CCR: Renate Weber rămâne Avocatul Poporului

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 30 iunie 2021

Revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului este neconstituţională a decis, ieri, în unanimitate, Curtea Constituţională a României (CCR), care a admis astfel sesizarea formulată de parlamentarii PSD cu privire la Hotârârea Parlamentului nr.36/2021 adoptată de majoritatea PNL- USRPLUS-UDMR.

Imediat după decizia CCR, Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor a spus: "Mă abţin cu mare greutate să comentez. În 2012, CCR a considerat inadmisibilă contestaţia depusă de numărul necesar de parlamentari împotriva demiterii Avocatului Poporului (...) Ce să zic: corb la corb nu scoate ochii, e o Curte constituţională condusă de Valer Dorneanu".

El a mai preciza că instituţia condusă de Valer Dorneanu "a dat atâtea decizii care n-au nicio legătură cu Constituţia".

La rândul său, Dan Barna, copreşedintele USR PLUS a spus: "Aşteptăm să vedem considerentele şi motivaţia Curţii care vor veni într-o zi sau două şi în funcţie de asta vom vedea dacă sunt elemente de procedură sau de fond care ţin de actuala structură a legii. În funcţie de decizia Curţii, vom lua deciziile necesare subsecvente. Nu se pune problema de a nu respecta decizii judecătoreşti ale Curţii Constituţionale. Chiar dacă este o diferenţă de practică faţă de revocarea din anul 2012, evit să speculez pentru că neavând motivele şi argumentele Curţii, nu ştiu dacă se aplică aceleaşi argumente. Când le vom avea, vom discuta fără îndoială. De respectarea deciziei nu e niciun fel de îndoială".

În schimb, liderul PSD, Marcel Ciolacu a arătat pe pagina oficială de Facebook: "CCR a confirmat în unanimitate, că PNL şi USR au pus la cale un abuz îngrozitor şi au atacat însăşi esenţa statului de drept! (...)

Salut decizia Curţii care consolidează astfel poziţia acestei instituţii în apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti faţă de abuzurile puterii.

(...) Mă bucur că Avocatul Poporului este în măsură să-şi reia exercitarea deplină a atribuţiilor sale. La câte abuzuri pregăteşte această guvernare, Renate Weber va avea mult de lucru în continuare... sper că va începe cu OUG privind tăierea alocaţiilor şi cu OUG privind privatizarea sănătăţii".

Curtea Constituţională, în decizia luată, a reţinut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancţiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare şi după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea şi să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanţe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condiţiile art.21 din Constituţie referitor la liberul acces la justiţie.

"Or, întemeindu-se pe dispoziţii legale care nu asigură garanţiile de independenţă ale Avocatului Poporului în raport cu alte autorităţi publice, dispoziţii cărora Parlamentul le-a atribuit o altă interpretare decât cea care rezultă din conţinutul lor normativ, Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) şi (5) care consacră principiul statului de drept şi principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum şi dispoziţiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului", se arată în comunicatul de presă emis de CCR, după adoptarea acestei decizii.

Curtea a mai constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituţional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Prin urmare, Curtea menţionează că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, Renate Weber îşi reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând a-şi exercita mandatul constituţional pentru care a fost numită prin Hotărârea Parlamentului României nr.18/2019.

Decizia CCR este conformă nu doar actului fundamental al ţării, ci şi Principiilor de la Paris privind Ombudsmanul (1993), precum şi recentelor Principii de la Veneţia (martie 2019) reiterate în 2021 în Recomandarea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.

Conform acestor documente fundamentale pentru instituţia Avocatului Poporului, mandatul acestuia trebuie să fie stabilit clar, neechivoc şi printr-o modalitate care să îi asigure independenţa reală faţă de clasa politică şi de oricare altă autoritate a statului.

"Pentru a asigura un mandat stabil pentru membrii instituţiei naţionale, fără de care nu poate exista o independenţă reală, numirea acestora se efectuează printr-un act oficial care stabileşte durata specifică a mandatului. Acest mandat poate fi reînnoit, cu condiţia să fie asigurat pluralismul în rândul membrilor instituţiei", arată Principiile de la Paris.

Exprimându-şi îngrijorarea cu privire la faptul că instituţia Ombudsmanului se află uneori sub diferite forme de atacuri şi ameninţări, cum ar fi constrângerea fizică sau mentală, sau acţiuni care ameninţă imunitatea, cum ar fi reducerile bugetare şi limitarea mandatului său, în Principiile de la Veneţia, adoptate de Comisia de la Veneţia în martie 2019, se arată că Avocatul Poporului are un rol important în consolidarea democraţiei, a statului de drept, a bunei administraţii şi în protecţia şi promovarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. De aceea, statele membre trebuie să se se abţină de la orice acţiune care subminează independenţa Avocatului Poporului.

"Ombudsmanul va fi revocat din funcţie numai în conformitate cu o listă exhaustivă de condiţii clare şi rezonabile stabilite de lege. Acestea se referă exclusiv la criteriile esenţiale de incapacitate, neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, comportament necorespunzător, conduită necorespunzătoare, termeni care vor fi interpretaţi în mod strict. Majoritatea parlamentară necesară pentru îndepărtarea - de către Parlamentul însuşi sau de către o instanţă la cererea parlamentarilor -trebuie să fie egală şi, de preferinţă, mai mare decât cea necesară pentru alegerea/numirea Avocatului Poporului. Procedura de revocare trebuie să fie publică, transparentă şi prevăzută de lege", se arată în punctul 11 al Principiilor de la Veneţia, adoptate în urmă cu doi ani şi reluate în Recomandarea CM/Rec(2021) a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei către statele membre cu privire la dezvoltarea şi consolidarea instituţiilor naţionale pentru drepturile omului eficiente, pluraliste şi independente.

În anexa acestei recomandări se mai arată că statele membre trebuie să ofere o bază legală solidă pentru instituţiile naţionale pentru drepturile omului, preferabil la nivel constituţional şi/sau printr-o lege care defineşte mandatul şi funcţiile unor asemenea instituţii, le garantează independenţa şi le furnizează mijloacele necesare pentru îndeplinirea efectivă a funcţiilor lor, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, având în vedere standardele şi recomandările existente cu privire la instituţii naţionale pentru drepturile omului.

"Pentru a asigura independenţa, legea de funcţionare a unei instituţii naţionale pentru drepturile omului trebuie să prevadă un proces obiectiv de revocare/destituire a conducerii instituţiei, cu termeni clar definiţi într-un text constituţional sau legislativ. Procesul de revocare/destituire trebuie să fie echitabil şi să asigure obiectivitatea şi imparţialitatea şi trebuie să se rezume doar la acele acţiuni care au un impact negativ asupra capacităţii conducerii instituţiilor naţionale pentru drepturile omului de a-şi îndeplini mandatul", se arată în Recomandarea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.

Amintim că în 16 iunie plenul reunit al Parlamentului a revocat-o pe Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, cu 247 voturi pentru şi 32 voturi împotrivă. Parlamentarii au votat raportul înaintat de comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Referitor la revocarea Renatei Weber, săptămâna trecută preşedinţii celor două Camere ale Parlamentuluin - Anca Dragu şi Ludovic Orban - au primit o scrisoare din partea preşedintelui Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, care le-a solicitat să îi pună la dispoziţie "bazele legale şi elementele unei decizii atât de importante cum e cea a revocării unui Ombudsman din funcţie în timpul mandatului său".

Cu toate acestea, comisiile juridice reunite l-au audiat şi avizat favorabil săptămâna trecută pe doctorul în drept Gyula Fabian, fost procuror, pentru funcţia de Avocat al Poporului, dar şedinţa de plen a fost amânată pentru ca CCR să se pronunţe cu privire la sesizarea de neconstituţionalitate a revocării Renatei Weber, înaintată de către PSD.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pe viata! Ca Putin, Dorneanu si Kim.

    1. ...pentru ca altfel, viata cu ciuma PNL-USR e un chin:-)

    Infractorii usri, pnl, iudemereu au luat-o la vinclu iar trepantii care-i iubesc pe infractori se tavalesc de oftica.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb