DUPĂ PRIMA SĂPTĂMÂNĂ Investitorii nu s-au înghesuit să subscrie titluri de stat Fidelis

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iunie 2021

Investitorii nu s-au înghesuit să subscrie titluri de stat Fidelis

Aurelian Dochia: "Când fac comparaţia cu prognozele inflaţiei, mulţi îşi pun problema dacă remuneraţia pe care o primesc este corespunzătoare" CFA România estimează o inflaţie de 3,75% pentru un orizont de douăsprezece luni, peste dobânda titlurilor Fidelis cu scadenţa de un an

Subscrierile pentru titlurile de stat Fidelis destinate populaţiei se ridicau, la o săptămână de la lansarea celei de-a patra emisiuni, la circa 249 milioane de lei, mai mari decât cele din emisiunea derulată de Ministerul Finanţelor în primăvară, când după prima săptămână subscrierile erau de 169 milioane de lei, dar cu mult sub cele din prima săptămână a emisiunii din noiembie 2020, de 488 milioane de lei, conform datelor centralizate de ziarul BURSA.

Emisiunile diferă în sensul că acum, pentru tranşa în lei cu maturitatea de un an, dobânda este de 2,95%, faţă de cea de 2,85% în cazul emisiunii din martie şi de 3,5% pentru emisiunea din noiembrie anul trecut. Pentru cele în lei cu maturitatea de doi ani dobânda este de 3,25%, iar în cazul celei în euro cu scadenţa tot de doi ani dobânda este de 1%. Sunt maturităţi ce nu au echivalent în precedentele două emisiuni de titluri de stat destinate populaţiei listate la Bursa de Valori Bucurşti (BVB).

În opinia analistului economic Aurelian Dochia, există două explicaţii pentru scăderea interesului faţă de titlurile de stat Fidelis.

Domnia sa ne-a spus: "O explicaţie ţine de faptul că aceste emisiuni au devenit ceva de rutină. Prima emisiune lansată aducea un element de noutate, apărea un produs nou de care investitorii nu putuseră să beneficieze înainte. Dar, pe măsură ce aceste emisiuni se repetă, atitudinea investitorilor se schimbă. Astfel încât este normal să nu mai existe acelaşi apetit ca la început".

Analistul economic a adăugat: "Dar al doilea lucru, care mi se pare cel mai important, ţine de faptul că dobânzile pe care le oferă Ministerul de Finanţe, care deşi sunt mai mari decât ceea ce se poate obţine din plasamente bancare, se confruntă cu percepţia de creştere a inflaţiei pe care o au tot mai mulţi oameni. Iar când fac comparaţia cu prognozele privind inflaţia, mulţi îşi pun problema dacă remuneraţia pe care o primesc prin deţinerea acestor titluri este corespunzătoare. Iar asta cred că face ca interesul să scadă".

În ultimul raport al CFA România, membrii asociaţei anticipează o inflaţie de 3,75% pentru un orizont de douăsprezece luni (iunie 2022 - iunie 2021) şi niciun participant la sondaj nu prevede o scădere a inflaţiei în perioda avută în vedere. Astfel, conform estimărilor analiştilor financiari, cel puţin pentru titlurile cu scadenţa de un an, inflaţia va bate dobânda pe care o oferă Ministerul Finanţelor pentru a se împrumuta de la populţaţie.

În aceste condiţii, unele persoane care dispun de economii îşi dau seama că nu are sens să îşi imoblizeze disponibilităţile în titlurile Fidelis şi caută alte alternative de plasament, eventual o nouă emisiune de titluri de stat, care să se ofere condiţii mai bune, este de părere Aurelian Dochia.

"Aşa cum s-a întâmplat de multe ori în cazul împrumuturilor pe care le ia de la bănci, s-ar putea ca Ministerul Finanţelor să fie obligat să mărească dobânzile (n.r. pentru titlurile de stat Fidelis). Ministerul are un fond de rezervă care îi permite să nu fie la mâna pieţelor pe termen scurt. Vedem că sunt săptămâni în care părţile se retrag pentru că nu se ajunge la un acord privind dobânda. Dar dacă situaţia se prelungeşte, atunci Ministerul trebuie să crească dobânzile, pentru că are nevoie de finanţare permanentă", ne-a spus analistul economic.

De menţionat că, în această perioadă se derulează oferta publică pentru acţiunile One United Properties. De asemenea, permanent au loc plasamente private şi listări de acţiuni în piaţa AeRO astfel încât, cu toate că sunt instrumente cu un alt profil de risc faţă de titlurile de stat, nu este exclus ca unii investitori, având în vedere şi aşteptările inflaţioniste în creştere, să prefere astfel de instrumente. În plus, tot mai frecvent au loc plasamente private de obligaţiuni care ulterior sunt listate în piaţa AeRO şi care oferă dobânzi peste ale titlurilor de stat, dar sigur că au şi un risc mai mare. Pe de altă parte, veniturile obţinute din titlurile Fidelis, atât din dobânzi cât şi din câştigurile de capital, sunt neimpozabile.

Subscrierile pentru actuala emisiune de titluri de stat destinate populaţiei se vor încheia în data de 12 iulie, urmând ca ulterior să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Pentru tranşa în lei cu maturitatea de un an, până ieri, suscrierile se ridicau la 81,9 milioane de lei, în timp ce pentru cea cu maturitatea de doi ani subscrierile erau de 85,1 milioane de lei. În cazul celei în moneda europeană, investitorii lansaseră ordine de cumpărare de 16,6 milioane de euro, conform datelor TradeVille. Valoarea nominală a unui titlu în lei este 100 de lei, iar pentru cele în euro este de 100 de euro, subscrierile minime fiind de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Prin emisiunea anterioară Fidelis, ce s-a derulat în perioada 1 - 19 martie, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie aproape 1,4 miliarde de lei. Cele denominate în euro, cu maturitatea de cinci şi o dobândă anuală de 1,55%, au avut subscrieri de aproape 140,5 milioane de euro (circa 687,1 milioane de lei). Pentru cele în lei cu scadenţa de un an subscrierile s-au ridicat la 323,8 milioane de lei, în timp ce în cazul celor cu maturitatea de trei ani şi dobânda de 3,1%, ordinele de cumpărare au cumulat o sumă de 385,62 milioane de lei.

În cadrul emisiunii din noiembrie anul trecut, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie circa 2,7 miliarde de lei. În vara anului trecut, statul a mai derulat o emisiune de titluri Fidelis, pentru care subscrierile totale au fost de circa două miliarde de lei. Astfel, prin primele trei oferte Fidelis, statul a strând de la populaţie circa 6,1 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Dochia greseste, dobanzile nu sunt mai mari decat la banci. Incercati TBI.

    TBI ofera 3.8% pentru un an. Faptul ca au fost in martie dar si acum prosti, niste oameni prost informati, niste natangi, care au depus bani pe un an la stat cu 2.9% arata tampenia si prostia unora.

    1. Ce reprezinta TBI ?

      Am inteles ca TBI ofera 3,8%/an. Dar care sunt costurile totale ale depozitului , care este pana la urma DAE? Presupun ca daca fac transfer bancar de la o alta banca ,vor mai fi niste costuri. La fel si cand mi-as retrage banii la maturitate, tot prin transer, vor mai fi costuri.. Cred ca dobanzile nu vor fi cu mult mai mari decat cele oferite de Tezaur sau Fidelis. Dar fiecare cum crede ca este avantajos pentru el...

      Nimeni nu stie.Sunt garantate de BNR depozitele TBI?

      TBI este o banca cu sediul central in Bulgaria, are avizele BNR de functionare si ca la oricare banca , depozitele sunt garantate in limita a 100.000 euro/ deponent. Are puncte de lucru, vreo 10 la nivel national si din ceea ce stiu eu sunt axati pe creditare.

      de BNR-ul din Bulgaria.

      In situatia de aici, TBI este reclama facuta pe un forum. In rest, pentru lamuriri suplimentare, existe Domnul Goagal ...

      Se plateste impozit pe venit la depozitul TBI?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb