Trading-ul, prin ochii investitorilor de top

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iunie 2021

Trading-ul, prin ochii investitorilor de top

Apetitul pentru investiţii şi tranzacţionare a crescut considerabil începând cu anul trecut, pe fondul unui cumul de factori, între care volatilitatea puternică a titlurilor financiare precipitată de şocul Covid-19, trendul digitalizării accelerat de pandemie, scăderea puternică sau chiar eliminarea comisioanelor de tranzacţionare şi oferta mult mai bogată de instrumente.

De asemenea, restricţiile impuse de pandemie a dus la cheltuieli mai scăzute, dar şi la mai mult timp liber. În plus, valul de ştiri despre mişcările puternice ale pieţelor şi de uşurinţa deschiderii conturilor la brokeri, au atras numeroşi clienţi noi, au crescut numărul conturilor deschise, dar şi cel al tranzacţiilor efectuate.

Unii investitori sunt atraşi de câştigurile rapide, mai ales în cazul monedelor virtuale care au devenit extrem de populare.

Totuşi, investitorii cu experienţă din piaţă îi încurajază pe începători să fie atenţi la mişcările din piaţă şi îi încurajază să nu se axeze pe un singur activ, ci să aleagă mai degrabă diversitatea în portofoliile lor pentru a nu fi dezamăgiţi de rezultat.

Ziarul BURSA i-a contactat pe trei dintre ocupanţii topului 5 al celor mai copiaţi şi urmăriţi Popular Investors de pe platforma de tranzacţionare eToro la nivel global pentru a afla care sunt principalii factori la care investitorii aflaţi la început de drum trebuie să fie atenţi, cât de mult contează educaţia financiară, dar şi care este modul în care trebuie să-şi selecteze informaţiile despre piaţă, având în vedere numărul mare de ştiri disponibil în mediul online.

Heloise Greeff, absolventă Oxford în Machine Learning, a devenit cea mai de succes femeie Popular Investors de pe eToro, oferind un randament mediu anual de aproape 30%.

Domnia sa ne-a declarat că, deşi suntem norocoşi să trăim într-o eră digitală, cu informaţii la îndemână în permanenţă, depindem adesea de acurateţea informaţiilor, pe care trebuie să le verificăm. Gândirea critică şi abilitatea de a evalua sursa sunt esenţiale în tranzacţionare.

De asemenea, Heloise Greeff a subliniat faptul că dincolo de orice educaţie financiară, mai importantă este dorinţa de a învăţa, capacitatea de a-ţi stăpâni ego-ul şi disciplina de a-ţi controla emoţiile.

Heloise Greeff atrage atenţia noilor investitori să fie atenţi la comisioane atunci când îşi aleg platforma de tranzacţionare, pentru că, deşi pot părea nesemnificative, acestea se pot aduna rapid.

Heloise Greeff ne-a mai spus că în investiţiile sale mizează pe un portofoliu bine diversificat, construit pe baza unor cercetări solide, cu scopul principal de a minimiza riscul, optimizând în acelaşi timp randamentul.

"Acest lucru necesită o viziune pe termen lung, cu expunere la regiuni şi clase de active cheie în momente strategice", susţine aceasta.

Heloise Greeff nu are un profil fix al celor care o copiază pe platforma de tranzacţionare eToro, fiind urmărită atât de copiatori de 19 ani din România, cât şi de doamne de 78 de ani din Africa de Sud şi Franţa.

Aceasta îi sfătuieşte pe investitorii aflaţi la început de drum să nu aştepte momentul perfect, pentru că cu cât vor începe mai repede să investească, cu atât mai repede banii vor începe să lucreze.

Wesley Warren Nolte, s-a alăturat eToro în 2015, iar din 2017 a devenit Popular Investor. În 2015 şi-a vândut afacerea de consultanţă către Accenture pentru o sumă de 8 cifre. Portofoliul său în afara eToro include mai multe proprietăţi din Londra şi o mână de start-up-uri de succes. A lucrat drept consultant în tehnologie pentru o serie de startup-uri, precum şi pentru unele dintre cele mai mari companii.

Domnia sa ne-a povestit că s-a născut într-o familie săracă din Africa de Sud, iar educaţia financiară era ultimul lucru la care se gândea cineva, mâncarea de pe masă fiind mult mai importantă.

La finalul adolescenţei a început să tranzacţioneze din nevoia de a avea bani rapid. Lucrurile nu au funcţionat prea bine şi a pierdut banii investiţi. O educaţie financiară de bază ar fi fost de ajutor atunci, consideră investitorul, privind retrospectiv. În plus, Wesley Warren Nolte susţine că cele mai multe sisteme educaţionale sunt însă slabe în acest domeniu.

"Îi învăţăm pe copii concepte matematice precum ecuaţiile diferenţiale, dar nu abordăm subiecte extrem de relevante precum impozitarea, împrumuturile sau inflaţia. Şi, după cum ştim cu toţii, cu cât începi să investeşti mai devreme, cu atât mai bine", ne-a mărturisit investitorul.

Acesta este de părere că cel mai important aspect pe care investitorii trebuie să-l aibă în vedere este încrederea în platforma de tranzacţionare.

Totodată, Wesley Nolte susţine că mass-media furnizează informaţii valoroase, dar, în calitate de investitori, aceştia trebuie să fie precauţi cu privire la opiniile şi concluziile pe care sursele media le oferă. De altfel, el consideră că cele mai importante informaţii pentru creşterea viitoare a unei companii sunt datele fundamentale ale afacerii, şi anume datele pe care companiile le prezintă în rapoartele lor financiare, date despre modelul lor de operare, poziţia lor în cadrul industriei lor, calitatea managementului lor şi, în cele din urmă, strategia lor (şi capacitatea de a o pune în aplicare).

Ca strategie de investiţie, Wesley Nolte abordează o combinaţie de analiză de sus în jos şi de jos în sus (în sensul tradiţional al investiţiei) şi se concentrează pe găsirea companiilor care au o creştere puternică şi durabilă.

Investitorul ne-a declarat: "Procesul meu este mai mult sau mai puţin următorul: identificarea industriilor care vor avea succes în următorii 2-5 ani şi apoi găsirea celor mai sănătoase companii din aceste industrii. Un exemplu din istoria recentă este industria plăţilor digitale, investiţiile mele în Square şi Paypal fiind "multi-baggers" (având randamente de peste 100%). Industria semiconductorilor este un alt exemplu unde văd oportunităţi în acest moment".

Wesley Nolte îi sfătuieşte pe investitorii novici să înceapă tranzacţionarea, chiar dacă este vorba de un portofoliu virtual, pentru că, în opinia sa, nu există o modalitate mai rapidă de a începe să înveţi decât să te implici.

Jeppe Kirk Bonde este unul dintre cei mai copiaţi Populari Investors de pe eToro, cu peste 28.000 de copiatori, aproape 500.000 de followers şi 75 de milioane de dolari în active administrate şi rentabilitate medie anuală de peste 30% din 2013. Din 2018 a devenit Popular Investor cu normă întreagă.

Domnia sa îi încurajază pe investitorii începători să folosească mai întâi un cont demo înainte de a depune fonduri reale pe o platformă de investiţii.

În plus, acesta susţine că o regulă generală în tranzacţionare este reprezentată de faptul că este bine să investeşti în cel puţin 10 active diferite, din 3 industrii diferite şi 3 continente diferite. Diversificarea fiind extrem de importantă pentru a reduce riscurile.

Jeppe Kirk Bonde consideră că este probabil rezonabil să ai o mare parte din activele proprii în acţiuni şi proprietăţi imobiliare - cele două clase de active cu cele mai bune performanţe istorice.

Domnia sa a mai precizat: "Criptoativele ar putea fi noul aur sau poate noile lalele, dar, în orice caz, probabil că nu ar trebui să reprezinte cea mai mare parte a portofoliului cuiva. Acţiunile pot creşte sau scădea uşor cu 20% într-o lună, sau îşi pot dubla sau înjumătăţi preţul într-un singur an. O greşeală frecventă a începătorilor este să intre în panică şi să vândă la prima scădere a preţului. Din păcate, unii investitori începători pot fi astfel descurajaţi să investească şi se pot seta pentru rezultate financiare neperformante pe tot parcursul vieţii, din cauza unui start nefericit. Este cam ca prietenul meu care nu s-a apucat niciodată de drumeţii, deoarece a plouat la prima sa excursie".

De asemenea, Jeppe Kirk Bonde ne-a spus că educaţia financiară de bază este importantă pentru toată lumea - chiar şi pentru cei care nu doresc să facă din investiţii sau din trading o profesie cu normă întreagă.

Ca strategie pe care o aplică în tranzacţiile sale, Jeppe Kirk Bonde ne-a dezvăluit că analizează tendinţele din societate, tehnologie, politică şi economie şi construieşte scenarii pentru ceea ce va rezerva viitorul. Apoi, identifică societăţile care ar putea fi interesante şi efectuează o cercetare amănunţită pentru a le înţelege piaţa, produsele, tehnologiile, echipa de management, mentalitatea angajaţilor, concurenţii, situaţiile financiare etc. Toate acestea, cu scopul de a calcula ceea ce crede el că valorează cu adevărat activul. Apoi investeşte în active pe care le evaluează că valorează mult mai mult decât preţul lor şi care au un grad de risc potrivit portofoliului său.

WESLEY WARREN NOLTE, POPULAR INVESTOR ETORO:

"Cele mai multe sisteme educaţionale sunt slabe când vine vorba de investiţii şi tranzacţionare"

Cele mai multe sisteme educaţionale au carenţe când vine vorba de informaţiile cu privire la informaţii şi tranzacţionare, susţine Wesley Warren Nolte, unul dintre ocupanţii topului 5 al celor mai copiaţi şi urmăriţi Popular Investors eToro la nivel global.

Întrebat cât de importantă este educaţia financiară atunci când îţi îndrepţi atenţia către tranzacţionare, Wesley Warren Nolte ne-a răspuns: "M-am născut într-o familie săracă din Africa de Sud, aşa că educaţia financiară era ultimul lucru la care se gândea cineva. Mâncarea de pe masă era mult mai importantă. Când am început să tranzacţionez la sfârşitul adolescenţei (acum mai bine de două decenii!), am făcut-o pentru că voiam să fac bani rapid. Nu a funcţionat atât de bine şi, în loc să câştig, am pierdut bani rapid. Privind în urmă, îmi dau seama că obţinerea unei baze de educaţie financiară de la început ar fi fost incredibil de benefică. Cred că cele mai multe sistemele educaţionale sunt slabe în acest domeniu. Îi învăţăm pe copii concepte matematice precum ecuaţiile diferenţiale, dar nu abordăm subiecte extrem de relevante precum impozitarea, împrumuturile sau inflaţia. Şi, după cum ştim cu toţii, cu cât începi să investeşti mai devreme, cu atât mai bine".

Wesley Warren Nolte consideră că cel mai important aspect de care investitorii trebuie să ţină cont atunci când iau în calcul tranzacţionarea pe o platformă este încrederea.

Domnia sa a explicat: "Dacă aveţi de gând să depuneţi bani pe o platformă pentru a vă construi averea, trebuie să aveţi încredere în platformă. Un alt aspect extrem de important este reprezentat de comisioanele percepute de platforma ta. Comisioanele se compun la fel de mult ca şi profiturile şi, prin urmare, vă pot mânca rapid din profit. eToro are una dintre cele mai mici structuri de taxare de pe piaţă, ceea ce îmi permite să-mi maximizez câştigurile. Din aceste motive, sunt fericit că am aproape 180.000 de dolari pe platformă".

În plus, Wesley Nolte atrage atenţia că investitorii trebuie să ştie să îşi aleagă corect informaţiile din piaţă.

Investitorul a detaliat: "Mass-media este stimulată să obţină cât mai multe click-uri şi a învăţat de-a lungul anilor că titlurile şi opiniile dramatice funcţionează cel mai bine. Mass-media furnizează informaţii valoroase, dar, în calitate de investitori, trebuie să fim precauţi cu privire la opiniile şi concluziile pe care le oferă mass-media. Din punctul meu de vedere, cele mai importante informaţii pentru creşterea viitoare a unei companii sunt datele fundamentale ale afacerii, şi anume datele pe care companiile le prezintă în rapoartele lor financiare, date despre modelul lor de operare, poziţia lor în cadrul industriei lor, calitatea managementului lor şi, în cele din urmă, strategia lor (şi capacitatea de a o pune în aplicare). Folosesc o serie de surse de informaţii, dar cele mai importante sunt website-urile relaţiilor cu investitorii ale companiilor, date de la analişti precum McKinsey, PwC şi de la unele dintre băncile importante. Cele mai multe dintre aceste informaţii sunt disponibile gratuit".

Totodată, Wesley Nolte îi sfătuieşte pe investitorii aflaţi la început de drum să înceapă, chiar dacă este vorba de un portofoliu virtual.

"Nu există o modalitate mai rapidă de a începe să înveţi decât să te implici", a punctat acesta, adăugând că acest lucru trebuie asociat cu o învăţare structurată în acelaşi timp, fie citind cărţi sau abonându-vă la un canal youtube.

Wesley Nolte a completat: "Unul dintre lucrurile care îmi plac la eToro este că poţi copia pe cineva de pe platformă şi poţi beneficia de performanţa sa investiţională, dar şi de cunoştinţele pe care le împărtăşeşte pe parcurs. Acest tip de transparenţă sau de acces la investitori excepţionali nu se găseşte nicăieri altundeva".

Investitorul a precizat că platforma de tranzacţionare eToro a crescut enorm de când s-a alăturat în 2015, iar eforturile acesteia de a-şi îmbunătăţi continuu platforma se reflectă în unii dintre cei mai de succes Investitori Populari de pe platformă în prezent.

"Sunt câţiva Popular Investors pe platforma eToro despre care cred că sunt unii dintre cei mai mari investitori şi traderi ai generaţiei noastre", a precizat Wesley Nolte.

Totodată, investitorul a explicat: "Există Investitori Populari a căror strategie este similară cu a mea, dar sunt suficient de diferiţi încât să pot învăţa multe de la ei, de exemplu @robertmerc, ale cărui cunoştinţe profunde despre piaţa americană de obligaţiuni şi despre modul în care aceasta influenţează acţiunile m-au ajutat să-mi completez cunoştinţele. În timp ce alţii au strategii complet diferite, dar care oferă o altă perspectivă asupra pieţelor, cum este de exemplu @bees84, care a făcut o treabă extraordinară în generarea de profituri remarcabile din criptomonede, şi care, pe parcurs, m-a ajutat în completarea cunoştinţelor mele despre peisajul cripto. În calitate de Investitor Popular, nu pot copia alţi investitori populari, dar pot interacţiona cu ei pe feed, pot citi despre strategiile lor şi pot vedea cum îşi construiesc portofoliile".

Legat de strategia sa de tranzacţionare, Wesley Nolte spune că este o combinaţie de analiză de sus în jos şi de jos în sus (în sensul tradiţional al investiţiei) şi se concentrează pe găsirea companiilor care au o creştere puternică şi durabilă.

"Am tendinţa de a investi pe termen lung şi de a păstra multe poziţii timp de ani de zile. Procesul meu este mai mult sau mai puţin următorul: identificarea industriilor care vor avea succes în următorii 2-5 ani şi apoi găsirea celor mai sănătoase companii din aceste industrii. Un exemplu din istoria recentă este industria plăţilor digitale, investiţiile mele în Square şi Paypal fiind multi-baggers (n.r. având randamente de peste 100%). Industria semiconductorilor este un alt exemplu unde văd oportunităţi în acest moment", ne-a precizat Wesley Nolte.

Domnia sa ne-a mai mărturisit că drumul său de la simplu investitor către Populat Investor "a fost o călătorie nebună, la care m-am alăturat din întâmplare".

Wesley Nolte ne-a destăinuit: "Făceam ceea ce îmi place (investiţii) pe o platformă care îmi plăcea, când dintr-o dată am început să acumulez o mulţime de copiatori. Cineva de la eToro a luat legătura cu mine, iar când mi-a explicat ce înseamnă să fii Popular Investor am acceptat imediat. Pe măsură ce mi-am acumulat încet-încet AUM-ul (active administrate) până la zeci de milioane de dolari, sentimentul de responsabilitate m-a determinat să accelerez dezvoltarea mea ca investitor. Aşadar, nu numai că fac ceea ce îmi place zi de zi, dar am devenit un investitor mult mai bun pe parcurs".

Heloise Greeff, POPULAR INVESTOR ETORO:

"Cu cât începeţi mai repede să investiţi, cu atât mai repede banii încep să lucreze pentru dumneavoastră"

În tranzacţionare nu trebuie să aştepţi momentul perfect, consideră Heloise Greeff, absolventă Oxford în Machine Learning şi una dintre top 5 cei mai copiaţi şi urmăriţi Popular Investors eToro la nivel global.

Domnia sa ne-a declarat: "Nu mai aşteptaţi momentul perfect.

Timpul pe piaţă este mult mai important decât sincronizarea pieţei. Şi apoi aveţi răbdare. Cu cât începeţi mai repede să investiţi, cu atât mai repede banii dumneavoastră pot începe să lucreze".

Heloise Greeff ne-a spus că deşi are mai multe diplome, inclusiv un doctorat, mai important decât orice educaţie, atunci când vine vorba de tranzacţionare, este dorinţa de a învăţa, capacitatea de a-ţi stăpâni ego-ul şi disciplina de a-ţi controla emoţiile.

"Suntem norocoşi să trăim în cea mai frumoasă eră digitală, cu informaţii la îndemână în permanenţă", a punctat aceasta.

Totodată, Heloise Greeff ne-a spus că deşi avem avantajul de a trăi într-o eră digitală, depindem adesea de acurateţea informaţiilor, pe care trebuie să le verificăm.

"Gândirea critică şi abilitatea de a evalua sursa sunt esenţiale. Întrebaţi-vă: cine publică acest lucru? Este un fapt sau o opinie? Cine este autorul şi care este obiectivul său? Din acest motiv, este important să citiţi cât mai mult posibil pentru a vă asigura că sintetizaţi şi digeraţi o gamă variată de informaţii, puncte de vedere şi opinii pentru a vă forma în cele din urmă propria părere", a subliniat Heloise Greeff.

Întrebată la ce anume ar trebui să fie atenţi investitorii atunci când îşi îndreaptă atenţia către platformele de tranzacţionare, Heloise Greeff ne-a răspun scurt: "Comisioane!".

Domnia sa ne-a explicat: "Atât comisioanele ascunse, cât şi cele vizibile. Deşi aceste comisioane de platformă pot părea nesemnificative, ele se pot aduna rapid. Ultimul lucru pe care îl doriţi este ca aceste comisioane să vă dicteze stilul de investiţii. Fiabilitatea şi durata de funcţionare sunt, de asemenea, importante pentru a vă oferi liniştea că banii dumneavoastră sunt în siguranţă".

Drumul de la simplu investitor la Popular Investor este o experienţă care te ţine cu picioarele pe pământ, după cum ne-a mărturisit Heloise Greeff.

"De fiecare dată când primesc un nou copiator, invit o altă pereche de ochi şi o minte foarte capabilă să monitorizeze, să analizeze şi să-mi pună la îndoială fiecare mişcare. Este cu adevărat uimitor!", a subliniat aceasta.

Legat de strategia pe care o aplică în tranzacţionările sale, Heloise Greeff ne-a spus că cei care o copiază se pot aştepta la un portofoliu bine diversificat, construit pe baza unor cercetări solide, cu scopul principal de a minimiza riscul, optimizând în acelaşi timp randamentul.

"Acest lucru necesită o viziune pe termen lung, cu expunere la regiuni şi clase de active cheie în momente strategice", a precizat Heloise Greeff.

În plus, aceasta ne-a mărturisit că este extrem de impresionată de profilul divers al copiatorilor săi.

"Nu există cu adevărat un singur şablon pentru un copiator. Am copiatori de 19 ani din România şi doamne de 78 de ani din Africa de Sud şi Franţa. Unii investesc câteva sute de dolari, iar alţii sute de mii de dolari. Şi toţi ceilalţi undeva între! Aceasta este cu adevărat puterea unei platforme democratizate precum eToro şi unul dintre motivele pentru care am optat să îmi construiesc portofoliul pe o platformă modernă, transparentă, care este încurajatoare şi prietenoasă, mai degrabă decât sistemele tradiţionale exclusive, construite pentru a ţine oamenii la distanţă", a punctat Heloise Greeff.

JEPPE KIRK BONDE, POPULAR INVESTOR ETORO:

"Este bine să investeşti în cel puţin zece active diferite, din trei industrii diferite şi trei continente diferite"

Diversificarea portofoliului este extrem de importantă atunci când vorbim de tranzacţionare, fiind "singurul prânz gratuit de pe pieţe", lucru care în lumea investiţiilor înseamnă, în general, profituri fără risc, aşa cum ne-a explicat Jeppe Kirk Bonde, unul dintre ocupanţii topului 5 al celor mai copiaţi şi urmăriţi Popular Investors eToro la nivel global.

Domnia sa recomandă investitorilor la început de drum să folosească mai întâi un cont demo, înainte de a depune fonduri reale pe o platformă de investiţii.

Totodată, Jeppe Kirk Bonde susţine: "Ca regulă generală, este bine să investiţi în cel puţin 10 active diferite din 3 industrii diferite şi 3 continente diferite. Diversificarea este, la urma urmei, «singurul prânz gratuit de pe pieţe». În timp ce viitorul poate fi complet diferit de trecut, este probabil rezonabil să ai o mare parte din activele proprii în acţiuni şi proprietăţi imobiliare - cele două clase de active cu cele mai bune performanţe istorice".

Investitorul ne-a mai spus că totul depinde însă de situaţia financiară personală a investitorilor.

De asemenea, este bine de avut în vedere că deşi criptoativele ar putea fi noul aur, acestea pot reprezenta, în acelaşi timp, noile lalele, dar, în orice caz, probabil că nu ar trebui să reprezinte cea mai mare parte a portofoliului cuiva.

"Acţiunile pot creşte sau scădea uşor cu 20% într-o lună, sau îşi pot dubla sau înjumătăţi preţul într-un singur an", spune Jeppe Kirk Bonde.

Domnia sa ne-a mărturisit că o greşeală frecventă a începătorilor este să intre în panică şi să vândă la prima scădere a preţului.

"Din păcate, unii investitori începători pot fi astfel descurajaţi să investească şi se pot seta pentru rezultate financiare neperformante pe tot parcursul vieţii, din cauza unui start nefericit. Este cam ca prietenul meu care nu s-a apucat niciodată de drumeţii, deoarece a plouat la prima sa excursie", a adăugat investitorul.

Jeppe Kirk Bonde consideră că educaţia financiară de bază este importantă pentru toată lumea - chiar şi pentru cei care nu doresc să facă din investiţii sau din trading o profesie cu normă întreagă.

"Pentru persoanele începătoare în domeniul investiţiilor, este deosebit de important să înveţe câte ceva despre valoarea banilor în timp, performanţa istorică a diferitelor clase de active şi gestionarea riscurilor prin diversificare. Poate fi foarte util să înceapă cu un mic portofoliu de acţiuni şi să vadă cum funcţionează în practică", mai afirmă Jeppe Kirk Bonde.

Acesta consideră că ori de câte ori oamenii îşi cheltuiesc banii, este bine de ştiut că ar putea, de asemenea, să investească acei bani şi, potenţial, să obţină mult mai multă valoare de pe urma banilor lor pe termen lung.

"Pentru persoanele care doresc să continue să înveţe despre investiţii - aceasta este, de asemenea, o alegere excelentă de carieră. Există un număr foarte mare de companii din lume care doresc oameni cu «abilităţi de evaluare» - adică să calculeze cât valorează o companie, şi totuşi nu sunt mulţi oameni care ştiu cum să facă acest lucru. Cererea pentru setul de competenţe de evaluare este astfel mult mai mare decât oferta. Drept urmare, persoanele care au învăţat cum să facă evaluări tind să fie bine remunerate ca manageri de investiţii, consultanţi, analişti financiari, consilieri în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor etc", subliniază Jeppe Kirk Bonde.

Acesta atrage atenţia că, din păcate, în zilele noastre există multe informaţii de calitate îndoielnică disponibile pe YouTube, TikTok şi multe "cursuri online" false care încearcă să îi înveţe pe oameni diverse versiuni ale astrologiei hărţilor de preţuri.

"De multe ori, atunci când oamenii petrec două zile online încercând să înveţe despre tranzacţionare şi investiţii, sfârşesc mai puţin inteligenţi decât atunci când au început. Cartea clasică: «Investitorul inteligent» de Benjamin Graham este un bun punct de plecare pentru a învăţa despre investiţii. Pentru oricine doreşte să depăşească nivelul de «investitor individual» - cel mai bine este să înceapă cu literatura academică, de exemplu, «Investments & Portfolio Management» de Bodie, Kane şi Marcus", a mai afirmat investitorul.

Întrebat la ce ar trebui să fie atenţi investitorii când îşi îndreaptă atenţia către platformele de tranzacţionare, Jeppe Kirk Bonde ne-a oferit exemplul personal: "În urmă cu 8 ani, aveam nişte bani în plus de investit şi am vrut să aleg o platformă de investiţii. Am analizat oferta fondului meu de pensii şi a băncii şi am fost destul de şocat. De exemplu, fondul de pensii nu avea aproape nicio investiţie internaţională, însă avea comisioane destul de mari şi un istoric destul de slab al randamentului investiţiilor. După ce am analizat toate acestea, concluzia mea a fost: Pot cu siguranţă să-mi construiesc singur un portofoliu de investiţii mai bun decât acesta.

Am comparat diferitele platforme în ceea ce priveşte designul aplicaţiei, site-ul web, disponibilitatea instrumentelor financiare, istoricul companiei şi comisioanele. Am evaluat toate platformele, am înmulţit scorurile lor cu cât de important a fost factorul respectiv - şi apoi am evaluat eToro ca fiind cea mai bună platformă. Apoi mi-am depus banii şi am început să investesc pe eToro".

Jeppe Kirk Bonde ne-a dezvăluit că printre cei care îi copiază tranzacţiile există oameni de toate vârstele şi genurile, din 128 de ţări diferite.

"Am relativ mai mulţi copiatori în Europa şi, de asemenea, relativ mai mulţi mileniali. Singurul lucru pe care aproape toţi îl au în comun pare să fie faptul că sunt foarte mulţumiţi de rezultatele lor", susţine investitorul.

Domnia sa ne-a mărturisit că unii investitori copiază cu doar 700 de dolari, dar sunt, de asemenea, mulţi care copiază cu peste 100.000 de dolari.

"În medie, copiatorii copiază cu 1421 de dolari. Există o ţară insulară tropicală, unde am doar un copiator. Nu ştiu cine este, dar îmi place să-mi imaginez că se relaxează acolo pe iahtul său, în timp ce uneori îşi verifică portofoliul pe telefon", ne-a mai transmis Jeppe Kirk Bonde.

Când vine vorba de strategia pe care o aplică în tranzacţionare, investitorul spune că analizează tendinţele din societate, tehnologie, politică şi economie şi construieşte scenarii pentru ceea ce rezervă viitorul. Apoi, identifică societăţile care ar putea fi interesante şi efectuează o cercetare amănunţită pentru a le înţelege piaţa, produsele, tehnologiile, echipa de management, mentalitatea angajaţilor, concurenţii, situaţiile financiare etc. Toate acestea, cu scopul de a calcula ceea ce crede el că valorează cu adevărat activul. Apoi investeşte în active pe care le evaluez că valorează mult mai mult decât preţul lor şi care au un grad de risc potrivit portofoliului său.

Jeppe Kirk Bonde ne-a spus: "Atunci când fac o investiţie, o fac întotdeauna cu scopul de a nu vinde niciodată. Cumpăr un activ pentru că vreau să deţin acel activ - nu pentru că vreau ca altcineva să îl cumpere de la mine. Cu toate acestea, de multe ori, activele pe care le-am cumpărat au crescut spectaculos în preţ şi m-au determinat să le vând mai devreme pentru a investi în alte active pe care le consider mai atractive".

Jeppe Kirk Bonde ne-a descris şi parcursul său de la simplu investitor, la Popular Investor:

"Am o diplomă de master în finanţe şi management strategic de la Copenhagen Business School şi mi-am început cariera cu un job de consultant în strategie de afaceri, oferind consultanţă unora dintre cele mai mari companii din lume, inclusiv băncilor şi companiilor de tehnologie. Metodele pe care le-am învăţat la locul de muncă pentru a ajuta companiile să ia decizii privind investiţii majore au fost direct aplicabile pentru a lua decizii de investiţii pentru mine însumi.

Într-o zi, pe eToro, am primit un e-mail în care eram întrebat dacă vreau să mă alătur programului Popular Investor şi m-am înscris. Apoi am avut primul meu copiator, apoi primii 10, apoi 100, apoi 1.000, apoi 10.000 şi, pe măsură ce am continuat să am randamente mari, tot mai mulţi oameni au continuat şi ei să mă copieze. Astăzi, peste 28.000 de persoane mă copiază pe eToro, cu 75 de milioane de dolari în total".

Jeppe Kirk Bonde ne-a mărturisit că din 2013, randamentul său mediu anual a fost de 34%. În 2020, randamentul său a fost de 37%, iar în ultimele 12 luni, a fost de 58%.

"Mulţi dintre prietenii şi familia mea mă copiază, de asemenea, şi astfel, acest lucru mi-a dat întotdeauna un puternic sentiment de responsabilitate pentru a continua să am performanţe bune", a subliniat investitorul.

Totuşi, acesta ne-a declarat că cel mai puternic sentiment al responsabilităţii îl simte atunci când se gândeşte la acei copiatori care investesc cel mai puţin: "De exemplu, am primit odată un mesaj de la un tânăr din Bangladesh, care era foarte fericit că şi-a dublat economiile de-o viaţă ale familiei sale copiindu-mă pe mine. Aceasta este genul de poveste care face să merite cu adevărat să munceşti peste program".

Popular Investors în cadrul eToro

Programul Popular Investors este conceput pentru investitori talentaţi - inclusiv administratori de fonduri, profesionişti în managementul investiţiilor şi investitori profesionişti - care doresc să împărtăşească din experienţa lor şi să construiască o afacere investind pe platfoma online.

Pentru ca cineva să devină Popular Investor pe platformă trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate cum ar fi: experienţă dovedită în ceea ce priveşte investiţiile pe eToro, transparenţă privind strategia de investiţii astfel încât să poată oferi copiatorilor informaţiile de care au nevoie, menţinerea unui scor de risc scăzut şi respectarea restricţiilor privind efectul de levier. Programul Popular Investor este monitorizat de către Biroul de Investiţii al eToro.

Cheia succesului unui Popular Investor nu constă doar în performanţa investiţiilor sale, ci şi în modul în care interacţionează cu copiatorii săi. Popular Investors joacă un rol esenţial în comunitatea eToro şi se aşteaptă de la ei să interacţioneze în mod frecvent cu copiatorii lor, împărtăşind informaţii şi răspunzând la întrebări. Există aproximativ 1.200 de Popular Investors pe eToro.

Copy Trading eToro

Indiferent dacă eşti un începător care învaţă elementele de bază sau pur şi simplu nu ai timp să urmăreşti pieţele, poţi să te foloseşti de cunoştinţele de specialitate ale altor investitori. Cu funcţionalitatea CopyTrader de la eToro, poţi copia automat investitori cu performanţe de top, reproducând instantaneu tranzacţiile efectuate de aceştia în portofoliul propriu.

Sistemul de funcţionalitate presupune să alegi utilizatorul pe care doreşti să îl copiezi, introduci suma pe care doreşti să o aloci şi vei copia automat poziţiile acestuia în timp real şi în mod direct proporţional. Poţi începe sau înceta copierea unui utilizator în orice moment. De asemenea, poţi seta un prag "stop loss" pentru operaţia de copiere şi poţi adăuga sau poţi retrage fonduri oricând. Suma minimă necesară pentru a putea copia un alt trader este de 200 de dolari, conform datelor eToro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb