG PENTRU PERIOADA IANUARIE-IUNIE 2021 Semestru record pentru Bursa din Hong Kong, în privinţa sumelor atrase prin IPO-uri

A.V.Internaţional / 30 iunie 2021

Ofertele firmelor tehnologice din China au stat la baza evoluţiei pozitive 26 de miliarde de dolari atraşi prin ofertele publice iniţiale de la HKEX în semestrul întâi, mai mult cu 54% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut Fondurile strânse pe piaţa globală a IPO-urilor: 210 miliarde de dolari în primele şase luni, în creştere anuală cu 196% 

Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. (HKEX), operatorul Bursei din Hong Kong, a înregistrat, în perioada ianuarie-iunie 2021, un semestru record din punct de vedere al sumelor pe care le-au atras companiile din ofertele publice iniţiale (IPO) lansate pe această piaţă, conform unui raport KPMG, care menţionează că evoluţia s-a bazat pe listările firmelor tehnologice din China continentală.

Moţiunea de... plictiseală!

Cornel CodiţăEditorial / 30 iunie 2021

Cornel Codiţă

"Cîte nu fac oamenii din lene, din plictiseală. Învaţă din plictiseală, se căsătoresc, se înmulţesc din plictiseală şi în sfîrşit mor... tot din plictiseală. Şi, aici intervine ridicolul. Fac totul cu mutrele cele mai serioase, fără să îşi dea seama de ce o fac. Ba, mai mult, îşi închipuie că Dumnezeu ştie de ce! Toţi aceşti eroi, aceste genii, aceşti nătărăi, aceşti sfinţi, aceşti păcătoşi, aceşti respectabili taţi de familie nu sunt, la urma urmei, decît nişte leneşi abili şi prefăcuţi". De unde să ştie bietul Buchner că geniul lui va lumina, într-o zi, şi cotloanele prăfuite, mucegăite, stătute ale politicii dintr-un colţ de Europă numit România, pe care Germania lui natală nu se sinchiseşte nici astăzi să îl ia sub tutelă, foarte probabil nu atît în consecinţa înţelegerilor de la Versailles şi Postdam, după care s-au croit sferele de influenţă ale marilor puteri în Europa ultimilor o sută de ani, ci... din lene... din plictiseală.

Industria auto - slalom printre provocări

SUPLIMENT AUTO Industria auto - slalom printre provocări

Adelina ToaderCompanii / 30 iunie 2021

 Adelina Toader

Lumea în care trăim este marcată la fiecare pas de schimbări şi transformări, de inovaţii şi de nevoia de adaptare. Industria auto nu face nicio excepţie. După frâna bruscă pusă, anul trecut, de pandemie întregului domeniu, în urma căreia producătorii auto au fost obligaţi să-şi oprească pentru o perioadă activitatea, industria nu are încă în faţă un drum întins. Uniunea Europeană o obligă să facă virajul către vehiculele electrice cât mai curând. Comisia Europeană dezbate stabilirea unui obiectiv cu emisii zero pentru vehiculele vândute după 2035 - o schimbare uriaşă faţă de traiectoria actuală a standardelor din industrie, care ar marca o revoluţie pentru producătorii auto din Europa.

Piaţa auto din România în 2021

SUPLIMENT AUTO / ANALIZĂ ASOCIAŢIA PRODUCĂTORILOR ŞI IMPORTATORILOR DE AUTOMOBILE: Piaţa auto din România în 2021

Companii / 30 iunie 2021

După anul pandemic 2020 în care s-a constatat o contracţie importantă a achiziţiilor de autoturisme, piaţa auto din ţara noastră începe să înregistreze creşteri.

Dacă în ultimele 4 luni ale anului 2020, au fost consemnate creşteri ale înmatriculărilor de autovehicule, anul 2021 a debutat cu o scădere semnificativă în luna ianuarie (-46,6%), urmată de una mai puţin importantă (-18,8%), în luna februarie, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Impor­tatorilor de Automobile (APIA).

"Sectorul autocamioanelor va înregistra cea mai mare creştere în 2021"

SUPLIMENT AUTO / Stefano Albarosa, CEO CEFIN TRUCKS: "Sectorul autocamioanelor va înregistra cea mai mare creştere în 2021"

Companii / 30 iunie 2021

Reporter: Industria auto a fost puternic afectată de pandemie. Cefin Trucks a reuşit totuşi să crească atât ca cifră de afaceri, cât şi în ceea ce priveşte cota de piaţă. Care a fost strategia companiei care a dus la aceste rezultate?

Stefano Albarosa: Anul 2020 a reprezentat o provocare pentru segmentul vehiculelor comerciale (mai mari de 16 tone), care a scăzut cu 33.7% faţă de anul precedent. O schimbare semnificativă a avut loc şi în mixul celor trei segmente care compun piaţa de vehicule comerciale, şi anume transport internaţional, construcţii şi vehicule specializate.

Segmentul de vehicule pentru construcţii a cunoscut o creştere importantă, ajungând la 24.6%, la fel şi cel al vehiculelor specializate, cu o cotă de 13.2% în 2020. Întreg contextul anului 2020, a dus la o scădere considerabilă a segmentului de transport internaţional, de la 75.4% la 62.2%.

Generaţia Netflix nu mai vrea să deţină maşini? Iată cum se poate adapta industria auto

SUPLIMENT AUTO Generaţia Netflix nu mai vrea să deţină maşini? Iată cum se poate adapta industria auto

Companii / 30 iunie 2021

Pe măsură ce generaţiile se schimbă, la fel se întâmplă şi cu obiceiurile de consum. Totodată, şi nevoile se schimbă şi trebuie adaptate societăţii moderne în care trăim. Ultimii ani a adus servicii inovatore în piaţă şi au reuşit să schimbe atenţia şi focusul. Astfel, Netflix a luat locul televizorului, mai ales în cazul tinerelor generaţii, care sunt mult mai axate pe nevoile proprii.

Consumatorii mai tineri sunt atraşi de confortul serviciilor de abonament şi vor dori acelaşi model pentru utilizarea maşinilor, sus­ţine dr. Andy Palmer, fostul şef de operaţiuni al Nissan.

Domnia sa susţine că modelele de abonament ar putea fi viitorul utilizării maşinilor, având în vedere că Millenials şi Generaţia Z sunt deja obişnuiţi cu astfel de modele în alte domenii ale vieţii.

"Autoturismul va deveni din ce în ce mai mult, dintr-un bun achiziţionat, un serviciu plătit"

SUPLIMENT AUTO / HELIAN REDAI, PORSCHE FINANCE GROUP: "Autoturismul va deveni din ce în ce mai mult, dintr-un bun achiziţionat, un serviciu plătit"

Companii / 30 iunie 2021

Porsche Finance Group a lansat abonamentul auto, care elimină grija pentru o serie de cheltuieli ca: asigurare, revizii tehnice, întreţinere "Abonamentul auto va contribui la revoluţionarea accesului la mobilitate, aşa cum a făcut-o leasing-ul, în urmă cu 20 de ani" "Există o categorie din ce în ce mai mare de clienţi care se deplasează preponderent cu automobile pe care nu le deţin în proprietate" "Tendinţa de trecere de la maşina ca bun achiziţionat către serviciu plătit este din ce în ce mai accentuată pe multe pieţe occidentale" 

Redactor: Cât de deschişi credeţi că vor fi clienţii români să achiziţioneze abonamente auto?

Vânzările de maşini electrice cresc, pe măsură ce ţintele climatice ale UE accelerează

SUPLIMENT AUTO Vânzările de maşini electrice cresc, pe măsură ce ţintele climatice ale UE accelerează

Companii / 30 iunie 2021

Una din nouă maşini noi vândute în Europa anul trecut a fost un vehicul hibrid electric sau plug-in, conform datelor Agenţiei Europene de Mediu. Vânzările de maşini cu emisii reduse au cunoscut o creştere chiar în timp ce pandemia COVID-19 a pus la pământ vânzările totale de vehicule, a transmis ieri Agenţia Europeană de Mediu.

Numărul mai mare de maşini electrice vândute anul trecut a provocat o scădere de 12% a emisiilor medii de CO2 ale maşinilor noi vândute în Europa anul trecut, comparativ cu 2019, inversând ten­dinţa de creşterea a acestor emisii care se afla pe un trend ascendant în ultimii trei ani.

Motoarele cu combustie internă devin istorie

SUPLIMENT AUTO Motoarele cu combustie internă devin istorie

Companii / 30 iunie 2021

Volkswagen va renunţa la comercializarea automobilelor cu motoare cu combustie internă în Europa până în 2035 Audi a anunţat că nu va mai produce motoare cu combustie internă începând cu 2026 Gilles Le Borgne, directorul tehnic Renault: "Vom păstra ofertele de motorină în catalog, dar nu mai dezvoltăm unele noi" 

Planurile Uniunii Europene de a reduce amprenta de car­bon pune presiune pe producătorii auto, care anunţă treptat că renunţă la producerea automobilelor cu combustie internă. UE a restrâns limitele privind emisiile de gaze de eşapament, forţând astfel producătorii de automobile să stimuleze dezvoltarea tehnologiei cu emisii reduse sau să facă faţă sancţiunilor dacă depăşesc limitele emisiilor de CO2.

Românii îşi dau rablele pe electric şi hibrid

SUPLIMENT AUTO / SONDAJ AUTOVIT.RO: Românii îşi dau rablele pe electric şi hibrid

Companii / 30 iunie 2021

Interesul pentru maşinile puţin poluante a ajuns la fel de mare ca pentru motorizările diesel, în programul "Rabla" 

Interesul românilor pentru pro­gramul Rabla a crescut constant în ultimii ani, susţinut de valoarea tot mai mare a subvenţiei de la stat, dar şi de flexibilizarea condiţiilor de participare. Cele mai mari avantaje sunt la achiziţia maşinilor nepoluante - electrice şi hibrid plug-in - iar acest lucru îi atrage în mod deosebit pe români, care au ajuns să în­matriculeze 2.496 de maşini electrie şi hibride în primele 3 luni ale anului acesta, la nivel naţional, potrivit datelor autovit.ro.

Premierul a calificat drept jalnic, patetic, penibil şi lipsit de temei textul moţiunii de cenzură.

MOŢIUNE EŞUATĂ, PSD SE PREGĂTEŞTE PENTRU LA TOAMNĂ Guvernul Cîţu rămâne la Palatul Victoria

George MarinescuPolitică / 30 iunie 2021

Cabinetul Cîţu rămâne la Palatul Victoria, după ce moţiunea de cenzură depusă de PSD şi susţinută şi de parlamentarii AUR nu a întrunit numărul de voturi necesare - 234 - pentru demiterea Guvernului. La vot au fost înregistrate pentru moţiune doar 201 voturi, adică voturile celor de la PSD, AUR şi o parte dintre parlamentarii neafiliaţi. Parlamentarii coalţiei de guvernare PNL-USR PLUS-UDMR, deşi au fost prezenţi la procedura de vot, au stat în bănci şi au declarat că nu votează.

Dezbaterea moţiunii de cenzură a fost un nou prilej de lansare a acuzaţiilor dintr-o parte într-alta a scenei politice cu privire la starea în care se află economia, societatea şi infrastructura românească la peste 31 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.

Investitorii nu s-au înghesuit să subscrie titluri de stat Fidelis

DUPĂ PRIMA SĂPTĂMÂNĂ Investitorii nu s-au înghesuit să subscrie titluri de stat Fidelis

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 30 iunie 2021

Aurelian Dochia: "Când fac comparaţia cu prognozele inflaţiei, mulţi îşi pun problema dacă remuneraţia pe care o primesc este corespunzătoare" CFA România estimează o inflaţie de 3,75% pentru un orizont de douăsprezece luni, peste dobânda titlurilor Fidelis cu scadenţa de un an  

Subscrierile pentru titlurile de stat Fidelis destinate populaţiei se ridicau, la o săptămână de la lansarea celei de-a patra emisiuni, la circa 249 milioane de lei, mai mari decât cele din emisiunea derulată de Ministerul Finanţelor în primăvară, când după prima săptămână subscrierile erau de 169 milioane de lei, dar cu mult sub cele din prima săptămână a emisiunii din noiembie 2020, de 488 milioane de lei, conform datelor centralizate de ziarul BURSA.

"În 2020 se constată o deteriorare semnificativă a cadrului de utilizare pentru fondul de rezervă"

CONSILIUL FISCAL AVERTIZEAZĂ: "În 2020 se constată o deteriorare semnificativă a cadrului de utilizare pentru fondul de rezervă"

M.G.Macroeconomie / 30 iunie 2021

În anul 2020 se constată o deteriorare semnificativă a cadrului de utilizare pentru fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului, atât din perspectiva totalului cheltuielilor angajate, cât şi din cea a numărului de HG-uri adoptate în vederea alocării unor sume din acest fond, spune raportul anual al Consiliului Fiscal (CF). Suma totală a cheltuielilor angajate în 2020 prin fondul de rezervă a reprezentat maximul ultimilor 13 ani, iar conform documentelor CF, guvernul a făcut asta printr-o derogare de la Legea 500/2002. CF arată că multe cheltuieli finanţate din fondul de rezervă ar fi trebuit să fie prevăzute la fundamentarea bugetului.

Ministerul Finanţelor a atras din piaţa internă 4,2 miliarde lei

ÎN LUNA IUNIE Ministerul Finanţelor a atras din piaţa internă 4,2 miliarde lei

Mihai GongoroiMacroeconomie / 30 iunie 2021

Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 4,2 miliarde de lei în luna iunie, ceea ce a dus gradul de acoperire a necesarului brut de finanţare din acest an la aproximativ 44%, arată analiştii BCR Cercetare într-un raport. În luna mai, Ministerul Finanţelor a reuşit să împrumute doar 2,95 miliarde de lei din piaţa internă, 63% din suma programată, în contextul în care trei licitaţii au eşuat ca urmare a ofertelor anemice ale băncilor şi randamentelor cerute în creştere.

"BET este puternic subevaluat în raport cu pieţele externe"

ANDREI RĂDULESCU, BT: "BET este puternic subevaluat în raport cu pieţele externe"

M.G.Piaţa de Capital / 30 iunie 2021

Rădulescu: "Piaţa internă de capital prezintă potenţial important de creştere din perspectiva termenului mediu, scenariu susţinut de dinamica mai multor indicatori" "Pe termen mediu, ne aşteptăm la o diversificare mai pronunţată a economisirii populaţiei şi companiilor, prin creşterea expunerii pe piaţa de capital", mai arată analistul 

Piaţa internă de capital prezintă potenţial important de creştere din perspectiva termenului mediu, scenariu susţinut de dinamica mai multor indicatori, arată Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania, într-un raport de analiză. Potrivit acestuia, indicele bursier BET este puternic subevaluat în raport cu pieţele externe. Totodată, acesta se aşteaptă la o diversificare mai pronunţată a economisirii populaţiei şi companiilor, prin creşterea expunerii pe piaţa de capital.

Campanie împotriva poluării în Delta Dunării

Campanie împotriva poluării în Delta Dunării

O.D.Miscellanea / 30 iunie 2021

Poluare este o problemă majoră a lumii civilizate. Deşeurile din plastic ajung şi în cele mai izolate colţuri ale acestei lumi. Rezolvarea acestei probleme implică eforturi consistente. Campanii diverse au loc şi în ţara noastră. Ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Dunării, voluntarii Patrulei Zero Plastic au colectat plasticul plutitor de pe canalele Deltei. În plus, ca o noutate, 5000 de kituri au fost distribuite gratuit turiştilor şi pescarilor din zonă, cu scopul de a colecta deşeurile găsite de aceştia în timpul excursiilor lor. Anul trecut, Patrula Zero Plastic a colectat peste o tonă de deşeuri din plastic şi a parcurs peste 1000 km pe canalele Deltei Dunării. Deşeurile adunate au fost depozitate în cele 5 ţarcuri special amenajate la Mahmudia, Sulina, Sf. Gheorghe şi Mila 23. Potrivit organizatorilor, noutatea acestui an vine cu o componentă de implicare activă a locuitorilor, turiştilor şi autorităţilor din Delta Dunării în procesul de curăţare şi de semnalare a incidentelor de mediu (depozitări ilegale, lipsa sau defectarea infrastructurii etc.).

Eticheta "spune" totul despre bere

Eticheta "spune" totul despre bere

O.D.Companii / 30 iunie 2021

Consumatorii sunt tot mai atenţi în ceea ce priveşte ingredientele produselor pe care le consumă. Nici amatorii de bere nu fac excepţie, lista cu ingrediente putând oferi indicii clare asupra calităţii unui produs.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

CCR: Renate Weber rămâne Avocatul Poporului

George MarinescuPolitică / 30 iunie 2021

Revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului este neconstituţională a decis, ieri, în unanimitate, Curtea Constituţională a României (CCR), care a admis astfel sesizarea formulată de parlamentarii PSD cu privire la Hotârârea...

Creşteri pe pieţele din Europa şi SUA

Creşteri pe pieţele din Europa şi SUA

A.V.Internaţional / 30 iunie 2021

Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, în aşteptarea unor date care arată mersul economiei SUA.

Euronext Paris

- Acţiunile constructorului auto francez Renault SA au urcat cu 0,8%, la 34,97 euro la ora locală 16.15. Compania a...

Declin pentru indici

Declin pentru indici

A.I.Piaţa de Capital / 30 iunie 2021

Schimb "deal" în valoare de 15 milioane lei cu acţiunile Nuclearelectrica 

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat sesiunea de tranzacţionare de ieri în scădere, după un declin accentuat în a doua parte a...

PIAŢA VALUTARĂ  Euro a crescut la 4,9262 lei

Ana-Gabriela UngureanuBănci-Asigurări / 30 iunie 2021

Euro a crescut, ieri, cu 0,02 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9262 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 17:00, un euro era tranzacţionat la 1,1890 dolari, în depreciere cu 0,28%...

MACRO NEWSLETTER 30 iunie 2021

MACRO NEWSLETTER 30 iunie 2021

Macroeconomie / 30 iunie 2021

Creditul acordat gospodăriilor din Marea Britanie şi-a accelerat creşterea anuală în luna mai 2021, până la 3,4%, de la 2,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%. Creditul ipotecar şi-a accelerat creşterea anuală până la...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo