SUPLIMENT AUTO / SONDAJ AUTOVIT.RO: Românii îşi dau rablele pe electric şi hibrid

Ziarul BURSA #Companii #Auto / 30 iunie 2021

Românii îşi dau rablele pe electric şi hibrid

Interesul pentru maşinile puţin poluante a ajuns la fel de mare ca pentru motorizările diesel, în programul "Rabla"

Interesul românilor pentru pro­gramul Rabla a crescut constant în ultimii ani, susţinut de valoarea tot mai mare a subvenţiei de la stat, dar şi de flexibilizarea condiţiilor de participare. Cele mai mari avantaje sunt la achiziţia maşinilor nepoluante - electrice şi hibrid plug-in - iar acest lucru îi atrage în mod deosebit pe români, care au ajuns să în­matriculeze 2.496 de maşini electrie şi hibride în primele 3 luni ale anului acesta, la nivel naţional, potrivit datelor autovit.ro.

Din acest total, 414 de autovehicule au fost 100% electrice, iar 360 au fost cu propulsie hibrid plug-in. Restul au intrat în categoria hibrid fără încărcare la priză.

Rabla Clasic râmâne programul preferat al utilizatorilor de pe platforma Autovit.ro şi în 2021, conform datelor transmise. Trei sferturi dintre participanţi au răspuns că şi-ar cumpăra o maşină nouă cu motor pe combustie şi cu o subvenţie de 7500 de lei, de la stat.

36% dintre participanţii la sondajul desfăşurat de Autovit.ro printre cei 4 milioane de utilizatori ai săi au susţinut că preferă maşinile cu motorizări pe benzină. Dieselul este următorul în top, 30% dintre respondenţi selectând acest tip de carburant pentru o maşină achiziţionată prin programul Rabla.

Maşinile prietenoase cu mediul devin şi ele tot mai căutate de către români. Astfel, 29% dintre participanţii la sondajul Autovit.ro au susţinut că preferă să-şi cumpere maşini electrice sau hibrid prin programul Rabla. Procentul este foarte aproape de al celor care preferă maşinile diesel, o categorie în scădere pe piaţa auto, cel puţin prin prisma accesării programului de reînnoire a parcului auto din România.

Având în vedere interesul foarte mare pentru maşinile electrice şi hibrid, Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat că va suplimenta cu 20 milioane de lei bugetul alocat persoanelor fizice în cadrul Programului Rabla Plus.

Reamintim că în cadrul Programului Rabla Plus se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru maşinile full electrice şi 20.000 de lei pentru maşinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou. Cei care vor dori să renunţe la o maşină veche, poluantă, şi să achiziţioneze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

Dar cei mai mulţi respondenţi (29%) nu ştiu ce marcă de maşină îşi doresc să cumpere prin programul Rabla. Totuşi, 14% ar alege Volkswagen, 7% o maşină Ford, iar 4% s-ar orienta către mărcile Renault, Skoda, Toyota, Kia.

De asemenea, 2 din 3 cumpărători ar solicita un test-drive cu maşina pe care şi-o doresc.

Sondajul realizat de Autovit.ro estimează şi posibilităţile de reînnoire a parcului auto prin programul Rabla. Un sfert dintre respondenţi au precizat că deţin o maşină mai veche de 8 ani pentru casare şi că îndeplinesc condiţiile de înscriere în program.

Andrei Dumuţa, Business Manager Autovit.ro, a declarat: "Pe de altă parte, 76% dintre respondenţi au precizat că au o maşină veche şi că sunt interesaţi de un buy-back. Ceea ce înseamnă că, indiferent dacă au autovehicule care îndeplinesc sau nu condiţiile de casare din programul Rabla 2021, aceştia sunt interesaţi să îşi schimbe maşina cu una nouă. În concluzie, pandemia nu a afectat într-un mod major nevoia de a cumpăra autovehicule noi sau nevoia de a conduce unul de generaţie nouă, mai econom şi mai sigur. Totuşi, 2021 vine şi cu o o presiune mai mare pe bugetul românilor rezervat achiziţiei unei maşini noi".

65% dintre respondenţii sondajului Autovit.ro au precizat că sunt interesaţi de o soluţie de finantare a vehiculului nou chiar dacă accesează subvenţia din Programul Rabla.

În plus, sunt mai atenţi la investiţia făcută şi vor să o protejeze. 94% dintre participanţii la sondajul Autovit.ro sunt interesaţi de servicii de asigurări auto (RCA şi CASCO), asistenţă rutieră, livrare la domiciliu, garanţie extinsă, anvelope suplimentare, revizii incluse sau maşină la schimb.

Andrei Dumuţa a precizat: "Cert este că pentru piaţa auto din România, programul Rabla are un efect economic revitalizant, cu atât mai important în 2021, după perioada de restricţii şi impredictibilitate generată de pandemia de coronavirus. În acest moment, este important ca acest program să se desfăşoare în continuare şi să fie accesat într-un mod cât mai facil de români".

Autovit.ro este cea mai mare platformă online din România destinată vânzării şi cumpărării de maşini noi şi second-hand, dar şi de piese auto, cu peste 4 milioane de vizitatori lunari şi peste 1.000 de dealeri auto care folosesc serviciile companiei. Potrivit unui studiu Unlock Market Research, 78% dintre românii interesaţi de domeniul auto au folosit Autovit.ro pentru a vinde sau a cumpăra o maşină.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb