MOŢIUNE EŞUATĂ, PSD SE PREGĂTEŞTE PENTRU LA TOAMNĂ Guvernul Cîţu rămâne la Palatul Victoria

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 30 iunie 2021

Premierul a calificat drept jalnic, patetic, penibil şi lipsit de temei textul moţiunii de cenzură.

Premierul a calificat drept jalnic, patetic, penibil şi lipsit de temei textul moţiunii de cenzură.

Cabinetul Cîţu rămâne la Palatul Victoria, după ce moţiunea de cenzură depusă de PSD şi susţinută şi de parlamentarii AUR nu a întrunit numărul de voturi necesare - 234 - pentru demiterea Guvernului. La vot au fost înregistrate pentru moţiune doar 201 voturi, adică voturile celor de la PSD, AUR şi o parte dintre parlamentarii neafiliaţi. Parlamentarii coalţiei de guvernare PNL-USR PLUS-UDMR, deşi au fost prezenţi la procedura de vot, au stat în bănci şi au declarat că nu votează.

Dezbaterea moţiunii de cenzură a fost un nou prilej de lansare a acuzaţiilor dintr-o parte într-alta a scenei politice cu privire la starea în care se află economia, societatea şi infrastructura românească la peste 31 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.

Premierul Florin Cîţu a spus că acţiunile iniţiate de social-democraţi în ultimii doi ani la adresa sa - moţiuni simple, interpelări, chemări în Parlament la Ora Guvernului şi acum moţiunea de cenzură - arată că liderii PSD îl consideră cel mai mare inamic al lor, pentru că s-a opus permanent oricărei colaborări cu respectiva formaţiune politică. Şeful Executivului a precizat că, în ciuda afirmaţiilor social-democraţilor din textul moţiunii de cenzură, guvernarea merge foarte bine, coaliţia este puternică, unită şi pregătită să rămână la guvernare cel puţin opt ani.

Premierul a calificat drept jalnic, patetic, penibil şi lipsit de temei textul moţiunii de cenzură şi a arătat că toate împrumuturile contractate în ultimii doi ani se regăsesc în investiţiile demarate de guvernul Orban şi ulterior de guvernul Cîţu.

"În acest guvern am schimbat total paradigma privind cheltuielile bugetare. Am alocat mai multe resurse pentru investiţii, sume record pentru ultimii 11 ani. Guvernul creşte împrumuturile doar pentru investiţiile care au un randament pozitiv în viitor. Cheltuielile care ajungeau direct în buzunarele sinecuriştilor şi baronilor PSD nu sunt investiţii. Nu folosim împrumuturile pentru a plăti asistenţa socială şi nici pentru a plăti sinecuri. În anii trecuţi, guvernările PSD se împrumutau scump, cel mai scump de pe pieţele financiare internaţionale pentru a plăti cheltuielile sociale. Acum, împrumuturile din PNRR sunt doar pentru investiţii. Nu pot avea altă destinaţie, oricât ar saliva baronii PSD. Am alocat 61,4 miliarde lei, adică 5,5% din PIB, pentru investiţii, iar aceşti bani sunt investiţi şi la fiecare alocare bugetară nu îi tăiem ci continuăm alocările. În 2021, faţă de 2020, investiţiile sunt mai mari cu aproape 4 miliarde lei şi cu 7 miliarde lei mai mari decât în 2019. În economie, în următorii şapte ani vor intra cel puţin 175 miliarde euro, faţă de PIB-ul nostru de 213 miliarde euro", a afirmat prim-ministrul Florin Cîţu.

El s-a referit şi la faptul că economia ţării noastre are o revenire în V după criza sanitară şi economică de anul trecut, că venitul salarial mediu a crescut cu 11% comparativ cu anul trecut, ceea ce a dus la o majorare cu 8% a puterii de cumpărare faţă de anul 2020.

"Această moţiune este actul oficial care consfinţeşte alianţa dintre PSD şi AUR. Ce îi uneşte? Ura faţă de tot ce este modern, faţă de proprietatea privată, faţă de antreprenori, faţă de investitori, faţă de statul de drept. (...) Noi vrem bine, PSD şi AUR vor rău. Noi vrem evoluţie, PSD şi AUR vor involuţie", a mai spus prim-ministrul Florin Cîţu.

Moţiunea PSD, o critică la adresa guvernărilor Orban şi Cîţu

În replică, autorii moţiunii, parlamentarii PSD au arătat că în guvernările Orban şi Cîţu veniturile românilor nu au crescut, majorarea pensiilor a fost blocată, creşterea alocaţiilor a fost amânată şi reamânată, nivelul salariilor bugetare a fost îngheţat, dar au crescut galopant preţurile la alimentele de bază şi la utilităţi.

"Opriţi sarabanda împrumuturilor, ajung atâtea generaţii de sacrificiu, nu mai creaţi altele! Fiecare nou-născut în această ţară va plăti 2500 euro ca urmare a împrumuturilor făcute de voi. (...) Miliardele de euro împrumutate nu au ajuns nici la copii, nici la pensionari, nici la antreprenori, ci la firmele de casă, la firmele de consultanţă şi la clientela politică a coaliţiei de guvernare. Într-un an şi jumătate aţi ajuns să îngenuncheaţi statul de drept. (...) Acest guvern a mers prea departe, e suficient răul făcut; acest guvern trebuie să plece astăzi acasă", a spus Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

Colegul său de partid, Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD şi fost premier la începutul anului 2017, a afirmat că la Palatul Victoria nu există o echipă de guvernare, ci nişte găşti, dirijate doar de interesele lor politico-financiare.

"Pentru şefia acestor găşti numite PNL şi USR se luptă cei patru cavaleri ai apocalipsei naţionale: Orban, Cîţu, Barna şi Cioloş. Cîţu - un agresiv ministru al finanţelor, ce a devenit un megaloman rupt total de realitate. Orban - un mare maestu al învârtelilor subterane şi al compromisurilor sulfuroase pentru bugetul ţării, dispus să vândă pe oricine şi orice pentru a-şi atinge sau păstra postul. Barna - penalul de tip nou, obligat să îşi înghită propriile lozinci cu penalii după ancheta DNA despre milioanele de euro din banii europeni fraudate cu tupeu. Cioloş - o creatură ciudată, un agro-conţopist, altoit de arivismul nemăsurat al celui care este gata să pupe orice inel străin doar-doar poate să ajungă mare şi tare în România. Adevărul este că dezastrul guvernării de astăzi pleacă de fapt de la eşecul din 2020 al stilului Orban de a conduce ţara, de a guverna strict pentru camarila sa de partid, sacrificându-i pe români. Nu poţi să construieşti viitorul cu metode din jurasicul politicii. Nu poţi pune un orbanozaur să administreze proiecte de digitalizare şi energie verde. Cu Ludovic Orban, guvernarea liberală a excelat doar în chermeze ţinute în sediul guvernului. (...) Guvernul Orban a declanşat adevăratul carusel al jefuirii bugetului în plină pandemie", a afirmat Sorin Grindeanu, care a precizat că sub actuala guvernare România este condamnată la "(Kl)austeritate".

Confruntat cu acuzaţiile aduse la adresa sa, Ludovic Orban, preşedintele PNL şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, a menţionat că, spre deosebire de Sorin Grindeanu, care s-a baricadat cu Victor Ponta în Palatul Victoria sperând că PSD-ul lui Dragnea nu îl va demite din fruntea guvernului, el a demisionat din funcţia de prim-ministru după ce PNL a pierdut anul trecut alegerile parlamentare.

"Vinurile adevărate odată cu vârsta devin nobile; nu accept să fiu criticat de un tulburel care s-a oţetit înainte a a ajunge vin", a concluzionat Ludovic Orban.

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, a continuat rechizitoriul la adresa guvernării Cîţu, acuzând actualul Cabinet de lipsa unui dialog serios cu actuala opoziţie politică.

"Guvernul nu e inamicul PSD, domnul prim-ministru este în acest moment inamicul populaţiei României. Când vine cu diverse cifre dela Eurostat şi INS, ar putea să ştie că ar trebui să vină şi cu altceva: să ne spună cum stau indicatorii de bună-guvernanţă, de guvernanţă deschisă, de sărăcie relativă şi absolută. (...) Un pensionar nu poate trăi cu 800 de lei deoarece coşul minim pentru un trai decent ar fi de 1700 lei pentru o familie cu o singură persoană", a menţionat Vasile Dîncu.

La rândul său, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a spus că românii nu o duc mai bine ci devin săraci de la o zi la alta.

"După ce PSD a redus de la 40% la 28% rata sărăciei severe, perfomanţele dumneavoastră au reintrodus în sărăcie severă peste 120.000 de români din cei 2 milioane scoşi de noi. Doar domnul Cîţu vede prosperitate acolo unde este sărăcie. Cum să o ducă bine un pensionar, când preţurile la alimentele de bază şi la medicamente s-au scumpit cu cel puţin 10-15% şi preţul la energie a crescut cu 20%? 40% din gospodăriile din România nu îşi pot achita la timp facturile crescute de liberalizarea pieţei de energie fără protecţie pentru consumatorii vulnerabili", a arătat Marius Budăi care a spus că este momentul ca guvernul Cîţu să plece acasă.

Stabilitatea actualei guvernări, obiectivul principal al coaliţiei PNL-USRPLUS-UDMR

Reprezentanţii coaliţiei de guvernare au arătat că obiectivul principal al acesteia îl reprezintă stabilitatea, ca o condiţie esenţială pentru continuarea programului amplu de investiţii menit să dezvolte economia naţională.

"După ce am citit textul moţiunii, am înţeles că acest instrument de tragere la răspundere e folosit într-un mod ridicol. Speram să luaţi în serios acest exerciţiu democratic. În loc de argumente, sunt prezentate generalităţi şi multe sloganuri politice, ceea ce este mult prea puţin. Avem nevoie de un guvern stabil şi noi asigurăm stabilitatea acestuia. Nu dorim să schimbăm guverne din şase în şase luni aşa cum s-a întâmplat când PSD avea majoritatea parlamentară. Nu vom doborî recordul miniştrilor schimbaţi stabilit de PSD într-un singur mandat. (...) Indicatorii economici arată semne promiţătoare. Scopul nostru comun este să asigurăm o coaliţie şi o guvernare stabilă" le-a spus, celor din PSD, Turos Lorand, senator UDMR.

Reprezentanţii PNL, senatorul Virgil Guran şi deputaţii Gabriel Andronache şi Pavel Popescu, au arătat că nu există motive pentru înlăturarea guvernului Cîţu şi că textul moţiunii de cenzură nu corespunde oportunităţii şi nici minimei onestităţi politice, afirmaţiile din document situându-se, conform liderilor liberali, la limita şantajului politic.

"Autorii moţiunii sunt preocupaţi de îndatorarea ţării. Este drept că anul trecut au fost accesate credite importante în contextul crizei sanitare şi economice, dar banii respectivi se află în şantierele din ţară unde se lucrează, în cea mai mare sumă alocată investiţiilor, în vieţile salvate, în campania de vaccinare, în păstrarea a două milioane locuri de muncă. (...) În plină creştere economică, guvernările PSD au blocat investiţiile, au amânat majorarea pensiilor. Autorii moţiunii au descoperit în 2021 că mulţi români trăiesc foarte greu. Trebuia să descopere acest lucru când au născocit salariul negativ sau când au introdus noi poveri fiscale pentru populaţie. Se vorbeşte despre aşa zisul dezastru din sistemul de educaţie, în condiţiile în care mii de şcoli nu aveau toalete salubre la finalul anului 2019. Se vorbeşte despre un sistem de sănătate ineficient, în condiţiile în care PSD a lăsat România la începutul pandemiei fără stocurile necesare de materiale de urgenţă, fără personalul medical de specialitate", a spus Gabriel Andronache.

Colegul său Pavel Popescu a arătat că liderii PSD se tem că anul 2024 îi va prinde în opoziţie şi nu vor mai avea bani pentru a-i mitui pe alegători prin intermediul baronilor locali.

"Urmează pentru PSD şapte ani de sărăcie, în care nu veţi mai putea fura, dar care înseamnă şapte ani de belşug pentru România", a afirmat Pavel Popescu.

Reprezentanţii USR PLUS, senatorul Radu Mihai Mihail şi deputatul Cosette Chichirău au susţinut că actuala coaliţie de guvernare este solidă şi programul pe care îl va aplica în următorii ani îi va ţine departe de puterea politică pe cei din PSD pentru o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de ani.

De partea social-democraţilor s-au situat parlamentarii Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) care au spus că guvernul actual trebuie să fie demis şi că ei vor continua să voteze toate moţiunile de cenzură ce urmează a fi depuse împotriva Cabinetului Cîţu în următoarele sesiuni ale Legislativului. Ei au votat moţiunea de cenzură, deşi copreşedintele AUR, Claudiu Târziu, a arătat că textul întocmit de PSD nu conţine "faptele grave cu accente liberticide, nedemocratice şi discriminatorii comise de guvernul Cîţu" şi că unele reproşuri sunt făcute într-o notă pamfletară, nu la modul serios.

Deputaţii neafiliaţi care s-au situat de partea moţiunii, Mihai Ion Lasca şi Diana Şoşoacă au acuzat guvernul de gestionarea pandemiei, iar ultima i-a dat un sac de plastic premierului Cîţu cu menţiunea "aici sunt morţii dumneavoastră", făcând referire la decedaţii de Covid-19 care au fost înmormântaţi goi, în respectivii saci de plastic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb